Prete poplave

Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine proglasilo redovnu odbranu od poplava na Tamišu, od državne granice do Sečnja.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 14.03.2006.

08:12

Default images

Pomenut deo obale dug je oko 30 kilometara. Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda, vodostaji na Tamišu su u većem porastu.

Padavine su napravile problem i na području opštine Kraljevo, gde su ugrozile oko 1.000 domaćinstava u više sela gružanskog i pomoravskog kraja, a vodostaj Ibra raste u gornjem toku reke, ali je još ispod nivoa redovne odbrane od poplava. Pod vodom su stotine hektara oranica u selima pored Zapadne Morave i njenih pritoka, delovi prigradskog naselja Grdica i sva tri romska naselja na periferiji Kraljeva.

Zapadna Morava se u selu Oplanići izlila na put prema Kraljevu i poplavila više od 20 hektara oranica.

Oko 900 oštećenih kuća

Dušica Karabenč iz Kriznog štaba iz Sečnja kaže da Tamiš i dalje raste i da je pre dva dana stigao do nivoa kada se proglašava redovna odbrana od poplava. "Raste i Brzava i kanal Dunav-Tisa-Dunav, pada sneg, nivo površinskih i podzemnih voda je visok. Poplavljene su njive, voda ulazi u kuće, pa one počinju da pucaju i da se ruše od vlage. Ako se ovakve vremenske prilike nastave, očekujemo još goru situaciju. Razgovarali smo s Vladom Srbije i Izvršnim većem Vojvodine, insistiramo na tome da nam oni pomognu jer mi nemamo dovoljno sredstava, a imamo nekoliko slučajeva da su se kuće srušile. Uspeli smo da nađemo smeštaj za dve porodice, ali to je samo privremeno, potrebno nam je trajno rešenje. Moramo obeštetiti i ostale, kojima su kuće krenule, kako se one ne bi srušile", kaže ona.

Dušica Karabenč dodaje da je ljudima potrebna pomoć, da se uglavnom radi o porodicama slabijeg imovinskog stanja, čije su kuće stare i zemljane. "Oni su ostali bez nameštaja, bez posteljine, sudova, hrane, a pre svega im treba pokazati da neće ostati zaboravljeni. Trenutno imamo prijavu za 900 oštećenih kuća na celoj opštini, lakše i teže oštećenih, a ne možemo zbrinuti sve te ljude. Građevinske komisije rade procenu štete, što će potrajati još oko dve nedelje, ali ja procenjujem da će se šteta kretati oko 30 miliona dinara", kaže  ona.

Ne rade škole na Suvoboru i Rudniku

Zbog snežnih padavina danas ne rade škole u selima na obroncima planina Rudnik i Suvobor, u opštini Gornji Milanovac. Đaci i nastavnici nisu mogli da dođu u osnovnu školu na Rudniku i u izdvojena odeljenja u Vranicama, Trudelju, Ugrinovcima i Dragolju.

Zbog snežnih nanosa ne radi ni škola u Pranjanima.

Kritičan početak sledeće nedelje

Zamenik rukovodioca za odbranu od poplava u preduzeću Srbijavode Zvonko Kocić kaže da su svi glavni vodotokovi u Srbiji u porastu, a da se veća plavljenja mogu očekivati s porastom temperature i topljenjem snega, početkom sledeće nedelje. On je rekao da će se predstavnici nadležnih službi, centralnog štaba za odbranu od poplava, Hidrometeorološkog zavoda Srbije i Centra za obaveštavanje sastati u četvrtak da bi odlučili o daljim merama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: