Bojkot iz revolta prema predlogu EU

Poslanici SDP nisu došli na sednicu Skupštine SCG, želeći da iskažu revolt prema predlogu EU o referendumskim uslovima.

Izvor: FoNet, Beta

Subota, 18.02.2006.

18:28

Default images

Visoki funkcioner SDP-a Borislav Banović navodi da poslanici te partije nisu došli na zasedanje zbog "ultimatuma EU" da se crnogorski referendum održi po "u svetu nepoznatim pravilima" i uvođenjem nečega što nije međunarodni standard. Banović je kazao da je takav potez SDP-a početni odgovor na uskraćivanje osnovnog, civilizacijskog, prava na jednakost građana Crne Gore.

"Njihovo verolomstvo čini da ni mi više nemamo nikakvih obaveza da poštujemo dogovoreno, pa ćemo svoje prisustvo i učešće u radu institucija zajednice ograničiti samo na vreme i način za koji mi smatramo da najbolje štiti interes Crne Gore", naveo je Banović.

"SRJ nije nastala većinom od 55 odsto, nego prostom i lažnom većinom. I pošto je prostom većinom, i to u parlamentu, nastala i državna zajednica, ona za nas, kako bi to rekao Miroslav Lajčak, nema ubuduće jasan legitimitet pa ćemo se prema njoj tako i odnositi", naveo je on.

"Ne bi bilo pametno odbiti EU"

Ekspert pariskog Instituta za bezbednosne studije Evropske unije Džudit Bat ocenila je da ni za vlast, ni za opoziciju u Crnoj Gori ne bi bilo pametno da odbiju preporuke EU o uslovima održavanja referenduma.

Bat je za podgoričku Republiku rekla da je, ako nema dogovora dve strane, teško govoriti o pravednom rešenju.

"Ako su obe strane nezadovoljne, onda je za EU to dobar znak, a sada je velika odgovornost na obema stranama", rekla je Bat.Prema njenim rečima, predlog EU o kvalifikovanoj većini od 55 odsto izašlih na referendum u skladu je sa preporukama Venecijanske komisije: "Predlog EU o većini od 55 odsto od broja izašlih za referendumsku odluku nije rigorozan, već je razuman kompromis".

"Prihvatamo uslove, pobedićemo na referendumu"

Blok stranaka iz Crne Gore koje se zalažu za zajedničku državu prihvatiće predlog EU o uslovima za održavanje crnogorskog referenduma i pobediće na tom izjašnjavanju, rekao je funkcioner Narodne stranke Predrag Popović.

"Naš posao je samo da vidimo sa koliko ćemo razlike da dobijemo separatistički režim Mila Đukanovića. Ta priča je završena i mi ćemo, uz podršku EU i Havijera Solane, poraziti antievropske snage koje predstavlja Đukanović", kazao je Popović.

Visoki funkcioner NS je rekao da Crna Gora svoju budućnost vidi u državnoj zajednici i u EU: "Poručujemo Đukanoviću da spakuje kofere i siđe sa pozornice jer to što radi je sramota Crne Gore i nema nikakvog istorijskog utemeljenja. Pobediće zajednička država, Crna Gora će opstati i u zajednici sa Srbijom vrlo brzo postati sastavni deo EU".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: