Dva mrtva labuda

Jedan mrtav labud nađen je juče u Pirotu, a drugi danas kod Kladova, oba bez znakova koji bi ukazivali da su bolovali ptičjeg gripa.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 16.02.2006.

11:11

Default images

Kako je izjavila koordinatorka Veterinarske inspekcije za Pirotski okrug Snežana Stojanović, ekipe veterinara su odmah posle dojave spakovale uginulu pticu i poslale je na analizu u Veterinarski institut u Kraljevu, gde postoji laboratorija u kojoj može biti utvrđeno da li je ptica uginula od ptičjeg gripa.

"To je redovan postupak za svaku uginulu pticu, a rezultati analize na ptičji grip očekuju se za nekoliko dana", rekla je Snežana Stojanović.

Mrtav labud nađen je ispod dalekovoda, pored kompenzacionog bazena hidroelektrane Pirot, pa se nagađa da je labud mogao da strada i od strujnog udara. Dejan Krnjajić, direktor Uprave za veterinu, rekao je za B92 da, prema prvim siptomima, labud nije uginuo zbog ptičjeg gripa. Krnjajić objašnjava da je ptica nađena ispod dalekovoda, pa se pretpostavlja da je udarila u dalekovod i da je to razlog uginuća. "Labud je dostavljen laboratoriji, rezultati će biti poznati tokom dana", rekao je on.

Krnjajić dodaje i da je kod Kladova, 10 kilometara prema Negotinu, primećen mrtav labud. "Ekipe su otišle na teren i sa alasima i nadležnim službama našle tog labuda i prebacile ga u laboratoriju. Prema prvim procenama, labud nije imao simptome ptičjeg gripa", kaže on.

Ptičji grip otkriven kod tri labuda u Sloveniji

Potvrðeno u Sloveniji (24ur.com)
Na infektivno odeljenje Mariborske bolnice je sinoć doveden jedan od vatrogasaca, koji su odstranjivali uginule labudove, za koje se sumnja da su oboleli od ptičjeg gripa. Vatrogasac je zadržan sa znakovima gripa i visokom temperaturom, rezultati analiza njegove krvi se očekuju. Do sada je u kontaktu sa zaraženim pticama bilo 30 ljudi, pre svega stručnog osoblja, od kojih je 26 dobilo lek Tamiflu.

Virus ptičjeg gripa H5N1 potvrđen je kod tri od šest uginulih ptica u Sloveniji, saopštila je danas Veterinarska uprava te zemlje. Reč je o tri labuda sa područja Maribora, rekla je direktorka uprave Vida Čadonič-Špelič.

Referentna laboratorija iz Padove potvrdila je danas da je uginuli labud, pronađen u prošli petak u Koblerovom zalivu kod Maribora bio zaražen visoko patogenim virusom H5N1. Ministarstvo zdravlja i Institut za zaštitu zdravlja Slovnije su, povodom tog slučaja, naglasili da potvrda tog oblika virusa ne znači dodatnu ugroženost zdravlja stanovnika. Krajem sedmice se u Sloveniji očekuju i dodatni rezultati analize tkiva uginule ptice, koje treba da pošalje laboratorija iz Velike Britanije.

Obe institucije savetuju stanovništvu da se pridržava propisanih mera, da pre svega onemoguće pristup u životne prostore pticama koje žive na slobodi, da o novim uginulim pticama odmah obaveste nadležne službe, da izbegavaju dodir s fekalijama ptica, a posebno da upozore decu da izbegavaju svaki kontakt s pticama na slobodi, i da održavaju ličnu higijenu i redovno peru ruke.

Slovenački mediji danas javljaju da je Slovenija puna uginulih ptica. Nacionalni veterinarski institut Slovenije sistematski pregleda sve vodene ptice za koje sumnja da bi mogle imati ptičji grip.

Jedna od prvih posledica ptičjeg gripa u Sloveniji je nagli pad prodaje živinskog mesa, a trgovci ocenjuju da je prodaja manja od 10 do 50 odsto, za B92 javlja Jelica Greganović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: