Čekajući rešenje slučaja Mladić

SRS za objavljivanje stavova iskoristila boravak stranih novinara u Beogradu, stranke iz Vlade i opozicije oštro reagovale.

Izvor: B92

Subota, 25.02.2006.

08:18

Default images

Radikali su organizovali miting u centru Beograda, na kom su čelnici Srpske radikalne stranke pozvali haške optuženike Ratka Mladića i Radovana Karadžića da se ne predaju Haškom tribunalu. Mitingu je prisustvovalo oko 10.000 ljudi, a prenele su ga, u opširnim izveštajima, strane televizijske stanice BBC i CNN, čije ekipe borave u Beogradu očekujući razrešenje slučaja Mladić.

O slučaju Mladić piše i domaća štampa. List Blic navodi reči svog izvora koji tvrdi da se traži tehnika hapšenja i izručenja Mladića jer niko neće da on bude zvanično uhapšen na njihovoj teritoriji. Danas tvrdi da će se Mladić naći u Hagu tokom vikenda, a najkasnije u ponedeljak, i da će se predati.

Nekoliko dana pošto su se u javnosti pojavile informacije o lociranju Mladića i najava iz Brisela o mogućem prekidu pregovora sa EU, juče se saopštenjem oglasio i predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica. On je ponovio da bi Vlada bila najzadovoljnija da je saradnja s Hagom završena juče.

SPO: Atak na interese Srbije

Srpski pokret obnove, jedna od vladajućih stranaka, optužio je radikale za najotvoreniji atak na državne i nacionalne interese Srbije, povodom njihovog poziva Mladiću. SPO je optužio radikale da, pozivom Mladiću i ostalim haškim beguncima da se ne predaju, želi da dovede do jačanja antievropskih osećanja kod građana i skrene Srbiju sa puta kojim je krenula posle 5. oktobra 2000.

"Namera radikala je da Srbija, umesto u evropsku budućnost, krene putem nesreća i opšteg propadanja iz prošlosti. Odluka EU o suspenziji pregovora o Sporazumu o asocijaciji i stabilizaciji, do koje će doći ako se haška prepreka odmah ne ukloni, odgovarala bi jedino SRS i snagama bivšeg režima, jer bi to značilo povratak u političku i ekonomsku izolaciju u kojoj je Srbija bila dok su oni bili na vlasti", ocenio je SPO.

LDP: Gvozdenom metlom

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović osudio je pozive radikala haškim optuženicima i rekao da svetu mora biti poslata poruka da Beograd i Srbija imaju, sem takvih, i hiljade građana koji zaslužuju ulazak zemlje u Evropsku uniju. "Dva dana pre izjašnjavanja EU o suspenziji pregovora moramo poslati svetu poruku da u Srbiji, pored Karadžića, Ratka Mladića, Škorpiona, Miloševića, Koštunice i svih onih koji nas sramote i oduzimaju pravo na srećnu budućnost, postoje i hiljade sposobnih građana koji zaslužuju ruku EU", rekao je Jovanović na formiranju Gradskog odbora LDP-a za Beograd.

Jovanović je rekao da gvozdenom metlom treba počistiti Trg Republike od sramote koja se juče videla u Beogradu, aludirajući na miting radikala. On je dodao da je to potrebno učiniti i u sali centra Sava, u kojoj prošle nedelje, kako je naveo, nije smelo da se izgovori ime Zorana Đinđića, što je bila aluzija na sednicu odbora Demokratske stranke Srbije i izlaganje funkcionera te partije Dragana Jočića.

LSV: Prekinuti lakrdiju

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštava da vlasti u Srbiji znaju gde se krije Mladić i pozvala ih da ga izruče Haškom tribunalu. "Što pre treba prekinuti lakrdiju oko Mladićevog hapšenja. Sada je svima jasno da su Vojislav Koštunica i njegovi pomagači oduvek znali gde se krije Mladić i još mu pomagali da utekne od pravde. Pored toga, ni Srpskoj radikalnoj stranci nije u interesu da najtraženiji begunac stigne živ do Haga. Poziv Mladiću i Karadžiću da se ne predaju Tribunalu može biti u interesu jedino saučesnicima u najsramnijim zločinima u istoriji srpskog naroda", navodi LSV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: