Srbija: Čekajući ptičji grip

Inspekcijske službe pojačale kontrolu prometa živinskim mesom na beogradskim pijacama.

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2006.

08:50

Default images

Posle upozorenja direktora Uprave za veterinu ministarstva poljoprivrede Dejana Krnjajića da je pitanje dana kada će ptičji grip stići i u Srbiju, inspektori su danas bili na terenu. Sva živina koja se prodaje na pijacama je sa zatvorenih farmi i pod svakodnevnom kontrolom veterinarske inspekcije. Nadležni kažu i da su uzgajivači živine bili prinuđeni da poprave krovove i vrata svojih farmi kako druge ptice ne bi mogle da uđu.

Prema rečima šefice odseka zdravstvene ispravnosti namirnica Dragane Đaković, kontrola je naročito pooštrena među prodavcima povrća i jaja koji su do nedavno, uz izloženu robu, prodavali i po neko pile ili ćurku iz svog dvorišta: "Oni su pokušavali to u početku, a sada ih više nema. Tako da su bukvalno sklonjeni sa pijace, ostalo je samo ovo što imate u hali da kupite piletine. Jer, juri ih inspekcija."

Obavezna dezinfekcija koja se zbog pojave ptičjeg gripa od juče plaća prilikom prelazaka granice sa BiH, izazvala je veliko nezadovoljstvo građana pograničnih opština u Srbiji. Većina stanovnika Loznice, Malog Zvornika, Ljubovije i Bajine Bašte kao i gradova na bosanskoj strani svakodnevno prelaze granicu zbog posla, škole, trgovine, posete rodbini. Građani negoduju smatrajući da obavezna dezinfekcija vozila ne treba da ide na teret samih građana.

Ptičji grip u regionu

U međuvremenu veterinarski fakultet u Zagrebu je potvrdio da je mrtvi labud, koji je pre sedam dana pronađen na poluostrvu Čiovu kod Trogira, bio zaražen smrtonosnim virusom H5N1 ptičjeg gripa. Portparol ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić rekao je da se zaštitne mere neće dodatno pooštravati: "Naime, čim se utvrdi H5 virus to je dovoljan razlog da se može sa sigurnošću reći da se radi o virusu influence i u tom slučaju poduzimaju se mere kao da se radi o najpatogenijem virusu." 

Prvi slučaj smrtonosnog tipa virusa potvrđen je i u Mađarskoj. Britanska laboratorija otkrila je virus H5N1 u uzorcima tri mrtva labuda pronađena u toj zemlji prošle nedelje. Sa ptičjim gripom susrela se i Slovačka, gde je virus H5 otkriven kod jednog gnjurca i jednog sokola. Obe ptice su pronađene uz Dunav, u blizini Bratislave. Inače, patogenim virusom H5N1 ptičjeg gripa, koji se proširio iz Azije u Evropu i Afriku, od kraja 2003. zarazila se 171 osoba, a do sada je umrlo najmanje 93 ljudi.

Istovremeno, potvrđeno je novo žarište bolesti u Sloveniji. Spodnji Duplek je na rubu područja Maribora, koje je proglašeno za područje visokog rizika, pa je oko sela formiran pojas zaraženog područja od tri kilometra i zona od visokog rizika od 10 kilometara, iako je cela Slovenija već nekoliko dana područje visokog rizika.

Veterinari obilaze seoska imanja u četiri zaražena područja i za sada kod domaće živine nisu nađeni slučajevi virusa H5. Uprkos tome, uzgajivači se žale na smanjenu prodaju živine i najavljuju da će im uskoro nestati hrane i prostora za držanje živine. Ipak, veterinarska uprava Austrije je jednom od rizičnih područja u Sloveniji  dala dozvolu da austrijskim kupcima proda 17.000 komada živine.  

U Sloveniji su prodaja živinskog mesa i proizvoda pale 20 odsto, a zalihe se gomilaju. EU nema mehanizme za naknadu štete proizvođačima, zbog čega je juče u Briselu ministar Slovenije za poljoprivredu Marija Lukačič predložila formiranje tih mehanizam i da oni ne važe samo za naknadu štete u EU, već i za druga tržišta. Razlog za taj zahtev leži u tome što Slovenija veliki deo živinskog mesa i proizvoda izvozi na tržišta SFRJ, a samo Perutnina Ptuj četvrtinu proizvodnje plasira na ta tržišta. Slovenački proizvođači već trpe gubitke jer, otkako je nađen ptičji grip u Sloveniji, porudžbina sa tih tržišta nema.

Ptičji grip, gavrani i kraljevina

Uprava jedne od londonskih atrakcija, tvrđave Tauer, zbog straha od ptičjeg gripa je u kaveze zatvorila gavrane koji žive na kulama tvrđave, prenosi portal 24ur.com. Gavrani Brenven, Hjudžin, Mjunin, Gvilim, Tor i Boldrik zatvoreni su u jednu od četiri kule Tauera. Zaštita gavrana u tom objektu je važna jer legenda kaže da gavrani moraju da žive u Taueru kako britansko kraljevstvo ne bi propalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: