Ptičji grip među francuskom živinom

U Indoneziji 20. ljudska žrtva ptičjeg gripa, novi slučajevi među živinom u Indiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Francuskoj.

Izvor: B92

Subota, 25.02.2006.

13:20

Default images

Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja Indonezije, umrla je jedna davadesetsedmogodišnja žena, što je 20. žrtva od tog oboljenja.

Fracuske vlasti su potvrdile prvi slučaj patogenog virusa H5N1 kod domaćih životinja, što je prvi takav slučaj u Evropskoj uniji jer su do sada obolevale samo divlje životinje. "Virus H5N1 je uzrok smrti ćurki na farmi u Enu", saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Francuske i dodalo da su sve ćurke na farmi ubijene, a zgrada dezinfikovana.

Evropska unija je pozvala svoje trgovinske partnere da ne prenagle s reakcijom na izbijanje virusa ptičjeg gripa u Francuskoj, a pošto je Japan obustavio svaki uvoz ptica iz te zemlje. Potez Japana izazvao je uznemirenost u EU pošto je prvi put zabeležen slučaj tog oboljenja na nekoj domaćoj farmi živine u EU. Potvrda pojavljivanja virusa u Francuskoj mogla bi da donese mnogo štete živinskoj industriji te zemlje, najvećoj u EU, s godišnjim prihodom od šest milijardi evra.

Takođe, vlasti Indije su saopštile da je otkriveno drugo žarište ptičijeg gripa na zapadu zemlje, nedaleko od prvog izvora zaraze, registrovanog prošle nedelje. "Prisustvo ptičjeg gripa je potvrđeno u dve farme u oblasti Surat, u državi Gudžarat", rekao je sekretar Ureda za poljoprivredu Upma Čavdri.

Ponovo u Hrvatskoj

Centar za peradarstvo pri Veterinarskom fakultetu u Zagrebu utvrdio je prisustvo virusa ptičjeg gripa H5 u tkivu uginulog labuda nađenog u parku prirode Pantana kod Trogira. Predsednik Komisije za praćenje epidemiološkog stanja, kontrolu i suzbijanje ptičjeg gripa Mate Brstilo, koji je na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare saopštio rezulatate analize, najavio je da će se u ponedeljak tačno znati o kom podtipu virusa je reč. Brstilo je dodao da se, za sada, pretpostavlja da se radi o visoko patogenom podtipu virusa N1.

Uzorak uginulog labuda dopremljen je 21. februara u Centar za peradarstvo u Zagrebu iz Veterinarskog zavoda Split, rekao je Brstilo. Lokacija na kojoj je nađen oboleli labud nalazi se na području opštine Trogir kod Splita, u krugu 10 kilometara od lokacije Slatine na poluotoku Čiovu, gde je prošle sedmice nađen virus H5N1 kod jednog labuda, rekao je Brstilo. On je rekao da će biti preduzete sve propisane mere za suzbijanje širenja virusa i dodao da u obzir dolazi i uništavanje živine u domaćinstvima. Na konferenciji je saopšteno da na užem području oko mesta gde je nađen uginuli labud na Pantani nema intenzivnijeg uzgoja živine po domaćinstvima, dok na širem području, unutar 10 kilomatara, postoje dve farme za uzgoj pilića.

Novi slučajevi u Sloveniji

U Sloveniji je potvrđen još jedan slučaj H5N1 i još tri slučaja virusa H5. Drugi slučaj za čoveka opasnog virusa ptičjeg gripa H5N1 je potvrđen kod sive čaplje, nađene u Spodnjem Dupleku, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede. Potvrđena su i tri slučaja virusa H5 kod labudova nađenih u blizini Maribora.

Slovenačka Veterinarska uprava posebno pažljivo prati širenje virusa ptičjeg gripa, koji se približava Ptuju, u okolini koga se nalazi najviše uzgajivača peradi. Upravo zbog toga je u stanju pripravnosti i slovenačka vojska, čija je veterinarska jedinica izvela vežbu sprovođenja posebnih mera. Ako u tom kraju dođe do pojave ptičjeg gripa kod domaće živine, u akciju će se uključiti i vojska sa svojim stručnjacima, a direktorka Veterinarskog zavoda Slovenije najavljuje uvođenje drastičnih mera i ako se pojavi samo sumnja da se virus raširio i na domaću živinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: