"Referendum nevažeći bez opozicije"

Miroslav Lajčak kaže da referendum neće biti punovažan ako je jednostrano raspisan i ako bude bojkota.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 17.02.2006.

08:30

Default images

Predstavnik Evropske unije za pitanje refrenduma u Crnoj Gori kaže za TV Crne Gore referendum koji bi bio jednostrano raspisan i koji bi opozicija bojkotovala ne bi pomogao Crnoj Gori i da očekuje da će Crna Gora poštovati predlog EU o većini od 55 odsto izašlih birača jer je logično da zemlja koja teži EU poštuje želju evropskih zvaničnika.

Stav Brisela o kvalifikovanoj većini Lajčak je juče još jednom obrazložio, rekavši da je predloženo rešenje u skladu sa evropskom praksom i zaključcima Venecijanske komisije. "To nije nešto što treba testirati na građanima Crne Gore, naprotiv, to je nešto što poatoji u međunarodnoj praksi u svakoj zemlji, a kolika treba da bude ta kvalifikovana većina određuje se za svaku zemlju ponaosob. Dugo smo se i ozbiljno bavili tim pitanjem, mislimo da je to fer formula za Crnu Goru", kaže Lajčak.

Medojević: Đukanović neće rizikovati

Lider Grupe za promene Nebojša Medojević ocenio je da je održavanje referenduma u Crnoj Gori moguće i da premijer Milo Đukanović verovatno neće rizikovati sukob s međunarodnom zajednicom. "Ono što sam čuo u Vašingtonu i u Beloj kući je da SAD čvrsto stoje iza evropskog i Beogradskog sporazuma, pa onaj ko odbije EU rizikuje da bude doveden u poziciju Miloševića 1990.", kaže Medojević.

Đukanović: Uticaj na stabilnost Crne Gore

Premijer Crne Gore Milo Đukanović poručuje autorima predloga EU o referendumskim uslovima da moraju biti svesni odgovornosti koju preuzimaju kreirajući takva rešenja. Đukanović je rekao da taj predlog nosi konstrukcionu grešku koja kasnije može provocirati stabilnost u Crnoj Gori i ocenio da autori tog predloga nisu pažljivo analizirali pitanja u vezi sa održavanjem referenduma. On kaže da ipak nema zebnje za konačan ishod referenduma i da nijedan model ne može dovesti u pitanje suverenitetsku većinu u Crnoj Gori.

Vlahović: Nelogično

"Kvalifikovana većina za referendum koju je predložio Miroslav Lajčak nema logike, jer nema uporišta u evropskoj praksi", rekao je crnogorski šef diplomatije Miodrag Vlahović u izjavi RVCG.

On kaže da je predloženi model najmanje prihvatljiv za Crnu Goru, ali da ne treba ishitreno reagovati. "Crna Gora će završiti svoj referendumski proces, referendum će biti raspisan, referendum će biti održan tada kada smo kazali. Dakle, situacija nije tako dramatična kao što se može činiti, niti su naše šanse da iz ovog procesa izađemo onako kako smo obećali gradjanima manje, naprotiv", objasnio je Vlahović.

Lajon: Lajčakov predlog nije stav EU

Specijalni savetnik za balkanska pitanja u Međunarodnoj kriznoj grupi Džejms Lajon kaže da predlog koji je izneo izaslanik EU Miroslav Lajčak nije zvanično mišljenje Unije. "Savet ministara EU nije usvojio taj predlog i to nije zvanično mišljenje. To je mišljenje Havijera Solane", rekao je Lajon za Radio Slobodna Evropa. Prema oceni Lajona, i crnogorska vlast i opozicija imaju prostor za manevrisanje u pregovorima o određivanju uslova referenduma, a da Crna Gora neće trpeti posledice od EU ako ne prihvati njen predlog kvalifikovane većine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: