"Karikature su trezvene"

Karikature su, prema mišljenju redakcije Jiland posta, bile trezvene i nije im cilj bio da budu uvredljive.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.02.2006.

11:43

Default images

Danski list je još 30. januara objavio objašnjenje da sporne karikature nisu bile u konfliktu sa danskim zakonodavstvom, ali su nedvosmisleno uvredile veliki broj muslimana, zbog čega se Jiland post izvinjava. Identično pismo je posredstvom danske ambasade dostavljeno listovima u Alžiru, što je kod nekih medija izazvalo pogrešan utisak da se radi o izvinjenju što su karikature uopšte objavljene.

Publicista i orijentalista Ejub Štitkovac, objasnio je gostujući u emisiji Kažiprst  da je za Muslimane na objavljenim karikaturama najspornije što je prorok Muhamed vizuelno prikazan, i da bi reakcija bilo i da je on prikazan u pozitivnom svetlu: "Ako vi jednog verovesnika, koji je sve i svja za jednog muslimana, prikažete kao teroristu sa bombom ili sabljom, tu se gubi racionalni pristup svemu tome. Zato je objavljivanje karikatura dalo ubedljiv argument svim militantnim organizacijama u muslimanskim zemljama."

Štitkovac koji je završio i medresu kaže da Islamska civilizacija apsorbuje u sebe skoro 70 posto hrišćanskih vrednosti. On podseća da postoje univerzalne vrednosti koje su posatle baština celog sveta, bez obzira na religiju.

Potpredsednik Irana Isfandiar Rahim Mašai u međuvremenu je odbacio tvrdnje SAD da Iran raspiruje gnev među muslimanima. "To je laž", rekao je Mašai komentarišući izjavu državne sekretarke SAD Kondolize Rajs da Iran i Sirija podstrekuju gnev među muslimanima, zbog karikatura Muhameda, radi sopstvenih potreba.

Mašai je ponovio tvrdnje iranskog vrhovnog verskog vođe, ajatolaha Alija Hamneija, da su neredi i nasilje deo jevrejske zavere. "Verujemo da ti postupci imaju za cilj da izazovu sukob muslimana i nemuslimana i da su ih osmislili cionisti. Svi moramo biti svesni toga", kaže Mašai.

Istovremeno, Talibani za glavu autora Muhamedovih karikatura nude 100 kilograma zlata. Jedan od vođa Talibana Mula Dadulah je preko avganistanskih medija saopštio da za glavu autora spornih karikatura nude nagradu u zlatu, čija je tržišna vrednost trenutno oko dva miliona dolara, prenose slovenačke Finance. Istovremeno, Talibani za svakog ubijenog nemačkog, danskog ili norveškog vojnika nude nagradu pet kilograma zlata, odnosno 100.000 dolara.

"Arogancija bogatih"

Rimokatolički kardinal Renato Rafaele Martino osudio je aroganciju bogatih zemalja po objavljivanju karikatura Muhameda. Martino je ocenio da je čitav slučaj izraz arogancije bogatih i razvijenih zemalja koje nemaju poštovanja prema drugim kulturama. "Činjenica je da svi znamo da u jevrejskoj i islamskoj veri nema mesta za predstavljanje Boga. U islamu, ni Alah, ni njegov prorok ne smeju biti predstavljeni likom", rekao je Martino za Republiku.

"Moramo biti svesni da jedan deo sveta ima osećaj da je zavisan od onog drugog dela planete koji raspolaže ekonomskim blagostanjem, vojnom snagom i ima premoć u naučnoj oblasti. Moramo da sagledamo problem u suštini, da se suočimo s problemom neispunjenih obećanja Zapada siromašnim zemljama i pokušamo da uspostavimo istinski dijalog na ravnopravnoj osnovi, a ne kao do sada, isključivo razmišljajući o zaradi", kaže Martino.

Menjačnice ne primaju danske i norveške krune

Menjačnice u Egiptu neće primati danske i norveške krune. "Ova odluka je usvojena kao protest zbog karikatura kojima se vređa prorok Muhamed, a koje su objavili danski i norveški listovi", rekao je predsednik odbora menjačnica Muhamed Hasan Obeid.

Za vreme popularne zimske i letnje sezone, koje traju po tri meseca, Egipat svake nedelje poseti oko 2.000 danskih turista, rekao je jedan zvaničnik danske ambasade u Kairu.
Norveška ambasada u Egiptu saopštila je da će razmotriti informacije o odluci menjačnica da ne primaju norvešku valutu

Rasprodate zastave Danske i Norveške

Palestinski trgovac Ahmed Abu Daja je po objavljivanju spornih karikatura u danskom listu kupio dosta zastava Danske i Norveške. Demonstranti koji su protestovali zbog pomenutih karikatura pokupovali su sve zastave kako kako bi na protestima mogli da ih pale.

"Obično se politički ne izjašnjavam, sve je to posao, ali sada su i mene uvredile te karikature. Ne mogu da nabavim dovoljno zastava. Samo to se traži, a čak su i izraelske zastave pale u drugi plan", rekao je Daja.

Gnevni Palestinci svakog dana na ulicama zapale više stotina zastava Danske i Norveške, a Daja ih prodaje za osam evra po komadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: