Lajčak: Nema promene procenta

Miroslav Lajčak odbacio mogućnost bilo kakve promene ponuđenog procenta za izglasavanje odluke na referendumu.

Izvor: Beta, Antena M

Sreda, 22.02.2006.

08:47

Default images

Specijalni izaslanik Havijera Solane za referendum u Crnoj Gori, kako prenosi Radio Antena M, odbacio je mogućnost bilo kakve promene ponuđenog procenta za izglasavanje odluke na referendumu. "Ne mislim, nego znam da će svih 25 ministara EU podržati predlog koji su prihvatili ambasadori EU", rekao je Lajčak.

Savet ministara Evropske unije u ponedeljak će zauzeti konačan stav o crnogorskom referendumu, uključujući i pitanje većine.

Crnogorska vlada pisala Briselu

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović, predsednik Skupštine Ranko Krivokapić i premijer Milo Đukanović uputili su pismo članicama Evropske unije i stalnim članicama Saveta bezbednosti UN, u kome traže da se dodatno preispita predlog Miroslava Lajčaka o validnoj većini na crnogorskom referendumu.

Trojica predsednika predlažu model po kome bi za validnost referendumske odluke bili dovoljni glasovi 41 odsto ukupnog biračkog tela, koje iznosi nešto više od 460.000 birača, javila je RTV Crne Gore.

Najviši crnogorski zvaničnici u pismu upozoravaju da bi situacija, u kojoj bi se za nezavisnost Crne Gore izjasnilo između 50 i 55 odsto izašlih birača, mogla narušiti temeljni demokratski princip da odluku donosi većina i postati rizik za stabilnost Crne Gore i regiona.

"Neprihvatanje procenta je objava građanskog rata"

Funkcioner Narodne stranke Dragan Šoć izjavio je danas da bi eventualno proglašenje nezavisnosti Crne Gore sa rezultatom na referendumu manjim od onog koji je predlozila Evropska unija značilo objavu građanskog rata u Crnoj Gori.

Šoć je rekao da, ukoliko crnogorska vlast namerava da proglasi nezavisnost ako se za tu opciju na referendumu izjasni izmedu 50 i 55 odsto izašlih birača, onda bi bilo poštenije da sada kaže da ne prihvata preporuke EU. "Ako imaju nameru da to urade onda je to objava građanskog rata unutar Crne Gore", rekao je Šoć agenciji Mina, a prenose podgorički mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: