Povratak selica, povratak opasnosti

Uprava za veterinu ministarstva poljoprivrede pooštrila nadzor sprovođenja Uredbe o držanju živine u zatvorenom prostoru.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 20.02.2006.

08:48

Default images

Kako se bliži povratak ptica selica, direktor Uprave za veterinu Dejan Krnjajić za B92 kaže da u Srbiji postoji realna opasnost od sletanja divljih ptica zaraženih ptičjim gripom i da je pitanje dana ili nedelje kada će se ta bolest pojaviti i kod nas.

"Da bi sprečili moguće prenošenje ovog virusa na domaću živinu, mora se držati živina zatvorena. S druge strane, ono što smo mi uradili je da smo pooštrili mere i da se sve zone tri kilometra oko reka i jezera svakodnevno nadgledaju", kaže Krnjajić.

Direktor Uprave za veterinu kaže da je pooštrena i kontrola pijaca, koje će morati da vode računa o tome da li prodavci imaju potvrdu vetereinarske službe da je jato kontrolisano i da na njihovoj farmi nema ptičjeg gripa. Dejan Krnjajić dodaje da velike farme imaju dobre uslove bio-sigurnosti i da nema opasnosti od jaja i živine koja dolazi sa tih farmi.

Slovenija: Još četiri labuda

Veterinarska uprava Slovenije saopštila da je u toj zemlji potvrđeno prisustvo virusa H5 kod još četiri labuda.

Veterinarski institut je potvrdio prisustvo virusa H5 kod još četiri labuda nađena u okolini Maribora, a uzorci njihovog tkiva neće biti poslati na dodatne analize u Veliku Britaniju jer je prisustvo virusa H5N1 već potvrđeno u mariborskom području.

U nedelju je na Infektologiju Mariborske bolnice primljen još jedan od vatrogasaca koji su radili na sakupljanju uginulih ptica. Kao i u predhodnom slučaju, u bolnici su izvedene sve epidemiološke i preventivne mere, a sinoć je saopšteno da se i kod tog vatrogasca radi o običnom, a ne o ptičjem gripu.

H5 u Dalmaciji

Hrvatsko Ministarstvo za poljoprivredu je potvrdilo prisustvo virusa H5 u Dalmaciji, prenosi slovenačka POP TV. Virus ptičjeg gripa je pronađen kod labuda, koji je sredinom meseca nađen na ostrvu Čiovo, u blizini Trogira. Uzorak labuda je već poslat u referentnu laboratoriju EU, u engleskom Vejbridžu, koja bi trebalo da utvrdi da li je kod njega prisutan i oblik virusa, H5N1.

BiH: Ptičji grip i zvanično

Veterinarska služba Bosne i Hercegovine zvanično je potvrdila prisustvo ptičjeg gripa u toj zemlji, odnosno soja virusa H5. Veterinarska služba podseća da su 16. februara u njenu laboratoriju u Sarajevu dopremljena četiri labuda sa malog Plivskog jezera, u opštini Jajce, odstreljena pošto je tokom redovnog nadzora divljih ptica utvrđeno da pokazuju znakove bolesti.

U Jajcu je zbog pojave ptičjeg gripa uspostavljeno lokalno središte za nadzor, čime je počelo sprovođenje preventivnih mera na području gde su nađeni uginuli labudovi. U BiH je uvedena i zabrana držanja živine na otvorenom, organizovana su stalna dežurstva, a uveden je i dežurni telefon na koji građani mogu da prijavljuju sumnjive slučajeve.

Bugarska: Tri nova zaražena labuda

Novi slučajevi virusa ptičijeg gripa otkriveni su kod tri uginula labuda u Bugarskoj, nedaleko od Varne, saopštilo je danas bugarsko ministarstvo poljoprivrede.

Da su uginuli labudovi bili zaraženi virusom H5N1 potvrđeno je analizom u referentnoj laboratoriji EU u britanskom Vejbridžu. Prvi slučaj ptičijeg gripa u Bugarskoj potvrđen je 11. februara posle analize uginulog labuda, koji je pronađen na obali Dunava, nedaleko od Vidina.

Kako zaštiti ptice u ZOO vrtovima

Ljubljanski ZOO vrt traži dom za svoje vodene ptice, posle izbijanja ptičjeg gripa u Sloveniji, objavljuju slovenačke Finance i dodaju da zagrebački ZOO vrt čeka uputstva države, a da Austrija i Italija punom parom štite svoje ptice u ZOO vrtovima.

ZOO vrt u Ljubljani se prostire na 19 hektara zemljišta i ima 89 vodenih ptica na svom ograđenom ribnjaku, ali ne može da spreči prelet slobodno letećim pticama. Zato su sve vodene životinje trenutno zatvorene u odgovarajuće prostore i posetioci ne mogu da ih obilaze. Vodene ptice su, posle potvrde o prisutnosti opasnog oblika virusa H5N1 u Sloveniji, pozajmili na čuvanje i još uvek im se traži trajnije utočište, zbog opasnosti od zaraze.

Problem su i dalje skupe ptice, kao što su pelikani, kraljevski ždralovi i crne rode, o kojima se osoblje ZOO vrta još uvek savetuje sa kolegama iz drugih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: