Nema naznaka da je Milošević trovan

Fausto Pokar kaže da je toksikološka analiza uzoraka pokazala da nema naznaka da je Milošević bio otrovan.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 17.03.2006.

12:34

Default images

Prema preliminarnim rezultatima toksikološke analize posmrtnih ostataka Slobodana Miloševića do sada nema indikacija da je bilo trovanja, izjavio je italijanski sudija Fausto Pokar, predsednik Haškog tribunala. "Analizom krvi i tkiva Slobodana Miloševića nisu nađeni ni tragovi antibiotika rifamicin za lečenje lepre, što znači da ga Milošević nije uzimao neposredno pre smrti", rekao je Pokar.

"Zbog toga što holandski istražitelji u subotu 11. marta nisu mogli da ustanove uzrok smrti, naložena je obdukcija. Ona je obavljena istog dana. U noći 12. marta dobijen je rezultat obdukcije i uzork smrti bio je blagi infarkt miokarda. Patolozi su prepoznali dve srčane mane zbog kojih je došlo do infarkta. I tim ruskih patologa složio se da je procedura obdukcije obavljena na najbolji način. Oni su potpuno saglasni sa nalazima holandskih stručnjaka, kao i srpski patolozi", konstatovao je Pokar.

Kao predsednik Tribunala, on je naložio sudskom veću da skine oznaku poverljivosti s materijala o zdravstvenom stanju Slobodana Miloševića. Povodom spekulacija o režimu u pritvoru Ujedinjenih nacija naložena je, kako je rekao, još jedna revizija uslova u kojima žive pritvorenici u Sheveningenu.

"Još jednom izražavam žalost zbog smrti Slobodana Miloševića kao i činjenicu da ovaj proces neće biti doveden do kraja. Tribunal će nastaviti da radi i potpuno je predan ispunjavanju svog mandata", kazao je Pokar.Na pitanje da li preuzima odgovornost za to što Milošević nije bio hospitalizovan u nekoj od ruskih bolnica, sekretar Tribunala Hans Holthaus je odgovorio: "Sudsko veće donelo je odluku da ne pošalje Miloševića u Rusiju. Razlog je bio da advokati nisu učinili nikakav napor da dokažu da medicinske potrebe nisu bile takve da ne bi mogle da budu lečene u Holandiji. Specijalisti koji bi mu mogli pomoći iz drugih zemalja bili su dobrodošli u Hag. Tribunal je omogućio najbolji mogući tretman i odgovarajuću medicinsku negu. U pritvoru imamo lekara opšte prakse, dva medicinska tehničara, a na intervencije specijalista svih profila iz opšte bolnice u Hagu ne moramo da čekamo".

U Haškom tribunalu ranije danas sekretar suda Hans Holthaus indirektno je potvrdio medijske izveštaje da su u Miloševićevoj ćeliji u pritvoru Tribunala ranije pronalaženi neprepisani lekovi i alkohol, ali je dodao da su preuzete sve potrebne mere da to bude sprečeno. On je demantovao tvrdnje da pritvorenici u Sheveningenu štrajkuju glađu, rekavši da "štrajka nema i da je situacija mirna", ali i dodao da je normalno da smrt dva pritvorenika izazove zabrinutost u pritvoru.

"Milošević nije bio adekvatno lečen"

Pravni zastupnici Miloševića ponovili su da on nije adekvatno lečen i odbacili "niz insinuacija" predstavnika Haškog tribunala, među kojima i da je Milošević opstruirao svoje lečenje. Oni na konferenciji za novinare nisu mogli da kažu da je Milošević ubijen, ali da "jeste bilo propusta u činjenju zbog kojih je njegovo stanje pogoršano i zbog kojih je nastupila smrt".

Zdenko Tomanović, koji je poslednji video Miloševića dan pre njegove smrti u Hagu, tvrdi da mu je jedan od patologa koji su vršili obdukciju rekao da bi Milošević danas bio živ da je bio lečen u bolnici.

Pravni zastupnici su takođe naveli da niko nije mogao ništa da unese Miloševiću u zatvor jer su kontrole rigorozne, a advokat Branko Rakić je rekao da je Tribunal odgovoran ako je neko u tome uspeo. Rakić je ocenio da "optužujući druge za niz stvari, predstavnici Haškog suda pokušavaju da opravdaju sebe".

Tomanović je rekao da mu je Milošević preneo svoje sumnje i zabrinutost da ga truju i da zbog toga nije želeo da ide u bolnicu u neku od zemalja NATO-a, iz bojazni da bi ga mogli otrovati. Dodao je da je Milošević sumnjao da ga truju lekovima i putem hrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: