Solana uz CG opoziciju

Havijer Solana pozdravio odluku crnogorske opozicije da prihvati predlog EU o referendumu, apelovao na vlast da uradi isto.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 26.02.2006.

09:50

Default images

Kako se navodi u saopštenju portparola funkcionera EU, dogovor vladajuće koalicije i opozicije Crne Gore u vezi sa načinima održavanja referenduma ključan je kako bi proces mogao da bude legitiman. Predstavnici Unije odbacuju mogućnost da na sutrašnjem sastanku Saveta ministara EU promene mišljenje o tome da je 55 odsto glasova izašlih birača legitimna većina za izglasavanje eventualne nezavisnosti.

Politikolog Zoran Lutovac ocenjuje da će vladajuća koalicija, uprkos dosadašnjem protivljenju, prihvatiti predlog iz Brisela: "Crnogorska vlast će morati da uzme u obzir činjenicu da je EU pružalac dobrih usluga i da je došla u Crnu Goru pre svega zbog toga što vlast u Crnoj Gori nije mogla da se sa opozicijom dogovori oko pravila za referendum. Prihvatajući da EU bude medijator, logično je očekivati da će vlast u Crnoj Gori prihvatiti i ono što EU ima da ponudi, a naročito s obzirom na to da je taj predlog na pola puta između onoga što su tražile vlast i opozicija u Crnoj Gori. Jednostrano raspisivanje referenduma značilo bi dobijanje rešenja koje ne bi stabilizovalo prilike, a stabilizacija prilika je ključna stvar koju EU sada očekuje." Raspisivanje jednostranog referenduma ne bi doprinelo stabilizaciji prilika, a upravo to očekuje EU, kaže Lutovac za B92.

Lutovac upozorava i da bi eventualna odluka Brisela o suspenziji pregovora sa SCG o pridruživanju mogla biti upotrebljena u predreferndumskoj kampanji: "To je, čini se, jedan od argumenata u prilog stavu vlasti u Crnoj Gori, odnosno da Srbija nesaradnjom s Tribunalom utiče na položaj Crne Gore. EU je učinila sve da Srbija i Crna Gora, primenom dvostrukog koloseka, ne smetaju jedna drugoj, da paraleno idu ka Briselu i da istovremeno grade međusobne normalne odnose. Nesaradnja s Hagom je jedna od stvari koje vlast u Crnoj Gori može da koristi u referendumskoj kampanji i prosto je neverovatno da je vlast u Srbiji sebi dozvolila da u istoj godini rešava tako krupna statusna pitanja kao što su Kosovo i Crna Gora, a nije svoje međunarodne pozicije učvrstila saradnjom s Haškim tribunalom.”

Amfilohije: Krivomozgić

Mitropolit crnogorski-primorski Amfilohije ocenio je da treba prihvatiti predlog Evropske unije da je neophodna većina od 55 odsto izašlih birača.

"S obzirom na sve deobe i zavade, smatram da bi najbolje bilo, ako već treba da se menja status države, da o tome odluče dve trećine građana ili eventualno 50 odsto plus jedan od onih koji imaju pravo na izbore. Ako već Evropa predlaže 55 odsto izašlih i ako već hoćemo u Evropu, to je nešto čemu se treba povinovati", rekao je Amfilohije podgoričkom "Danu".

Mitropolit crnogorsko-primorski je, takođe, kritikovao ponašanje predsednika skupštine Ranka Krovokapića povodom konferencije Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih zemalja održane na Cetinju. Mitropolit Amfilohije je predsednika skupštine nazvao "krivomozgić".

Predsednik parlamenta i njegova Socijaldemokratska partija zamerili su organizatorima konferencije (Fondu i Vladi Crne Gore) što na taj skup nije bio pozvan mitropolit kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Presudni glasovi manjina?

Nacionalne manjine u Crnoj Gori mogle bi da na referendumu opredele državni status te republike, a njihove glasove podjednako žele snage koje su za nezavisnost, kao i one kojima je cilj očuvanje zajedničke države sa Srbijom. Manjine u Crnoj Gori čine oko 20 odsto ukupnog stanovništva u Crnoj Gori.

Predsednik Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša smatra da će najveći deo Albanaca izaći na glasanje i podržati nezavisnost Crne Gore i ocenjuje da je to najbolje rešenje "ne samo za njih, već i za stabilnost u zemlji i regionu".

Iz Islamske zajednice u Crnoj Gori najavljeno je da će ta zajednica narednih dana saopštiti svoj stav o tome kako bi Muslimani i Bošnjaci trebalo da se izjasne na predstojećem referednumu.

Hrvatska građanska inicijativa nije donosila nikakve posebne odluke u vezi sa referendumom, ali je iz te partije najavljeno da će pozvati svoje glasače i simpatizere da "doprinesu stvaranju nezavisne i međunarodno priznate države svih njenih građana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: