Ko koga ruši, ko koga diže

Socijalistička partija Srbije, po svemu sudeći, u ponedeljak neće omogućiti rušenje Vlade, kojoj daje podršku u Parlamentu.

Izvor: B92

Sreda, 22.03.2006.

11:58

Default images

Dok iz Socijalističke partije Srbije stižu objašnjenja da ih u tome sprečavaju crnogorski referendum i interesi Srbije, pojedini istraživači javnog mnenja obraćaju se demokratskim strankama s porukom da iskoriste priliku i ojačaju političkom saradnjom.

Pošto je generalni sekretar SPS-a Zoran Anđelković izjavio da bi obaranje vlade Vojislava Koštunice pre referenduma o nezavisnosti Crne Gore, moglo dovesti do političke nestabilnost u Srbiji, razjašnjena je dilema oko toga da li će poslanici te stranke u ponedeljak učestvovati u radu Parlamenta. Dok radikali tu odluku vide kao sramotu socijalista, Demokratska stranka Srbije više nema potrebu da prihvati ponudu Demokratske stranke, uslovljenu raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora.

Prema rečima Miloša Aligrudića, šefa poslanika DSS-a u Skupštini Srbije, cilj te partije je sprovođenje politike koja vodi evropskim integracijama i reformskim promenama u zemlji. "Sredstva su bitna samo ako su u skladu sa Ustavom i zakonima. Sa tog aspekta mogu da vam kažem da nam je relativno svejedno ko daje podršku takvim promenama. Ako to čini SPS, to je pogotovo dobro za tu stranku, ali i za građane Srbije, ako se time postiže većina za nastavak demokratskog procesa. Svakako da je dobro ako to čini i DS. Dakle, ako željen cilj bude postignut u kraćem roku, u punom obimu, onda, na kraju krajeva, niko za sedam ili osam godina neće pitati da li je to bilo malko uz pomoć SPS-a ili uglavnom uz pomoć DS-a", kaže on.

Takvo mišljenje ne deli Svetlana Logar iz Stratedžik marketinga. U Kažiprstu Radija B92 ona je iznela stav da bi od međusobne saradnje DS i DSS mogli da izvuku samo korist, poboljšavajući svoj status u biračkom telu. "Sada vlada Vojislava Koštunice ima novi šansu, mogu da se jasnije pozicioniraju. Mislim da je velika greška, i čitave demokratske opcije, to što su pred tim talasom nacionalizma malo ustuknuli i počeli da prave kompromis. Ne možete da igrate na radikalskom terenu jer su na njemu radikali nepobedivi, vi tu nemate šta da tražite. Dakle, ako hoćete da budete druga violina na tom terenu, onda će vam se desiti upravo ono što se desilo DSS-u, a to je da stranka pada, a Koštunica gubi popularnost. Na demokratama je sada da iskoriste tu situaciju i da oni kapitalizuju, ali jasnom pozicijom, jasnom porukom i jasnim cenovnikom", kaže ona.

Svetlana Logar dodaje da stranke demokratske orijentacije ne smeju da čekaju izbore da bi slale predizborne poruke i upozorava da se od političara očekuje jasna strategija s nedvosmislenim odgovorom na pitanja birača, naglašavajući da cilj demokratskih snaga moraju da budu pre svega neopredeljeni, kojih ima oko 40 odsto.

Nikolić: SRS se bori za glasove

Tomislav Nikolić kaže da će ponedeljak, 27. mart, biti zanimljiv dan jer će se u Skupštini videti da li SPS ruši Vladu Srbije ili ne. "Priče o odlaganju zbog konsolidacije partije ili Srbije su samo zamagljivanje očiju. Ili će pretrpeti sramotu koja im je naneta prošle nedelje, ili će odustati od toga da podržavaju Vladu koja se prema njihovom predsedniku ponela onako nemoralno i nečovečno", rekao je zamenik predsednika Srpske radikalne stranke.

Nikolić je rekao da se SRS bori za glasove u Parlamentu i onog časa kada obezbedi 126 poslanika nestaće vlada Vojislava Koštunice i biće izbora. Prema Nikolićevim rečima, zanimljivo je to što se sada Socijalistička partija Srbije i Demokratska stranka upiru ko će ostati uz Koštunicu. "Sad bi DS voleo da SPS odustane da bi oni ušli u Vladu. To je tako sudeći po izjavi njihovog potpredsednika. Mi u Vladu ne ulazimo, mi Vladu ne podržavamo, mi smo spremni za izbore, Srbija je spremna za izbore. To ste videli u Beogradu u subotu", rekao je Nikolić, prenosi Fonet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: