REAGOVANJA CRNOGORSKIH STRANAKA NA KOSTUNICINU PLATFORMU

Izvor: B92

Sreda, 10.01.2001.

16:16

Default images
Kabinet predsednika Jugoslavije Vojislava Kostunice dostavio je crnogorskim parlamentarnim strankama u utorak najavljenu platformu minimalne, funkcionalne federacije izmedju Srbije i Crne Gore.

Potpredsednik Narodne stranke Savo Djurdjevac podrzao je prvu verziju platforme jugoslovenskog predsednika Vojislava Kostunice i kandidata za mandatara vlade Srbije Zorana Djindjica o redefinisanju odnosa Srbije i Crne Gore, s obzirom da u platformi "postoje sve funkcionalne veze u federaciji, koja ima medjunarodni subjektivitet", javlja SRNA. "Sa aspekta Narodne stranke ocekivana je platforma, koju priprema vlast u Srbiji, jer su se Kostunica i Djindjic opredelili za ono sto je ocekivano - medjunarodni subjektivitet SR Jugoslavije " - rekao je Djuredjevac novinarima u Podgorici. Predsednik Izvrsnog odbora Demokratske partije socijalista Miodrag Vukovic nije mogao da kaze novinarima nista preciznije o karakteru ponude, ali je istakao da je vazno da "vlasti Srbije iskazu na formalan, sadrzajan i korektan nacin svoje vidjenje buducih odnosa sa Crnom Gorom".

Prema recima potpredsjednika Socijaldemokratske partije Dragise Burzana, dokument vlasti iz Srbije imace "vise manevarsku vrijednost, nego sto ce imati za cilj postizanje dogovora sa Crnom Gorom". "Mislim da Beograd potpuno u zadnje vrijeme razumije da je nas odnos definisan sa granicom suverenosti Crne Gore i suverenosti Srbije" - rekao je Burzan novinarima. On je istakao da "tiho dolazi velikosrpski projekat i da je velikosrpski program ziv". "Taj program je redefinisao metode i retoriku, ali sustina i protagonisti u najvecem dijelu su isti" - ocijenio je Burzan.

Lider Liberalnog saveza Miodrag Zivkovic rekao je da je najbitnije pitanje "da li ce crnogorska vlast biti prinudjena da prihvati platformu vlasti iz Beograda, ciji je koncept minimalna federacija". "Nas ne iznenedjuje sto ce Kostunica i Djindjic ponuditi platformu vlastima Crne Gore, ali to ne treba da iznenadi ni crnogorskog predsjednika Mila Djukanovica. Kada je ponudio Platformu Vlade Crne Gore, morao je da ocekuje da ce i srpska vlast ponuditi neku platformu" - rekao je Zivkovic. On smatra da ce se u trenutku usaglasavanja dvije platforme "pojaviti medjunarodna zajednica sa odredjenim prijedlozima". "Mi se plasimo da ce vlast u Crnoj Gori podleci prijedlozima medjunarodne zajednice i da ce prihvatiti medjunarodni subjektivitet Srbije i Crne Gore, na kojem ce insistirati Srbija" - rekao je Zivkovic, prenosi SRNA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: