SAMARDZIC: KOSTUNICA CE PREDLOZITI MINIMALNU FEDERACIJU

Izvor: B92

Utorak, 09.01.2001.

17:07

Default images
Savetnik predsednika Vojislava Kostunice, Slobodan Samardzic najavio je da ce jugoslovenski predsednik za nekoliko dana saopstiti predlog platforme za uredjenje buducih odnosa Srbije i Crne Gore, javlja Radio B 92. Samardzic je rekao da ce se platforma pojaviti pre konstituisanja Vlade Srbije i da ce svoj potpis na nju, pored Vojislava Kostunice, staviti i Zoran Djindjic kao buduci premijer. “Koncept ovog predloga preuzet je iz dokumenta koji su prosle godine izradili strucnjaci okupljeni u nevladinoj organizaciji Centar za liberalno-demokratske studije”, rekao je savetnik predsednika Jugoslavije, Slobodan Samardzic i dodao da nije u mogucnosti da iznese konkretne tacke predloga srpske platforme. On je na konferenciji za novinare saopstio da Centar za liberalno-demokratske studije buducu zajednicu Srbije i Crne Gore vidi kao minimalnu federaciju u kojoj i savezna i republicke drzave treba da budu minimalne drzave. "One, pre svega treba da imaju sto manje funkcija a posebno u ekonomskoj sferi. Broj funkcija koje zajednicka drzava moze da obavlja racionalno na obostrano zadovoljstvo moze biti samo minimalan. Treba da vodi racuna o osnovnim pravima i slobodama, da vodi svoju spoljnu politiku, narodnu odbranu, i da vodi racuna o osnovnim elementima privrednog sistema, pre svega jedinstvenog trzista", naglasio je Samardzic. Samardzic je rekao da dokument predvidja "dvodomnu skupstinu, kao i sad sto postoji, ali s tim da Vece republika ima takozvanu opstu nadleznost, odnosno da ono ucestvuje u donosenju svih odluka koje se ticu zajednicke drzave", javlja Radio B 92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: