Oboleo od ptičjeg gripa?

Postoji sumnja da je sedamnaestogodišnji mladić iz Bajine Bašte oboleo od ptičjeg gripa.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.03.2006.

19:44

Default images

Predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja za sprečavanje pandemije, epidemiolog Predrag Kon, rekao je da sumnja postoji jer je dete imalo temperaturu, ali da to ne znači da se radi o dijagnozi ptičjeg gripa jer u ovom periodu ima dosta respiratornih infekcija i prehlada.

Kon je rekao da će dete biti izolovano u naredna 72 sata, do uspostavljanje dijagnoze, a biće sprovedene i laboratorijske analize, javlja Radio-televizija Srbije.

"Moguće je da u ovo doba godine, kada je u toku sezona respiratornih infekcija, neko ima povišenu temperaturu, što se i desilo kod jednog deteta i to je, po proceduri, sumnja na zarazu ptičjim gripom i mora da bude sprovedeno sve što je po proceduri planirano", rekao je Kon, ali i dodao da to ni u kom slučaju ne znači da se zaista radi o dijagnozi ptičjeg gripa. "Ako pacijent tokom izolacije od 72 sata nema temperaturu i nema respiratornih tegoba, onda je to takođe pokazatelj da nema simptoma ptičjeg gripa. Moraju biti izvršena i laboratorijska ispitivanja i posle 72 sata trebalo bi da bude poznato da li će biti vršena dalja ispitivanja ili će dijagnoza biti odbačena", rekao je Kon.

Pomenuti mladić živi u jednom od četiri domaćinstva u kojima su živina i pernate životinje uništavane zbog sumnje na prisustvo ptičjeg gripa.

Užice: Pripreme za karantin

Deo prostorija Infektivnog odeljenja Užičke bolnice je ispražnjen i pripremljen za karantin, a Danas saznaje da su preduzete i ostale mere za prihvat eventualno obolelih od ptičjeg gripa. Direktor užičkog Zdravstvenog centra Darko Marinković potvrdio je informacije o pripremi karantina. "Ispraznili smo infektivno odeljenje, koje se nalazi u posebnoj zgradi i pripremili ga za smeštaj eventualno takvih pacijenata", rekao je Marinković i dodao da je ta mera preduzeta po nalogu Ministarstva zdravlja, u okviru plana za zaštitu od te bolesti.

"Znam za to dete koje ima visoku temperaturu, ali ne i druge simptome ptičjeg gripa, i mislim da nije reč o takvoj infekciji. Ipak, ako bude potrebe, mi smo spremni da prihvatimo sve obolele sa zaraženog područja", rekao je Marinković.

Bajina Bašta je od Užica udaljena tridesetak kilometara.

Kako mutira H5N1

Naučnici u SAD identifikovali neke od mutacija potrebne da bi H5N1 mogao da se nastani u ljudskom organizmu. Naučnici su saopštili da su izveli test koji može da se koristi za posmatranje virusa ptičjeg gripa kod ptica i ljudi, ali i da olakša praćenje mutacija koje mu omogućavaju lako prenošenje sa jednog čoveka na drugog. Ranije studije su pokazale da su potrebne samo dve promene kako bi za čoveka smrtonosni virus iz 1918. izgledao kao najobičniji virus ptičjeg gripa, što sugeriše da nije reč o velikim mutacijama.

Od 2003, kada se ponovo pojavio, virus H5N1 se polako, ali nezaustavljivo kretao iz Azije ka Evropi, a poslednjih sedmica to širenje je ubrzano. Virus je usmrtio više od 100 ljudi, ali i dalje u prvom redu pogađa ptice.

Niko ne može da prognozira da li će i kada virus evoluirati u oblik koji se lako prenosi sa čoveka na čoveka, ali naučnici strahuju da će se to pre ili kasnije dogoditi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: