Crna Gora: Saglasnost o 55 odsto?

Pokret za nezavisnost prihvatiće stav Saveta ministara EU, SNP prihvata predlog o 55 odsto.

Izvor: B92

Subota, 25.02.2006.

17:12

Default images

Pokret za nezavisnost Crne Gore saopštio da predlog EU o referendumu zaslužuje da bude odbačen, ali i da je spreman da prihvati to rešenje ako ga potvrdi Savet ministara Evropske unije, koji zaseda u ponedeljak, 27. februara. Opoziciona Socijalistička narodna partija i formalno prihvatila uslove EU za održavanje referenduma, a među njima i onaj da je za nezavisnost potrebno da se izjasni više od 55 odsto izašlih birača.

SNP je poslednja članica bloka koji se zalaže za državnu zajednicu koja je prihvatila uslove Brisela za održavanje referenduma o nezavisnosti Crne Gore. Kako je saopšteno posle sednice Glavnog odbora, jednoglasno je odlučeno da mišljenje EU treba prihvatiti, što znači da ta partija prihvata da referendum bude održan istovremeno s redovnim lokalnim izborima, 14. maja ove godine, da bude postavljeno jedno referendumsko pitanje i da potrebna većina za izglasavanje nezavisnosti bude 55 posto važećih listića.

Istovremeno, Savet Pokreta za nezavisnost Crne Gore takođe je bio jednoglasan, ali u oceni da je predlog EU nepravedan i diskriminatorski presedan. “Ignorišući preporuke Venecijanske komisije, zvaničnici EU su se opredelili za nedemokratski model nejednakog glasa, što upućuje na značaj predstojeće odluke Saveta ministara EU, kojom je moguće ispraviti politiku duplih standarda”, navedeno je u saopštenju Pokreta koje je potpisao predsedavajuci Branko Lukovac.

Savet Pokreta smatra da briselska ponuda zaslužuje da bude odbačena, ali je i spreman da prihvati rešenje koje će biti usvojeno jer je Pokret svestan ubedljive većine građana koji će obnoviti međunarodno priznatu državu Crnu Goru. Pokret je pozvao građane svih vera i nacija da podrže multietnički državotvorni blok i da glasaju za svoju državu.

Solana pozdravio odluku opozicije

Predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer Solana pozdravio je odluku opozicije da prihvati predlog EU o referendumu i apelovao na vladajuću koaliciju da donese sličnu odluku. Solana navodi da je dogovor vladajuće koalicije i opozicije ključan kako bi referendum mogao da bude legitiman i očekuje da odluka Vlade Crne Gore omogući početak procesa održavanja referenduma, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: