SVILANOVIC NAJAVIO OSLOBADJANJE POLITICKIH ZATVORENIKA

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.01.2001.

12:43

Default images
"Ohrabreni smo uveravanjima koja smo dobili od g. Svilanovica. Ocekujemo sa jos vecim nadanjima dalji proces reformi koje je zapocela demokratska vlast u Beogradu, kao i ispunjavanje medjunarodnih obaveza koje je ignorisao prethodni rezim", izjavio je republikanski kongresmen iz Nju Dzersija Kristofer Smit, predsednik Helsinskog komiteta americkog Kongresa, posle susreta sa ministrom inostranih poslova SRJ. Kad je rec o medjunarodnim pitanjima, kongresmen Smit je jedan od istaknutih predstavnika republikanske vecine u Predstavnickom domu, koja ce, kako se ocekuje - posle 20. januara i uspostavljanja nove administracije - imati veliki uticaj na buducu spoljnu politiku SAD. U svojstvu predsednika Helsinskog komiteta, zaduzenog za saradnju najvise zakonodavne institucije SAD sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju, kongresmen Smit je, u razgovoru sa novinarima, posebno ukazao na znacaj najavljene spremnosti vlade u Beogradu da se uskoro puste na slobodu svi politicki zatvorenici u Jugoslaviji. "Prema uveravanjima ministra Svilanovica, skupstina u Beogradu usvojice uskoro dugo ocekivani zakon o amnestiji svih politickih zatvorenika, koji ce obuhvatiti i preko hiljadu Albanaca zatocenih u Srbiji. To je vrlo znacajna pozitivna mera, koja ce pomoci u resavanju nekih od ozbiljnih problema s kojima je medjunarodna zajednica i dalje suocena na Kosovu", rekao je Kristofer Smit pozdravljajuci, istovremeno, i spremnost jugoslovenske vlade da uspostavi "trazenu saradnju" sa Medjunarodnim tribunalom za ratne zlocine u bivsoj Jugoslaviji, prenosi Sense. Tim povodom on je, simbolicno, urucio Svilanovicu kopije haskih optuznica protiv optuzenih za ratne zlocine koji se nalaze van domasaja pravde, na teritoriji Srbije, uz propratnu poruku da bi pocetak njihovog hapsenja predstavljao za medjunarodnu zajednicu najbolju potvrdu stvarne spremnosti nove vlasti u Beogradu da dosledno sprovodi obaveze koje proisticu iz Dejtonskog mirovnog sporazuma i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: