Ptičji grip i kod živine?

Postoji osnovana sumnja da se pojavio prvi slučaj ptičjeg gripa kod domaće živine, u pitanju je pevac pronađen kod Bajine Bašte.

Izvor: B92

Sreda, 15.03.2006.

12:26

Default images

Pevac koji je 9. marta pronađen na jednom imanju na lokalitetu Crepana kod Bajine Bašte, prvi je slučaj sumnje na ptičji grip kod domaće živine. Načelnik Uprave za veterinu Dejan Krnjajić izjavio je da će uzorak uginulog petla biti poslat u referentnu laboratoriju u Vejbridžu u Velikoj Britaniji, odakle bi za sedam dana trebalo da stigne nalaz da li se radi o smrtonosnom virusu H5N1 ili ne.

"Ono što je realno činjenično stanje je da imamo postavljenu sumnju na prvi slučaj ptičijeg gripa kod domaće živine. Ustasnovili smo jednog pevca koji je imao kliničke simptome koji podsećaju na ptičji grip, opsežno krvarenje na nogama i otok glave. Pre same postavljene sumnje preduzete su određene mere, svim žiteljima tog naseljenog mesta, predgrađa Bajine Bašte, podeljena su dezinfekciona sredstva, jasno je definisan način njihovog kretanja, a što se tiče objekta u kome je pronađen pevac, samo je vlasnik dobio nalog da tamo ulazi", kaže Dejan Krnjajić.

Ostala živina na imanju je bila zdrava, ali je zbog predostrožnosti u 32 gazdinstva u tom naselju uništen 561 komada živine, ali i 2 mačke. Šteta je procenjena na 400 hiljada dinara i biće nadoknađena vlasnicima živine.

U Srbiji je do sada registrovano ukupno 11 slučajeva ptičjeg gripa. Stručnjaci upozoravaju da pojedini gradjani i dalje ne poštuju naredbu o zabrani držanja živine, a veterinarska inspekcija je od kraja oktobra zbog nepoštovanja propisa napisala 1.340 kazni, kaže Sanja Čelebičanin, načelnica veterinarske inspekcije.

"Sada imamo takvu situaciju da su naše aktivnosti prvenstveno usmerene na otovrene površine, uz pomoć ornitologa utvrdili smo 21 kritičnu tačku. Na tim lokalitetima prosečno veterinarski inspektori na dnevnom nivou napišu 33 kazne za nepoštovanje zabrane držanja živine na otvorenom", kaže Čelebičaninova.

Prisustvo virusa ptičjeg gripa potvrdjen je i u Švedskoj. Institut za veterinu u Stokholmu saopštio je da je virus H5N1 pronađen kod dve divlje patke pronađene 28. februara na jugoistoku Švedske. Prognoze su da bi ptičiji grip u Evropi mogao da zaobiđe jedino Veliku Britaniju i Portugal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: