Dinkić ne odustaje od pravosuđa

Ministar finansija Mlađan Dinkić ne odustaje od inicijative za promene u pravosuđu.

Izvor: B92

Petak, 10.02.2006.

08:37

Default images

Mlađan Dinkić kaže i da je na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije dobio podršku ostalih ministara. Ministar je predložio menjanje člana 101. Ustava Srbije, a koji predviđa stalnost sudske funkcije jer, Prema njegovom mišljenju, posle promene Ustava treba izvršiti reizbor sudija, potom još jedan reizbor, a tek onda uvesti stalnost sudske funkcije.

"Postoji nemoć sistema da se izbori s korupcijom. Kao jedno od sistemskih rešenja ja sam predložio da se ide na promenu Ustava, da se menja član Ustava koji garantuje stalnost sudske funkcije, i da posle promene Ustava bude izvršen izbor sudija u Srbiji, da potom protekne jedno određeno vreme, pa da bude izvršen još jedan reizbor i tek onda uvede stalnost sudske funkcije", kaže Dinkić.

Mlađan Dinkić je ocenio i da u Srbiji postoji sistem u kom su sudije nesmenjive, ali da postoji i pogrešno shvatanje te funkcije. "Nezavisnost sudova je potrebna, ali ona treba da omogući pravni poredak, a ne komoditet sudija. Imamo začaran krug gde se sudije međusobno štite, što zbog kolegijalne solidarnosti, što iz drugih razloga, i tako reforme u pravosuđu stoje", kaže Dinkić.

O reformama pravosuđa 14. februara

Ministarka poljoprivrede i funkcioner G17 plus, stranke u kojoj je Dinkić potpredsednik, Ivana Dulić Marković, izjavila je u Poligrafu na TV B92 da Vlada ima strategiju za reformu pravosuđa, koja će biti predstavljena 14. februara.

"To je bio zaključak i premijera Srbije Vojislava Koštunice, da će na sednici Vlade biti predstavljena reforma o kojoj će se javno diskutovati, da se u Predlogu Ustava, koji je Vlada podržala, nalazi i reizbor sudija. Državni sekretar Ministarstva pravde je rekao da postoji konsenzus s Društvom sudija da je potreban reizbor sudija kroz neki legalan način", kaže ona.

Stojković kritikuje Dinkića

Ministar pravde Srbije Zoran Stojković oštro je osudio kritike Mlađana Dinkića i Ivane Dulić Marković na račun stanja u sudstvu. Ministar pravde se saglasio s tim da sudovi imaju problema, kao što su neažurnost, loš kvalitet i korupcija, ali je istakao da je za nepune dve godine napravljen skoro ceo zakonodavni okvir, da je počeo da funkcioniše centar za obuku sudija i tužilaca i da je pokrenut i određen broj krivičnih postupaka za razrešenje sudija.

"Izabran je jedan broj novih predsednika sudova, sudija i tužilaca, tako da se efikasnost sudova poboljšava. Urađen je i nacrt reforme pravosuđa kako bi sudovi vratili ugled i autoritet koji su uživali. Problem pravosuđa su i veoma loši materijalni uslovi za rad, a to je deo priče u kom bi itekako trebalo da učestvuje ministar finansija jer je to bitan segment reforme pravosuđa", navodi Stojković.

"Tri dana sam odsutan iz zemlje zbog završavanja važnih državnih poslova na putu pristupanja Evropskoj uniji, a po povratku me dočekuje vest da su drugi zainteresovani za moj posao. Mlađan Dinkić i Ivana Dulić Marković su vrsni stučnjaci opšte prakse koji su se latili reforme pravosuđa pošto su uspešno završili svoje poslove u oblasti finansija i poljoprivrede", navodi Stojković.

Mlađan Dinkić danas kaže da je sve što je govorio o stanju u pravosuđu bilo u najboljoj nameri i da Zoran Stojković nema razloga da se ljuti. "Ja o problemima u sudstvu ne govorim od juče, već godinama, još od kad sam bio guverner. Kao ministar finansija na neki način osećam posledice nezakonitih odluka pojedinih sudija i prirodno je da moram da reagujem", rekao je Dinkić, javlja Fonet.

Visoki savet pravosuđa traži zaštitu od Koštunice

Visoki savet pravosuđa traži od predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice da obezbedi napristrasan i profesionalan rad pravosuđa Srbije, bez pritisaka pojedinaca iz izvršne vlasti. "Visoki savet pravosuđa zahteva od premijera da obezbedi funkcionisanje izvršne vlasti u granicama njene nadležnosti i zaustavi postojeće i spreči buduće nastupe pojedinih predstavnika izvršne vlasti koji svojim izjavama ugrožavaju nezavisnost pravosuđa i neustavnim zahtevima urušavaju pravosudni sistem", kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: