Ustupci SPS-u

Skidanje poternice za Mirom Marković, izlaganje Miloševića u muzeju i odlaganje Skupštine – znaci novih ustupaka?

Izvor: B92

Nedelja, 19.03.2006.

17:44

Default images

Proteklu sedmicu pored smrti Slobodana Miloševića obeležili su i ustupci vlasti prema članovima njegove porodice i njegovim pristalicama. Ipak ponudjenim uslugama nisu bili zadovoljni ni Miloševićeva familija ni njegovi poštovaoci, ni opozicija, ali ni deo vlasti.

Dva dana posle smrti Miloševića, povučena je poternica za Mirjanom Marković, koja je tražila potpuni imunitet povodom optužnice protiv nje. Vlast se zaklinje da ne utiče na rad pravosudja, mada je prošle godine protiv Markovićeve već jednom bila povučena ta ista poternica uz obećanje da će se ona pojaviti na sudjenju koje nije ispunila.

Miloljub Albijanić iz G17 plus kaže da će ovo povlačenje naterati tu stranku da razmisli: "Dakle ne slažem se da bilo ko ima povlastice na bilo koji način. Zakon je jednak za sve. Mislim da je ovo jedna crta o kojoj valja stranka G17 plus da razmisli"

Uprkos protivljenju ministra kulture, direktorke muzeja revolucije Ljiljane Cetinić i još 20 kulturnih institucija u zemlji, Milošević je izložen u Muzeju 25 maj, što je učinjeno pod nadzorom generalnog sekretara Vlade Dejana Mihajlova.

Portparol DSS-a Andreja Maldenović u tome ne vidi da su SPS-u činjeni bilo kakvi posebni ustupci: "Ono što su SPS i organizatori sahrane tražili od državnih organa bila su odobrenja vezana za saobraćaj i vezano čak možda za neke objekte. To je koliko je bilo mogućnosti ispunjeno. Znači ono što je bilo u skladu sa tom prilikom, sahranom mimohodom i svim ostalim. Vlada ni na koji način niti može, niti je donela odluku da učestvuje u organizaciji sahrane niti u samoj sahrani i svemu ostalom oko sahrane".

Srđan Srećković iz SPO-a kaže da oni nisu ni na koji način nisu pomogli SPS-u: "Svako je radio ono što je mislio da je najbolje u tom trenutku. Nijedan od ministara iz SPO, niti jedan državni službenik nije učino ništa što bi moglo da pomogne niti SPS-u, niti njegovoj porodici, jer mislimo da ono što su oni učinili građanima je ono što nas sprečava da bilo šta u tom smislu učinimo. Činjenica je da je telo SM izloženo u muzeju mi kao stranka nismo podržali ni ministar Kojadinović takvu dozvolu nije dao".

Kao uslugu SPS-u poznavaoci političkih prilika vide i odlaganje sednice Skupštine Srbije, jer bez glasova socijalista ne bi mogao biti usvojen čak ni dnevni red zasedanja. 

Ipak niko od članova vladajuće koalicije ne najavljuje da će u Vladi pokrenuti pitanje u čije ime su činjeni kompromisi sa SPS-om ili angažovani vladini funkcioneri.

Analitičar Slobodan Antonić smatra da razlozi za to leže u strahu od gubitka vlasti: "Ali radi se o tome da je vlast ipak isuviše jak cement. Obavljenje vlasti donosi velike prednosti. I u tom smislu mislim da će svi dobro da razmisle, naročito zbog ovih razloga, a to je sahrana Miloševića i odnos vlade prema toj sahrani, da li će zbog toga da krenu u rasturanje vlade odnosno odricanje od vlasti".

Antonić zaključuje da je SPS do sada bio malo zahtevan partner Vladi, ali da je pitanje posle frakcijskih podela unutar nje, ko će ubuduće i kakve račune ispostavljati Vladi, koja inače zavisi od obe frakcije SPS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: