Poplave prete Srbiji

Zbog obilnih padavina, nivo reka i podzemnih voda je u porastu, pa je više mesta u Srbiji ugroženo poplavama.

Izvor: B92

Sreda, 15.03.2006.

07:36

Default images

U vojvođanskoj opštini Sečanj proglašena je redovna odbrana od poplava na Tamišu, od državne granice do Sečnja. Redovna odbrana od poplava proglašena je i u opštini Bela Crkva, na reci Neri.

Goran Kamčev iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kaže da su neke vode u stagnaciji, naročito u slivu Zapadne Morave i toku reke Ibar, ali da druge rastu. "U porastu su Tisa, Dunav, Tamiš i Nera, a Sava će dostići špic tokom sutrašnjeg dana. Ne očekujemo poplave u vodotokovima koji su branjeni, više problema imamo s podzemnim vodama i neuređenim vodotokovima, gde je potrebno urediti situaciju i izgraditi odbrane. Mi činimo sve da se prošlogodišnje poplave ne ponove, iako je meteorološko-hidrološka situacija nepovoljna", kaže on.

Na području oko Kruševca danas će biti nastavljeno ispitivanje kvaliteta pijaće vode. Pomoćnik direktora kruševačkog Zavoda za zaštitu zdravlja Mihajlo Petković izjavio je da se voda za proveru uzima iz bunara i seoskih vodovoda, od kruševačkog prigradskog naselja Dedina, pa uzvodno od Morave sve do Trstenika. Prema njegovim rečima, najteža situacija je u selu Bogdanje, gde je posle ispitivanja prekinuto snabdevanje vode iz seoskog vodovoda, a organizovano je snabdevanje iz cisterni.

U Rasinskom okrugu u protekla dva dana poplavljeno je desetak sela, a desetak privatnih firmi i javnih preduzeća svom upotrebljivom mehanizacijom radi na otklanjanju štete i pročišćavanju kanala.

Poplave i u regionu

U devet gradova u Bugarskoj proglašeno je vanredno stanje zbog poplava. Na hiljade kuća je pod vodom. Oko 120 bugarskih opština ostalo je bez struje zbog obilnih kiša, dok je poplavljeno na hiljade kuća u južnom i severnom delu zemlje. Železnički saobraćaj između Sofije i Plovdiva je u prekidu, a policija je obustavila saobraćaj na granici s Turskom jer je reka Marica poplavila autoput.

Nabujale reke ugrožavaju i stanovnike Grčke i Turske. U pograničnoj oblasti u Grčkoj proglašeno je vanredno stanje pošto je 30.000 hektara zemlje poplavljeno, a stanovništvo evakuisano. Grci i Turci optužuju bugarske vlasti da ne preduzimaju odgovarajuće mere za sprečavanje poplava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: