Još jedan uginuli labud

U okolini Bačkog Monoštora sinoć je pronađen još jedan uginuli labud, deca u karantinu u Užicu dobro.

Izvor: B92

Nedelja, 19.03.2006.

09:35

Default images

Ovo je 18. uginuli labud u okolini Bačkog Monoštora, a kod devet je utvrđeno prisustvo virusa ptičjeg gripa, zbog čega je to mesto početkom marta proglašeno zaraženim područjem. Zdravstveno stanje četvoro dece iz Bajine Bašte, drugog zaraženog područja, za koju je postojala sumnja da su zaražena ptičjim gripom, je dobro.

Direktor Doma zdravlja Bajina Bašta Adam Stefanović kaže za B92 da su lekarski timovi i danas pregledali svih devet porodica koje su pod medicinskim nadzorom, i niko nije imao simptome koji bi mogli da ukazuju na ptičji grip. Četvoro dece koja se nalaze na infektivnom odeljenju užičke bolnice osećaju se dobro i sutra bi mogli biti pušteni kući, kaže Stefanović: "Nije bilo novih slučajeva ni sa respiratornom infekcijom, ni sa temperaturom. Deca koja su smeštena u izolaciju osećaju se dobro, bez temperature i očekujemo rezultate tokom sutrašnjeg dana".

Predsednik Opštine Bajina Bašta Miloje Savić kaže da su sve mere koje se preduzimaju na terenu u skladu sa pravilima Svetske zdravstvene organizacije, kao i da nema opasnosti od širenja zaraze.

Ipak, u Bajinoj Bašti nije prijatna situacija, kaže Savić: "Svaka novost sama sobom donosi strah. Pokušavamo da preko lokalnih medija ljudima objasnimo zašto se mere moraju preduzeti, da objasnimo da sve što se radi jeste u interesu građana. Jučerašnje i jutrošnje slike sa terena govore da nema proširenja žarišta i u narednim danima očekujemo ozbiljne serološke analize, na osnovu 300 uzoraka krvi živine".
Tadić traži informacije o gripu

Predsednik Srbije zatražio od Vlade Srbije da mu dostavi podatke o merama koje je preduzela za sprečavanje širenja ptičjeg gripa. Agenciji Beta je u kabinetu Borisa Tadića rečeno da je on, takođe, zatražio od Vlade informaciju o merama zaštite stanovništva i dobara u odbrani od poplava. Tadić je taj zahtev vladi uputio juče.

Kon: Razumljiv zahtev predsednika

Predsednik Republičke radne grupe za borbu protiv ptičjeg gripa Predrag Kon izjavio je da su prevaziđeni "neki otpori" koji su se pojavili kad je došlo do izolacije četiri deteta na infektivnom odeljenju užičke bolnice. On nije želeo da govori o kakvim otporima je reč, ali je naglasio da su mere koje su preduzete potpuno opravdane, pošto se radi o sumnji na bolest čiji ishod je u 55 odsto slučajeva smrt.

Kon takođe kaže da će se na sastanku 23. marta analizirati zbog čega je u žarištu kod Bajine Bašte došlo do slučajeva sumnji na ptičji grip kod ljudi, što se nije dogodilo u Bačkom Monoštoru, i dodaje da je razumljivo to što je predsednik Srbije Boris Tadić zatražio da mu Vlada Srbije dostavi informaciju o preduzetim merama u sprečavanju širenja ptičjeg gripa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: