"Mladić u najkraćem roku"

Vladeta Janković kaže da su sva sredstva kojima država raspolaže angažovana na slanju Mladića u Hag.

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2006.

08:57

Default images

Pre najnovijeg razvoja događaja vezanog za oprečne informacije o hapšenju Ratka Mladića, savetnik premijera Srbije i predsednik Demokratske stranke Srbije je za B92 rekao da nema informacije o tome da vlasti Srbije s Mladićem pregovaraju o predaji, ali je dodao da će taj problem biti rešen kao i prethodni slučajevi haških optuženika, i to u najkraćem mogućem roku.

"Imam razloga da verujem da će tako i biti, ali to nipošto ne znači da sam upućen u bilo kakve pregovore kao što su, i to mi je stalo da naglasim, sva moja saznanja iz domena politike, unutrašnje i spoljne, a ne iz domena obaveštajnog tehničkog rada jer je čitava stvar s Mladićem danas u rukama specijalnih službi koje su za to kvalifikovane i koje se time bave, i vojne i civilne. Politička odluka je doneta i reč je o tehničkom, a ne političkom domenu", kaže Janković.

Janković je rekao da Vlada Srbije nema razloga da odugovlači ispunjenje međunarodnih obaveza i dodao da je sada i veći deo javnosti u Srbiji za to da Mladić ode u Hag. "Bilo je potrebno da okolnosti sazru i bilo je potrebno da se ta stvar obavi na način dostojan jedne ozbiljne države. Sve ono što je do sada na planu saradnje s Hagom učinjeno, učinjeno je upravo na taj način. Bilo je pitanje metoda i Vlada je nastojala da to pripremi i da izvede onda kada trenutak nastupi. Slučaj Mladića je znatno komplikovaniji i zahteva poseban napor i posebna sredstva", kaže Janković. On nije mogao da odgovori na pitanje da li je određeno mesto na kom se Mladić nalazi.

Vladeta Janković je bio gost današnjeg Kažiprsta na Radiju B92.

"Sprema se hapšenje Mladića"

U toku je priprema akcije hapšenja Ratka Mladića i on se u narednih desetak dana mora naći u Tribunalu, piše Blic. List navodi da je poseta specijalnog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića Hagu planirana za 27. februar, a Florans Artman, portparolka Tužilaštva Haškog tribunala, potvrdila je za isti list da je rezervisan termin za dolazak beogradskog specijalnog tužioca, ali je odbila da precizira njegovu ulogu u vezi s hapšenjem Mladića i rekla da on dolazi i zbog nekih drugih istraga.

"Znamo da znaju gde je Mladić i da je na dohvat ruke vlastima u Beogradu. Izvodljivo je da se on u vrlo kratkom roku nađe u Hagu. Pitanje je samo da li to vlasti hoće. Ako neće, to je njihov problem, ali ne treba da se čude što Karla del Ponte, glavna tužiteljka Tribunala, mora da traži politički pritisak od Evropske unije i SAD jer je to jedini način da vlasti budu nagovorene nagovore da poštuju medunarodni zakon i obaveze", rekla je Florans Artman.

Pregovori vođeni s Mladićem, koji je trebalo da rezultiraju njegovom predajom, do danas nisu urodili plodom, navodi list. Bivši šef Državne bezbednosti Srbije Goran Petrović tvrdi, međutim, da je Mladiću ipak ostavljeno još 10 dana za predaju i da je premijer Srbije Vojislav Koštunica tražio od međunarodnih predstavnika da rok do kog Mladić treba da bude uhapšen bude pomeren sa 21. februara na kraj meseca.

Božović: Ubrzo

Načelnik generalnog inspektorata MUP-a Srbije Vladimir Božović kaže da se nada da će saradnja sa haškim tribunalom biti "vrlo, vrlo brzo okončana, i to uspešno".

"Čvrst je zaključak MUP da intenzivno preduzima sve mere i radnje da se lociraju i uhapse haški optuženici", istakao je Božović. On je dodao da je lociranje i hapšenje tehnička stvar, a da je politička odluka o tome na novou Vlade Srbije, koja je "apsolutno jasna i čvrsta".

Božović je rekao da je tu odlučnost preneo nedavno i prilikom razgovora sa predstavnicima američkog Kongresa, naglašavajući da bi, da ima bilo kakve suprotne informacije, to i tada i danas javno rekao.

Evropski parlamentarac pozvao Mladića na predaju

Potpredsednik Evropske socijalističke partije Hanes Svoboda pozvao je Ratka Mladića da se preda "da ne bi držao građane SCG kao taoce". Posle sastanka sa poslaničkom grupom Demokratske stranke u Skupštini Srbije i Crne Gore, Svoboda je rekao da bi se predajom Mladića oslobodio proces pregovora sa EU. On je rekao da će se predstavnici Evropske socijalističke partije u Evropskom parlamentu založiti za zaštitu prava srpske manjine na Kosova, čiji "normalan život nije moguć".

Hanes Svoboda zajedno sa svojim kolegama iz Evropskog parlamenta danas boravi u poseti Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: