BILJANA PLAVSIC OPTUZENA ZA GENOCID

Izvor: B92

Sreda, 10.01.2001.

14:58

Default images
Haski sud je saopstio da se bivsi predsednik Republike Srpske Biljana Plavsic jutros predala tribunalu, pred kojim ce odgovarati na optuzbu za genocid, javlja Rojters, prenosi FoNet. Portparol Haskog suda je na konferenciji za novinare izjavio da je Biljana Plavsic obavestena da je optuzena za ratne zlocine, ukljucujuci i genocid, i da se dobrovoljno predala tribunalu. Predvidjeno je da se Biljana Plavsic pred sudom pojavi sutra ujutro.

Krstan Simic, branilac Biljane Plavsic je agenciji SRNA u telefonskoj izjavi iz Haga rekao da optuznica, koju je Tuzilastvo podiglo u julu 2000. godine, stavlja Plavsicevoj na teret da je u periodu od 15. jula 1991. godine do 31. decembra 1992. godine, kao clan Predsednistva BiH, a potom potpredsednik RS, preduzimala odredjene radnje, koje po misljenju Tuzilastva, predstavljaju "ratne zlocine koji spadaju u nadleznost Suda". "Gospodja Plavsic, sledeci svoje moralne, zivotne i politicke principe, odlucila je da se preda sama, jer smatra da je nevina i da joj je savest cista, a da je Medjunarodni krivicni sud jedino mesto gde moze da iznese svoju odbranu i veruje da ce odbraniti svoju cast", rekao je Simic. On je dodao da su ovo razlozi zbog kojih je Plavsiceva odlucila da se preda, vjerujuci u pravdu i svoju nevinost.

U izjavi za Radio B 92 advokat Krstan Simic ispricao je kako je Biljana Plavsic reagovala kad je cula da je Tribunal tereti za najteza dela pocinjena tokom rata u Bosni: "Naravno da je bila zbunjena, da ne kazem sokirana, cinjenicom sta joj se sve stavlja na tetret. Biljana Plavsic je realna i hrabra zena koja je svesna i vremena koje je iza nas i cinjenice da je bila clan rukovodstva i samim tim da neko moze posumnjati da je ona za nesto odgovorna. Ali, ona duboko vjeruje u svoju nevinost, i pred Bogom i pred ljudima, i vjeruje da ce u postupku imati snage i mogucnosti da to i dokaze, jer smatra da je ovo jedino mjesto gdje moze ocistiti svoj obraz, ukoliko dokaze da je nevina, u sta duboko vjeruje", naglasio je Krstan Simic za B 92, dodavsi da se Biljana Plavsic od srede nalazi u pritvorskoj jedinici UN u Seveningenu.

Prema recima advokata Biljane Plavsic sudjenje bivsoj predsednici RS realno je ocekivati tek u januaru sledece godine, javlja Radio B 92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: