Crna Gora: Opozicija za predlog EU?

Prema nekim najavama, opozicija u Crnoj Gori prihvatiće predlog EU o referendumu.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 20.02.2006.

08:39

Default images

Opoziciona Narodna stranka danas će, na sednici Presedništva stranke, usvojiti stav o uslovima koje je Evropska unija predložila za održavanje refereduma o nezavisnosti Crne Gore, taj stav će verovatno biti pozitivan, a ostale opozicione stranke pozvane da učine isto.

Predsednik te partije Predrag Popović najavio je da će blok za zajedničku drzavu uz pomoć Havijera Solane i EU pobediti, a da je jedina nepoznanica rezultat u smislu razlike.

Ostale stranke opozicije o ponudi EU odlučivaće narednih dana pošto čelnici stranaka čuju mišljenja opštinskih odbora.

Vladajuća koalicija do kraja nedelje

U vladajućoj koaliciji, prema najavama, konsultacije će trajati do kraja nedelje, a u međuvremenu je premijer Milo Đukanović, na forumu Kran Montana, sinoć, ocenio da je predlog EU nudi poseban standard samo opciji koja se zalaže za obnovu crnogorske državnosti, što je nazvao presedanom.

Komentarišući najavu opozicije da će prihvatiti predlog EU, koordinator Pokreta za nezavisnost Branko Lukovac izjavio je da je to bilo očekivano jer su kroz redovne konsultacije premijera Srbije Vojislava Koštunice i Havijera Solane tim preporukama stvoreni uslovi za opoziciju da stekne šanse da blokira većinsku volju građana Crne Gore za obnovu nezavisnosti.

Jovićević: Referendum ne treba odlagati

Bivši ministar policije Crne Gore Andrija Jovićević ocenio je da je Crnu Goru prvo trebalo urediti kao demokratsku državu, pa potom rešavati pitanje njenog državno-pravnog statusa. On je prošle nedelje s liderom Socijalističke narodne partije Predragom Bulatovićem, izvršnim direktorom Grupe za promene Nebojšom Medojevićem i bivšim jugoslovenskim ambasadorom Miodragom Lekićem pozvao na formiranje demokratske alternative crnogorskoj vlasti.

"Naše okupljanje nije inicirano iz inostranstva, niti je vremenski tempirano na osnovu nečijih procena iz inostranstva, već bazirano na našem mišljenju da je pravi trenutak za formiranje političke alternative koja će dovesti do promena u Crnoj Gori", rekao je Jovićević za Večernje novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: