Suspenzija pregovora sa EU?

Predstavnik EU Oli Ren će na sastanku Saveta ministara EU predložiti da pregovori sa SCG budu suspendovani zbog nesaradnje sa Hagom.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 23.02.2006.

07:17

Default images

Kako saznaje B92 u Briselu, Oli Ren će to predložiti u ponedeljak. Ipak, prema izvorima B92, ministri se dvoume da li da odmah suspenduju pregovore u ponedeljak ili tek pred sledeću rundu pregovora, koji su zakazani za početak aprila, što bi značilo da je rok da se Mladić nađe u Hagu kraj marta.

Ren je u Evropskom parlamentu u Briselu rekao da do sastanka Saveta ministara EU u ponedeljak ima još malo vremena i da je u stalnim konsultacijama s predstavnicima Haškog tribunala i austrijskog predsedništa EU.

Komesar za proširenje EU je podsetio da je puna saradnja sa Haškim tribunalom bez odlaganja bila prioritetan uslov u aprilu prošle godine za početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa SCG, uključujući hapšenje i izručenje Ratka Mladića.

Posle početnog izručenja 12 osoba iz Srbije, saradnja se pogoršala, rekao je Ren. Iako se politička volja i spremnost Srbije da izruči ljude koji su osumnjičeni za ratne zločine poboljšala, to sada mora biti prevedeno u konkretnu akciju, dodao je Ren. "Moramo da budemo uvereni da su srpska vojska i bezbednosne snage pod punom civilnom kontrolom. Srbija je danas na raskrsnici. Suočava se sa izborom između evropske budućnosti i nacionalističke prošlosti."

"Nadam se da će Srbija uspeti da uspostavi punu saradnju i da nećemo morati da suspendujemo pregovore", rekao je Ren. On je istakao da suspenzija nikako ne mora da znači kraj Sporazuma o pridruživanju, zato što će pregovori moći da budu nastavljeni čim bude uspostavljena puna saradnja s Haškim tribunalom.

Evropski komesar za proširenje juče je prvi put pomenuo rok, posle kog bi Evropska unija prekinula pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju sa Srbijom i Crnom Gorom ako Ratko Mladić ne bude izručen Hagu, javlja BBC. Ren je spomenuo je rok do kojeg Ratko Mladić treba da se nađe u Hagu kako pregovori SCG sa EU ne bi bili prekinuti. "Naredni krug političkih pregovora zakazan je za april, što znači da će se i on naći na udaru mera ako ne bude pune saradnje sa Tribunalom", rekao je Oli Ren. On je dodao da Srbija ne može da koristi Kosovo kao izgovor za neispunjavanje jasno preuzetih obaveza u odnosima sa EU.

Del Ponte: Trenutak za suspenziju

"On može i mora biti odmah uhapšen" - ova izjava je usledila posle izveštaja srpskih medija da se obruč oko Mladića steže. Karla del Ponte je u intervuju za BBC rekla da Mladić može biti uhapšen danas, kada bi Vlada Srbije to želela.

"Mi smo u kontatku sa Beogradom proteklih nekoliko nedelja, i mi znamo šta oni rade. Potreban je još jedan korak u saradnji sa Hagom, jer ona nije potpuna. Mislim da deo vojske štiti Mladića. Vojska je mnoge ljude otpustila, ali mislim da bivši generali čuvaju i štite Ratka Mladića", kaže Del Ponteova.

Del Ponteova je rekla da se nada se da će Brisel nastaviti jak pritisak: "Kao što sam mnogo puta rekla, i u razgovoru sa Olijem Renom, mislim da Unija treba da uvede sankcije Srbiji ukoliko Mladić ne bude uhapšen. Pregovori o pridruživanju i dalje traju, ali mislim da je pogodan trenutak da se oni prekinu, ili da se zapreti suspenzijom ako ne izruče Mladića."

Janković: Najveći problem vlade

Savetnik premijera Srbije Vladeta Janković izjavio je televiziji Skaj njuz da vlada čini sve što može kako bi ispunila svoje međunarodne obaveze, ali da ne može da locira haškog begunca Ratka Mladića.

"Drugim rečima, svi instrumenti i moći koje jedna demokratska država ima na raspolaganju angažovani su kako bi se rešio problem Ratka Mladića i kako bi on bio isporučen Trubunalu u Hagu", rekao je Janković. "Kao glavni problem ostaje to što još ne možemo da ga lociramo", dodao je on. Janković je kazao da će, kada Mladić bude lociran, taj problem biti "skinut sa dnevnog reda, na jedan ili drugi način".

Na pitanje da li je došlo do promene javnog mnjenja kada je u pitanju izručenje Ratka Mladića Hagu i da li građani sada to podržavaju, Janković je odgovorio da jeste i da su to pokazala i najnovija istraživanja javnog mnjenja. "Naravno, jako je dobro da građani podrže izručenje generala Mladića, ali ova vlada bi bila spremna da to uradi u svakom slučaju, jer je osnova dužnost da se vodi računa o interesima ljudi", kazao je savetnik premijera Srbije.

On je ukazao i da je vlada "potpuno svesna da postoji opasnost" prekida pregovora o pridruživanju sa EU ukoliko Srbija ne ispuni obaveze prema Haškom tribunalu.

Labus: Bilo bi to juče

Vicepremijer Srbije Miroljub Labus izjavio je da nije tačno da Vlada zna gde je Mladić i da neće da ga uhapsi. Labus je rekao da je reč o dezinformaciji i da će, kada bude nađen, Mladić biti uhapšen.

Novinar: Vi bi trebalo da znate da li možemo u roku od tri dana da isporučimo Ratka Mladića? 

Labus: Kada bi mogli u roku od tri dana to da uradimo, mi bismo to još juče uradili.

Naglasivši da Vlada ništa ne krije, odnosno da se jedino u interesu istrage ne saopštavaju sve pojedinosti, Labus je rekao da će javnost biti obaveštana o promeni okolnosti u vezi s hapšenjem Mladića. Labus je posle razgovora s delegacijom iz Brisela upozorio i na to da budućnost pregovora sa EU zavisi od saradnje s Hagom.

A posle sednice Vlade Srbije ministar Slobodan Vuksanović rekao je da  Vlada preduzima sve mere da se haško pitanje reši, da se nada da neće biti obustavljanja pregovora o priključenju EU i da će slučaj Ratka Mladića biti rešen pre nastavka pregovora.

Ponovo spekulacije o Mladiću

Informacije iz Holandije govore da navodno Ratko Mladić pregovara sa 'okruženjem' o predaji i da je bolestan. Prvo je ministar inostranih poslova Holandije navodno rekao da su mu vlasti Srbije potvrdile da su u toku pregovori sa Mladićem o predaji."Kako sam razumeo svoje sagovornike, pregovori su u toku", saopštio je Bernard Bot pred Odborom za spoljne poslove holandskog parlamenta u Hagu, govoreći o svojoj ovonedeljnoj poseti Beogradu. Međutim, u ministarstvu u Hagu kažu da su mediji pogrešno razumeli Bota.

"Ministar je rekao da je u Beogradu čuo da je Mladić bolestan, kao i da su mu sagovornici preneli da postoje glasine da odbegli general navodno pregovara sa svojim 'okruženjem' o predaji. Vlasti u Srbiji su Botu rekle da ne znaju gde je Ratko Mladić", rečeno je novinarima iz ministarstva inostranih poslova kasno večeras.

I predstavnik Vlade za saradnju sa medijima Srđan Đurić ponovio je da Vlada Srbije ne pregovora i nije uhapsila Mladića. "Tu informaciju ministar Bot sigurno nije dobio od Vlade Srbije, a od koga je dobio, takav podatak treba pitati njega", rekao je Đurić agenciji Beta.

Time se konfuzija oko toga da li se i šta dešava u slučaju Ratka Mladića nastavlja. Domaći i strani mediji javili su u utorak da je Mladić uhapšen u Srbiji, a prema nekim informacijama i da je već prebačen u bazu Eufora u Tuzli. Vlada Srbije je demantovala te informacije.

"Dosta ove tragikomedije oko hapšenja"

Ministar inostranih poslova Vuk Drašković izjavio je da je 27. februar rok za ispunjenje preostalih obaveza SCG prema Haškom tribunalu. On je rekao da će pokušati da se izbori da Brisel ne pokrene procedura za odlaganje ili suspenziju pregovora sa EU, jer to upravo žele haški begunci i oni koji ih podržavaju.

Na pitanje novinara šta je sa Ratkom Mladićem, Vuk Drašković je odgovorio: "Kad bude uhapšen vlada će o tome brzo obavestiti i Haški tribunal i javnost. Do tada neću da dajem nikakve komentare i učestvujem u ovoj tragikomediji koja se sada zadnjih dana događa u zemlji."

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da se čini sve da budu ispunjene obaveze prema Haškom tribunalu i bez dodatnih pritisaka i postavljanja novih rokova za izručivanje Ratka Mladića. Povodom najave prekida pregovora, Ljajić je rekao da je takva odluka više puta nagoveštavana u kontaktima sa predstavnicima Evropske unije i da će verovatno biti zvanično verifikovana na sastanku Saveta EU 27. februara.

Maršal: Nešto se događa

Spoljnopolitički analitičar Skaj njuza Tim Maršal ne veruje u demantije srpskih vlasti i zvaničnika Tribunala.

"Mislim da se definitivno nešto događa. Naši izvori i u Beogradu i Londonu kažu da se nešto događa. Verujemo da vlada razgovara sa Mladićem. Oni pregovaraju o tome kako da ga prebace u Hag, ali na način da svi budu zadovoljni, što naravno neće biti lako. Prema onome što se dešavalo u utorak uveče, čini se da je dogovor bio skoro postignut, ali je neko, iz političkih razloga, plasirao vest medijima u Srbiji, što je mnogo zakomplikovalo stvari. Kao što znate, gospodin Koštunica ne želi da deo javnostu u Srbiji misli kako je on predao Mladića, ali ni da međunarodna zajednica misli da je svih ovih godina Mladić slobodno živeo u Srbiji", kaže Maršal za B92.

Radić: Ne očekujem nerede

Vojni analitičar Aleksandar Radić ne očekuje nerede i proteste građana Srbije zbog hapšenja Ratka Mladića.

Radić je u emisiji Poligraf TV B92 rekao da ne očekuje izazove bezbednosti ukoliko dođe do hapšenja. Prema njegovim rečima, veća opasnost od eventualnog hapšenja predstavljala bi promena raspoloženja biračkog tela u Srbiji i okretanja glasača ka ekstremnim političkim snagama.

Radić je ocenio da je Vlada Srbije bila izvor dezinformacija o Mladićevom hapšenju kako bi saznala kakva će biti reakcija javnosti kada do hapšenja dođe, kao i zbog toga jer ne želi da ugrozi položaj u međunarodnoj zajednici, pod čijim je velikim pritiskom.

On je ocenio da će Vlada Srbije pokušati da saradnju sa Hagom nastavi dobrovoljnom predajom Mladića, kako bi zadovoljila međunarodnu zajednicu ali i ublažila reakciju javnosti u Srbiji.

Dragišić: Ne verujem da nema posebnih aktivnosti

Vojno-politički komentator Zoran Dragišić veruje da je Mladić pred hapšenjem, bez obzira na to šta Vladini službenici saopštavaju. Dragišić navodi da je situacija vrlo osetljiva i da bilo kakvo javno objavljivanje zvaničnih informacija može da ugrozi operaciju koja je u toku. "Ne verujem u to da nije bilo nikakvih posebnih aktivnosti, kao što je očigledno da Mladić nije uhapšen ili bar da se Vlada nije izjasnila o tome da je uspostavila neki kontakt s Mladićem, što mislim da je logično jer je operacija takva da bi bilo kakvo javno objavljivanje da je operacija u toku ili ako javnost sazna gde se ta operacija odvija i na kom prostoru moglo ugroziti bezbednost takve operacije. Tada bi se moglo ponoviti ono što se dogodilo pri hapšenju Veselina Šljivančanina, ali u još gorem obliku", kaže Dragišić.

Zoran Dragišić upozorava na to da postoji mogućnost da, ako do hapšenja Mladića ne dođe u roku od 10 dana, međunarodna zajednica ne samo digne ruke od Srbije, već i primeni neku vrstu osvete prema Vladi Srbije. "Svaki sat odlaganja u ovom trenutku za nas je ozbiljan problem, a ako se shvati da Vlada odbija saradnju, mislim da bismo se vratili u devedesete i u stanje u kom smo bili za vreme Miloševića. Nadajmo se da do toga neće doći. Veoma je važno da sada čujemo vest da je Mladić uhapšen. Već su mnoge šanse propuštene, položaj Srbije time neće biti tako bitno poboljšan, nećemo imati mnogo bolju poziciju u pregovorima o Kosovu, ali ako ga ne uhapsimo imaćemo mnogo goru od ove nepovoljne koju sada imamo", kaže Dragišić.

Mesić o Mladiću

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić je izjavio da je "Ratko Mladić, najveći zločinac nakon II. svjetskog rata, sada pod kontrolom i njegova sudbina je zapečaćena".

U intervjuu na Obiteljskom radiju Mesić je, kako prenosi Hina, rekao da "vjeruje da Mladić sada pregovara kako bi financijski profitirala njegova obitelj". Hrvatski predsednik je rekao da nada da će Mladić brzo u Hag, prenosi Fonet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: