Grob pod lipom

Sve dnevne novine pišu o dopremanju tela Slobodana Miloševića iz Holandije u Srbiju i predstojećoj sahrani.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.03.2006.

08:00

Default images

Na naslovnim stranama većine današnjih novina stoji naslov "Grob pod lipom", a u tekstovima se, osim jučerašnjeg dočeka tela, najviše piše o tome gde će Milošević biti sahranjen.

Reporter Politike, slučajno se našao u pogrebnom vozilu koje je odvezlo telo sa aerodroma i u tekstu "Pipni Slobu za mene" opisuje doček i reakcije građana kao i vožnju do bolnice "Sveti Sava". Pored toga, Politika je pažnju posvetila i borbi političkih partija za glasove koje bi mogli "osvojiti" na smrti Slobodana Miloševića. U tekstu pod nazivom "Borba za glasove u pogrebnoj povorci" piše da su i levica i ekstremna desnica shvatile da je Miloševićeva smrt jedinstvena prilika koja bi prvima rešila problem sa cenzusom, a drugima hronični nedostatak procenata za formiranje vlade. Međutim, istraživači javnog mnjenja smatraju da će nagla naklonost biračkog tela, izazvana smrću Miloševića, do izbora proći. Svetlana Logar iz Stratedžik marketinga za Politiku kaže da je povećanje rejtinga SPS-a i radikala, kao i broja onih koji sada prema Miloševiću imaju pozitivan stav, rezultat emocija, koje će do izbora, kako predviđa, ustuknuti pred racionalnim rasuđivanjem.

Dopisnik Večernjih novosti iz Moskve razgovorao je sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom. Lavrov za Novosti kaže da bi se, da su na vreme dobili Miloševićevo pismo u kome tvrdi da ga truju, još jednom obratili Haškom tribunalu, i potvrdili da će se Slobodan Milošević sigurno vratiti na nastavak suđenja. Lavrov kaže i da je Tribunal u Hagu ispolitizovan i da predmete treba vratiti zemljama osuđenika. Novosti pišu i da im je jedan visoki funkcioner SPS-a i član odbora za sahranu rekao da Mira Marković gotovo sigurno neće doći na sahranu, a da je još neizvesno i da li će u Srbiju doći Miloševićev sin Marko.

Danas saznaje da opcija „privremene sahrane u Moskvi" na kojoj je Marko Milošević insistirao nije uspela jer ruski politički vrh ipak nije želeo da pruži poslednje gostoprimstvo nekadašnjem jugoslovenskom predsedniku optuženom za teške zločine.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je za današnji Dnevnik da je Slobodan Milošević postao "mrtvi svetionik zla, koji će dugo, dugo sijati nad Srbijom". "Da je ostao živ, bio bi osuđen, a time bi mogle da budu otvorene sve stvari koje su činjene za vreme, u ime i za račun Slobodana Miloševića. " Čanak je ocenio i da Srbiju očekuje radikalizacija političkih prilika, zbog neraščišćenih odnosa iz nedavne prošlosti. "Ako se Ratko Mladić ubije, kao što mu to savetuju, onda je sasvim izvesno da nestaje mogućnost da se odnosi raščiste, da se najzad razbistri uloga pseudopatriota i da se Srbija vrati nekakvoj mogućnosti evropeizacije", rekao je Čanak.
List Press bavio se neslaganjima unutar SPS-a, pa tako njihov izvor iz vrha te stranke tvrdi da se njihovi funkcioneri Zoran Anđelković i Ivica Dačić juče nisu pojavili na aerodromu jer im je poručeno da nisu dobrodošli. "Vučelićeva struja je trenutno nadvladala. Oni i ovi iz "Slobode" su preuzeli organizaciju sahrane i poručili Dačiću i njegovima da se neće da ih vide na Surčinu", kaže izvor Press-a i dodaje da narednih dana treba očekivati veliki obračun u vrhu SPS-a, a da će čim Milošević bude sahranjen "leteti glave".

Glas javnosti piše o odnosima porodice Milošević Marković sa Rusijom, odnosno blagonaklonim stavom koji ta zemlja ima prema njima. U teksu "Interes upakovan u sentiment". Dugogodišnji diplomata i bivši šef misije SRJ pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Branko Branković za Glas kaže da pored sentimenta koji je u drugom planu, Rusija ima interese da se ovako ponaša, a poslednji dokaz je i stav Dume, odnosno njihov poziv na ukidanje Haškog tribunala. Branković dodaje da je Jeljcinova Rusija bila za Hag, a Putinova protiv, i da je blagonaklon stav Moskve prema Miloševićima direktno je povezan s tim. Darko Trifunović sa Fakulteta za civilnu odbranu i stručnjak za međunarodnu politiku za Glas navodi da je interes Rusije da zauzme jače pozicije u Srbiji. "Ovakvim ponašanjem prema Miloševićima, Moskva zapravo poručuje koliki je propust učinio DOS što je posle 5. oktobra gurnuo Moskvu u zapećak." kaže Trifunović.

Novinari Glasa razgovarali su i sa roditeljima radnika RTS-a stradalih u NATO bombardovanju 1999. godine. Mirjana Stojmenovska, majka pokojnog Dragana, izašla kaže da njeno mišljenje verovatno dele i ostali roditelji stradalih: "Uznemireni smo, kako da nismo, ali ne zbog toga što ga žalimo. Milošević je, rekoše, obeležio epohu. Ja kažem, a s tim se slažu i ostali, obeležio je i naše živote na najtragičniji način. U bombardovanju smo izgubili svoje najmilije i sećanje i bol za njima trajaće dok smo živi." Žanka Stojanović majka Nebojše Stojanovića: "Sram bilo i ovu vlast i ovaj narod koji brzo zaboravlja! Zar je moguće da su zaboravili hiljade mrtvih? Zar je moguće da su ga mediji ovih dana proizveli u heroja? Da neće posmrtno da ga odlikuju zbog Rakovice, gde je bilo najmanje 40 mrtvih, zbog Niša, Surdulice, RTS-a, Kosova, Srebrenice... ".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: