Tomanović o smrti Miloševića

Zdenko Tomanović tvrdi da je Milošević krio izveštaje svojih lekara da ga ne bi "poslali u holandsku bolnicu i tamo ubili".

Izvor: B92, Beta

Subota, 18.03.2006.

10:06

Default images

Pravni savetnik Slobodana Miloševića je prvi put je pokazao izveštaj lekara iz Rusije i doktora Zdravka Milovića sa VMA, koji je urađen pre dve godine, a koji govori da je Miloševiću neophodna hitna hospitalizacija i da je izložen riziku od infrakta miokarda, moždanog udara i naprasne smrti. Taj izveštaj Milošević nije hteo da pokaže nikom da ne bi bio smešten u holandsku bolnicu.

Kako kaže Tomanović, taj izveštaj je po zahtevu Miloševića, on poslao u Rusiju: "On je rekao vrlo precizno: ako me odvedu u bolnicu u Holandiji, oni će me ubiti. On je upotrebio tu rečenicu i sada ako imate takvu situaciju da vam neko kaže da slučajno ga ne puštate u holandsku bolnicu tamo će ga ubiti, nego isključivo u Rusiju, neka to ide nekim kanalima do Putina, ja sam to preduzeo i od tada kreće pažljiva kontrola njegovog zdravlja, nastavlja se pažljiva kontrola od najviših ruskih eksperata. To ne znači da je Milošević odbijao da se leči u bolnicama NATO zemalja, ali njemu to nikada i nije bilo ponuđeno. Ne postoji dokument kojim Milošević traži da ide u bolnicu. Naprotiv."

Zdenko Tomanović izjavio je da je, prema informacijama koje je dobio u Tribunalu, Milošević preminuo 11. marta između sedam i devet ujutru, a da je njegovo telo otkrio stražar u 10 sati i pet minuta. Tomanović je u Poligrafu B92 tvrdio da mu je patolog koji je učestvovao u obdukciji kazao da je Milošević sigurno posle srčanog udara bio živ između pola sata i tri sata. Patolog mu je, kako je kazao, rekao i da nema dileme da bi Milošević bio živ da je bio u bolnici ili da je odmah posle srčanog udara pronađen.

Montgomeri: Mira iskazivala strah

Bivši ambasador SAD u SCG Vilijam Montogomeri rekao je da je supruga Slobodana Miloševića Mira Marković 2003. na sastanku u rezidenciji ambasadora SAD tokom razgovora iskazala strah da će Milošević možda umreti dok brani sebe, da se namerno preopteretio i da u to vreme nije uzimao lekove protiv povišenog krvnog pritiska. "Ona je došla da preda pismo za predsednika SAD Džordža Buša, u kom traži da interveniše kod Međunarodnog krivičnog suda za SFRJ da suspenduje suđenje da bi se Milošević odmorio i povratio snagu", piše Montgomeri u autorskom tekstu u dnevniku Danas.

"Ubeđen sam da je Milošević smatrao da je najgora moguća alternativa da se suđenje okonča neizbežnom presudom o krivici i doživotnom zatvorskom kaznom, daleko od kuće i od očiju javnosti", piše Montogomeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: