Susedi se bore s ptičjim gripom

Posle Hrvatske, i Bosna i Hercegovina zabranila uvoz žive živine iz Slovenije, novi slučajevi u BiH i Hrvatskoj?

Izvor: B92, Beta

Utorak, 14.02.2006.

08:26

Default images

Srbija i Crna Gora je za sada jedna od retkih zemalja u regionu gde se virus ptičijeg gripa još nije pojavio. Bugarska, Rumunija, Grčka, Slovenija i Italija su zemlje gde je virus već primećen, ali situacija još nije alarmantna i ljudski životi nisu ugroženi. Veća opasnost za Srbiju i za okruženje očekuje se za nedelju dana, kada će ptice selice preći put iz Afrike ka severnoj Evropi i Rusiji.

Dejan Krnjajić, direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, kaže da je Srbija spremna za eventualnu pojavu ptičijeg gripa i da naše službe poseduju sve neophodne instrumente za brzo dijagnostifikovanje smrtonosnog virusa H5N1.

"Ptičiji grip, koji se pojavio u ovom delu Evrope, uglavnom je kod labudova. Nije to toliko alarmantno, ima ga u Hrvatskoj, u Sloveniji i Bugarskoj. Mi smo potpuno spremni da dijagnostikujemo ptičiji grip i na adekvatan način reagujemi i da sprečimo širenje u našoj zemlji", kaže Krnjajić.

Srbija je inače zabranila uvoz živine iz svih zemalja gde je ustanovljen ptičiji grip, a među njima se nalazi i Slovenija.

Slovenija, potvrđene sumnje

Nacionalni veterinarski institut Slovenije danas je potvrdio sumnje u prisutnost virusa ptičjeg gripa, kod još šest slučajeva uginulih ptica. Kod pet labudova i jedne sive čaplje, koji su nađeni uginuli u okolini Maribora, potvrđena je prisutnost virusa, o čemu je slovenački Veterinarski institut već obavestio EU i poslao uzorke mrtvih ptica na dodatne testove.

Veterinarski zavod Slovenije odlučio je da područje Slovenije proglasi za rizično, a područja posebnog rizika su opština Maribor, u kojoj je nađena obolela ptica, i par okolnih opština. Za nedelju dana očekuju se rezultati iz laboratorije u Velikoj Britaniji, koji će pokazati da li je nađeni labud imao i za čoveka opasan virus H5N1. Prilaz seoskom imanju je zabranjen, a 170 kokošaka na njemu pobijeno.

Premijer Slovenije Janez Janša je sazvao Savet za nacionalnu bezbednost, koji je ocenio da su preduzete mere bile pravovremene, ali je kritikovano obaveštavanje javnosti. Mediji i institucije su za prvi slučaj ptičjeg gripa saznali tri dana pošto je informacija potvrđena, a vest je stigla iz Brisela. Zbog toga će obaveštenja o merama povodom nađenog virusa od sada davati Vlada Slovenije.

Direktorka Veterinarskog zavoda Slovenije je pokušala da objasni da se znalo samo to da je labud zaražen virusom H5 i da je kasnijim objavljivanjem te vesti izbegnuta panika. Slovenački Institut za zaštitu zdravlja je saopštio da nema razloga za paniku i da je za sada dovoljno poštovati propisane mere i izbegavati kontakt s pticama. Na području Maribora su već stavljene table za upozoravanje građana, a dele se i leci kojima se građanstvo upozorava na pridržavanje propisanih mera.

Mediji javljaju da u apotekama i dalje nema leka Tamiflu, iako je još pre nekoliko meseci Vlada garantovala da će biti nabavljene količine dovoljne za četvrtinu stanovništva. Jedine zalihe tog leka su u državnom fondu, koji nije namenjen svim stanovnicima Slovenije, za B92 javlja Jelica Greganović.

U BiH nije grip?

U Bosni i Hercegovini pronađena su dva mrtva labuda u okolini Jajca, međutim, virusološka pretraga za sada isključuje ptičiji grip.

Na Plivskom jezeru kod Jajca primećena su dva uginula labuda, zbog čega su to mesto posetili članovi laboratorije Veterinarskog fakulteta iz Sarajeva. "Brza virusološka pretraga isključuje grip, a detaljna analiza biće urađena u Sarajevu. Uzorke ćemo poslati i u Veliku Britaniju jer želimo da testiramo proces i proverimo svoje mogućnosti za dijagnostiku", izjavio je za Dnevni avaz direktor Kancelarije Bosne i Hercegovine za veterinarstvo Jozo Bagarić.

Prema njegovim rečima, sumnjivo je to što su, od 17 labudova, uginula dva i što se nalaze na području koje za njih nije karakteristično.

Hrvatska - uginule ptice, nije grip?

Hrvatska, za razliku od  oktobra prošle godine, po rečima zvaničnika trenutno nema slučajeve ptičijeg gripa. Portparol hrvatskog ministarstva poljoprivrede, Mladen Pavić, kaže da 18 mrtvih labudova koji su pronađeni poslednjih nekoliko dana nisu bili zaraženi, već da su uginuli zbog velikih hladnoća.

"Na svih 18 životinja obavljena je obdukcija, gde se patoanatomski apsolutno ne može govoriti o ptičijem gripu. Uprkos tome podvrgnuće se daljim testiranjima kako bi se sa sigurnošću to moglo i potvrditi", kaže Pavić.

Pavić je potvrdio da su uginule ptice, među njima i nekoliko labudova, nađene u kontinentalnom delu zemlje, u okolini Koprivnice i Kutine, i u priobalnom području, na poluostrvu Čiovu kod Splita. "U okolini Koprivnice i na Čiovu nađen je po jedan uginuli labud, a kod Kutine labud, čaplja i jastreb", rekao je Pavić. Rezultati testiranja uginulih ptica biće poznati za nekoliko dana.

U Austriji nađeni mrtvi labudovi

U Austriji je kod elektrane Melah,u blizini grada Graca, pronađeno par mrtvih labudova. Austrijska agencija za zaštitu zdravlja i bezbednost prehrane je potvrdila jaku sumnju Ministarstva zdravlja, da je kod ovih ptica prisutan opasni virus H5N1.Uzorci ovih ptica su odmah poslati na dodatna testiranja, u referenetnu laboratoriju u Velikoj Britaniji.

Orao pao u dvorište makedonskog predsednika

U dvorište rezidencije makedonskog predsednika Branka Crvenkovskog u skopskom naselju Vodno, sinoć je pao polumrtav orao, ali su veterinari danas isključili mogućnost pojave ptičijeg gripa.

Obezbeđenje Crvenkovskog odmah je pozvalo direktora Veterinarske uprave Slobodana Čokrevskog i ptica je odneta na testiranje u skopski Veterinarski institut. Portparol Ministarstva poljoprivrede, Sonja Trajkovska, rekla je danas novinarima da je analizom utvrđeno da nije reč o ptičijem gripu.

Prvi slučaj u Iranu

Iranska veterinarska služba saopštila je danas da je virus H5N1 nađen kod nekoliko uginulih labudova, što je prvi registrovan slučaj ptičjeg gripa u toj zemlji. "Rezultati analiza u međunarodnim laboratorijama potvrdili su da je nekoliko divljih labudova uginulo od ptičjeg gripa", navodi se u saopštenju te službe.

Uginuli labudovi nađeni su u močvarnim predelima blizu luke Bandar Anzali na Kaspijskom moru, na severu Irana. Svake godine veliki broj divljih ptica dolazi iz Rusije da bi u toj oblasti proveo zimu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: