Da li je Srbija spremna

Danijel Server iz vašingtonskog Instituta za mir smatra da će Srbija nastaviti da blokira saradnju sa Haškim tribunalom.

Izvor: FoNet, Beta

Nedelja, 19.03.2006.

10:28

Default images

On takođe kaže da nije jasno da li je Srbija spremna da raskrsti s politikom prošlosti. "Ljudi imaju pravo da demonstriraju, prisustvuju sahrani i pokažu lojalnost Miloševiću, ali je pravo pitanje da li je Srbija u celini spremna da raskrsti s politikom prošlosti. To još nije sasvim jasno jer je premijer Koštunica to namerno učinio nejasnim jer ima vladu koju podržavaju socijalisti i radikali", kaže on.

"Ne vidim zašto bi posle Miloševićeve smrti Beograd imao manje toga da izgubi kada je reč o Haškom tribunalu. Razumem zašto ih je brinula presuda u slučaju Milošević, koji bi verovatno bio proglašen krivim za genocid, što bi imalo posledice i na proces u Međunarodnom krivičnom sudu, ali sada, kada presude nema, čini se da je jedna prepreka u saradnji trebalo da bude otklonjena. Međutim, postoji emotivna reakcija u Srbiji, da je Tribunal na neki način odgovoran za Miloševićevu smrt, što ne razumem. Najbolje što Srbija može da uradi za sebe je da uhapsi Mladića i Karadžića", kaže Server.

Podržati snage za budućnost

U Srbiji je prisutna opasnost od jačanja retrogradnih snaga i zbog toga je važno podržati one koje gledaju u budućnost, izjavio je ambasador Poljske u Beogradu Maćej Šimanski.

"Podrška tom delu političkog sveta je izuzetno važna, jer postoji opasnost da ojačaju snage prošlosti. Prilika kao što je smrt Slobodana Miloševića, sa jedne strane, tim snagama malo pomaže, ali je to još jedan dokaz da njihova era polako odlazi", rekao je Šimanski agenciji Beta.

Šimanski smatra da smrt bivšeg predsednika SRJ i Srbije, kome se sudilo pred Haškim tribunalom, nije izazvala "buru u Srbiji", a da je to što "neke partije iz toga žele nešto da izvuku" a druge "nastoje da nešto ne izgube" - politička realnost. "To je politička realnost, događaj kao što je taj mora nekako da se odrazi i da nađe svoj izraz i na politcickoj sceni i mislim da je dobro što nije izazvao previše bure", rekao je.

Upitan da li smatra da je Beograd izložen prevelikom pritisku u trenutku kada predstoji rešavanje važnih pitanja kao što su budući status Kosova i odnosi sa Crnom Gorom, Šimanski je rekao da se pritisak međunarodne zajednice odnosi pre svega na saradnju sa Haškim tribunalom i da ne veruje da će on biti ublažen. "Mislim da tu neće biti nekog popuštanja jer baš to ide u prilog završteka svega onoga što se desilo u prošlosti", rekao je on.

Suša: Tačka na Miloševića

Glavni urednik nezavisne produkcije VIN i član Medijskog saveta Medija Centra, Gordana Suša  negativno je ocenila način na koji su mediji u Srbiji protekle nedelje izveštavali o smrti Miloševića i njegovom nasleđu.

Ukazujući za Glas Amerike da je izveštavanje pojedinih medija bilo skandalozno, Suša je rekla da "za ovih osam dana raznih manifestacija ili tačnije 168 sati sahrane Slobodana Miloševića, štošta podseća na njegovo vreme". "Prekraja se istorija, crno-crvena koalicija združeno preti izdajnicima i stranim plaćenicima", rekla je Suša, dok se na nekim televizijama Milošević "glorifikuje, a njegov pogubni učinak vladavine relativizuje".

Prema njenim rečima, "sve to ima posebnu dimenziju, jer vlast koja se distancira, zapravo licemerno podržava sve to". "Socijalistička partija, zajedno sa radikalima, bavi se socijalnom nekrofilijom", ocenila je Suša i dodala da je "to ta Srbija koja više voli smrt nego život, prošlost više nego budućnost".

"Nije tačna teza da nas on deli i u smrti, što neki pokušavaju ovih dana da nam dokažu, već nas dele ratni profiteri koji bi ponovo neki mali rat i koji bi ponovo da na njegovoj ideji dobiju po neki marketinški poen", napomenula je Suša.

"Socijalisti i radikali", prema rečima Suše, "savršeno su iskoristili taj slučaj za promociju svojih ideja koje su nas devedesetih godina odvele u rat". "Mislim da su svi mediji u nekoj vrsti histerije i da dominira stav prekrajanja istorije i to je ono što je poražavajuće, sa časnim izuzecima, jer vi ćete i na B92 i na Studiju B i na Pinku čuti kritičan stav, čućete ga čak i na RTS, ali utopljen u gomilu ‘mein strim’ stavova ovih osam dana sahrane", ocenila je Suša.

"Što se posledica tiče", zaključila je Suša, "ja mislim da je ovo ipak tačka i da je Slobodan Milošević otišao i verujem ipak da su jače one snage koje će da se sa ovakvim idejama u nekom dijalogu lako, i u načinu rada, da se obračunaju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: