Ukupno četvoro dece u karantinu

Još troje dece smešteno je u karantin u užičkoj bolnici zbog sumnje da su zaraženi ptičjim gripom.

Izvor: B92, Beta

Petak, 17.03.2006.

08:15

Default images

Ona su smeštena na infektivno odeljenje iz predostrožnosti, a rezlutati prvih analiza očekuju se uskoro. U karantinu se ukupno nalazi četvoro dece, dok su u žarištu zaraze na području Bajine Bašte još 24 osobe pod zdravstvenim nadzorom. Iz Ministarstva zdravlja poručuju da nema razloga za paniku, ali da je opreznost neophodna. U međuvremenu, u zaraženom području nastavlja se uništavanje živine.

Još troje dece u karantinu

Dečak iz Bajine Bašte za koga se sumnjalo da je zaražen virusom ptičjeg gripa danas nema povišenu temperaturu i oseća se dobro.

Dečak je nakon sumnje da je bio u kontaktu sa zaraženom živinom i zbog povišene temperature stavljen pod epidemiološki nadzor, ali s obzirom na to da već dva dana nema povišenu temperaturu, pretpostavlja se da ipak nije zaražen ptičjim gripom.

Direktor užičke bolnice, Darko Marinković, kaže da se dečak nalazi pod nadzorom lekara u kućnom karantinu i da je u ekipi specijalista i jedan iz Svetske zdravstvene organizacije. „Dečak je dobro. Nema znakova temperature. U svakom slučaju će se postupiti onako kako taj plan aktivnosti predviđa. Po procenama sa terena, odlučeno je da za sada nema potrebe za hospitalizacijom. Mi smo bili dužni da se pripremimo za svaku mogućnost“, izjavio je Marinković.

Član Radne grupe Ministarstva zdravlja za sprečavanje širenja ptičjeg gripa, epidemiolog Veljko Đerković, izjavio je za B92 da je povišena temperatura kod osobe koja se nalazila u neposrednoj blizini uginule živine dovoljan znak da se "po proceduri proglasi sumnja na ptičji grip". Đerković ističe da procedura podrazumeva obaveznu izolaciju pacijenta od 72 sata, do odbacivanja dijagnoze.

U žarištu ptičjeg gripa kod Bajine Bašte, gde je laboratorijski uspostavljena sumnja na ptičji grip kod jednog uginulog pevca, bilo je 16 ljudi iz četiri domaćinstva. Međutim, Đerković kaže da nema mesta panici, jer je situacija nešto što je definisano u procedurama i postupcima. Ukoliko u Bajinoj Bašti bude potvrđeno prvo oboljenje čoveka na ptičiji grip, užička bolnica potpuno je spremna za vanrednu situaciju. Direktor užičkog Zdravstvenog centra, Darko Marinković kaže da je pripremljen karantin, odnosno iseljen je prostor infektivnog dodeljenja.

"Imamo dovoljan broj i lekara i medicinskih sestara. Imamo dovoljno i lekova i opreme koja može biti potrebna za takve slučajeve “, rekao je Marinković.

U Bajinu Baštu je pored domaćih specijalističkih timova, danas stigao i predstavnik Svetske zdravstvene organizacije koji nadgleda situaciju.

Na području Bačkog Monoštora stanje stabilno

Situacija u Bačkom Monoštoru, u kojem je potvrđen prvi slučaj ptičjeg gripa u Srbiji, je stabilna i pod kontrolom, ocenili su danas članovi Odbora Skupštine Vojvodine za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine.

Predstavnik Veterinarskog specijalističkog instituta u Somboru Bratislav Kisin rekao je da se sve preduzete mere zbog pojave ptičjeg gripa u celosti poštuju.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović rekao je da je migracioni talas ptica preko Srbije pri kraju. "Očekujemo uskoro rode i laste i ne bi valjalo da se one plaše, ubijaju ili da im se ruše gnezda, jer to može imati veoma loše dalje posledice", naveo je on.

Puzović je skrenuo pažnju na naučna mišljenja koja dolaze u poslednje vreme iz Evrope, po kojima su labudovi zarazu dobili od čoveka, a ne od drugih ptica. "Migracioni putevi ptica i žarišta gde je pronađen virus ptičjeg gripa se ne poklapaju, pa otuda i mišljenje da je prenosilac zaraze čovek, a ne ptica", kazao je on.

Pronađen virus H5N1 i u Izraelu

U Izraelu je otkriveno prisustvo virusa H5N1 ptičjeg gripa kod uginule živine, saopštilo je izraelsko ministarstvo poljoprivrede.

Visokopatogeni virus ptičjeg gripa pronađen je u dva kibuca na jugu Izraela, nedaleko od pojasa Gaze, kod više hiljada uginulih ćurki i pilića. Lokaliteti na kojima je registrovan virus stavljeni su pod karantin, a vlasti su najavile da će više destina uginule živine biti uništeno u narednih nekoliko dana. Kako se navodi, stanovnici te oblasti koji su bili u kontaktu sa zaraženim životinjama prebačeni su u bolnicu na posmatranje.

Izraelski zvaničnici su saopštili i da su obavestili Palestinsku upravu, kako bi se potrebni testovi sproveli i u Gazi i na Zapadnoj obali. Analize uzoraka sa palestinskih teritorija sprovode se u Izraelu, što je jedan od retkih vidova saradnje dveju vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: