Ptičji grip se širi

Uzorci dva labuda uginula u Nemačkoj pokazuju prisustvo virusa pričjeg gripa.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 15.02.2006.

10:20

Default images

Ispitivanjem uzoraka dva uginula labuda nađena u Nemačkoj utvrđeno je da su bili zaraženi visoko patogenim virusom ptičjeg gripa H5N1, saopštilo je Ministarstvo za poljoprivredu i zaštitu potrošača. Portparol Ministarstva rekao je da su dva od četiri uginula labuda, nađena na ostrvu Rigen u Baltičkom moru, bila pozitivna na prve testove na taj virus.

Reč je o prvim slučajevima u Nemačkoj, a uzorci su poslati u glavnu laboratoriju Evropske unije, u Vejbridžu, Velika Britanija, radi daljih ispitivanja.

I u Austriji

Dva uginula labuda nađena kod Graca bila su zaražena virusom ptičjeg gripa H5N1, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede austrijske pokrajine Štajerske. Ministar Johan Sajtinger rekao je da su dva labuda, pre nekoliko dana nađena kod Melaha, bila zaražena virusom H5N1.

Ministarka zdravlja Austrije Maria Rauh Kalat potvrdila je da su dva testa potvrdila ranije sumnje i da uzorci radi dodatnih ispitivanja biti upućeni na analizu u laboratoriju u Velikoj Britaniji. Ona je dodala da za ne postoji neposredna opasnost za ljude, da nema razloga za paniku, da se primenjuje odgovarajuć krizni plan i da su uspostavljene zaštićene zone oko mesta u kom su nađeni labudovi.

Uginuli labudovi najverovatnije su bili deo većeg jata koje se kretalo između Grčke, Italije, Slovenije i Austrije.

…i Sloveniji

U Sloveniji će biti proglašeno i treće žarište ptičjeg gripa. Kod pet uginulih labudova i jedne sive čaplje utvrđen je virus ptičjeg gripa. Prva dva žarišta su Muta i Maribor i 14 okolnih opština, a za treće područje visokog rizika biće priglašen Sloven Gradec, gde je nađena uginula siva čaplja.

U međuvremenu su u okolini Maribora nađena još 22 mrtva labuda i jedna guska. Vatrogasci i veterinari obilaze krizna područja tražeći uginule ptice, građanima se dele leci sa uputstvima za ponašanje, a uveden je i otvoren telefonski broj za informacije o ptičjem gripu.

O novim slučajevima ptičjeg gripa na svojoj teritoriji Slovenija je obavestila Evropsku komisiju i uzorke tkiva poslala u laboratoriju u Velikoj Britaniji. Savet za nacionalnu bezbednost je ocenio da u Sloveniji nema razloga za paniku, ni pretpostavki da bi moglo da dođe do pandemije.

...i Mađarskoj?

Evropska komisija potvrdila da su u Mađarskoj nađene ptice za koje se sumnja da su zaražene ptičjim gripom. Mađarska je šesta zemlja EU u kojoj je nađen virus H5, prenose slovenačke Finance. Evropska komisija je danas u Briselu saopštila da ju je Mađarska obavestila da je kod tri uginula divlja labuda nađen virus H5. Labudovi su nađeni na jugu zemlje, u oblasti Baks-Kiskun, a uzorci tkiva poslati u Vejbridžu, gde će biti utvrđeno da li je kod njih prisutan H5N1.

BiH, uginuli labud nije bio zaražen

Uginuli labud, koji je pre dva dana pronađen u reci Sani kod Prijedora, u BiH, nije zaražen virusom ptičijeg gripa, nego je uginuo od neke druge bolesti.

To je novinarima potvrdio šef Zavoda za zarazne bolesti Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan" u Banjaluci Rodoljub Trkulja, upozorivši da postoji opasnost da se početkom proleća virus ptičijeg gripa pojavi i u BiH.

U BiH do sada nije registrovan ni jedan slučaj ptičijeg gripa.

Protiv gripa i novcem

Stalni odbor Evropske komisije odobrio je 1.964.800 evra za pokrivanje programa za nadzor ptičjeg gripa. Tim novcem biće pokriveni troškovi nacionalnih programa za tekuću godinu, koji su namenjeni ranom otkrivanju žarišta ptičjeg gripa i smanjenju rizika od širenja te bolesti. Stalni odbor Evropske komisije je istovremeno zabranio uvoz perja u države EU, a zabrana se ne odnosi samo na perje koje je obrađeno parom ili drugim metodima koji obezbeđuju uništavanje patogena u proizvodima s perjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: