Kraljevo:Dijagnostika ptičjeg gripa

Iz Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu demantuju spekulacije o pojavi ptičijeg gripa u Srbiji.

Izvor: B92

Subota, 18.02.2006.

18:54

Default images

Zbog visoke stručnosti i tehničke opremljenosti, Uprava veterine je tu ustanovu ocenila kao mesto koje će obezbediti brzu dijagnostiku ptičjeg gripa. U glavnoj laboratoriji kraljevačkog instituta, u koju se upućuje većina životinja za koje se posumnja da su zaražene virusom ptičijeg gripa, završila su i dva mrtva labuda nedavno nađena u Pirotu i Kladovu, ali koja nisu uginula zbog ptičjeg gripa.

Ispitivanje ptičijeg gripa zahteva posebnu zaštitu, specijalno odlelo, zaštitne rukavice i masku. Kada počne ispitivanje, niko ne sme da ulazi u prostoriju. Sa ptice za koju se sumnja da je zaražena uzima se uzorak, buši se opna na jajetu u kojem se nalazi embrion star od 9 do 11 dana. Uzorak ptice ubacuje se u jaje. Zatim se čeka reakcija u jajetu i na osnovu toga se saznaje da li je ptica bila zaražena ptičjim gripom.

Da bi Srbija ostala izuzetak i po tome što neće zabeležiti slučaj ptičjeg gripa, stalno se sprovode i preventivne mere. Prate se ptice selice, kontroliše se da li se živina drži na zatvorenom, primenjuje se zabrana uvoza živine, a na graničnim prelazima prema Bugarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj su postavljeni dezinfekcioni punktovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: