"Mladić u Hagu do 21. februara"

Vlasti Srbije obećale Karli del Ponte rešavanje slučaja Mladić do 21. februara, piše štampa.

Izvor: FoNet, Beta

Sreda, 08.02.2006.

11:14

Default images

Blic navodi da je glavnoj tužiteljki Haškog tribunala rečeno da su vlasti veoma blizu rešenja slučaja Ratka Mladića, na jedan ili na drugi način, što znači ili da je nađen modalitet njegove predaje, što je verovatnije, ili da će on biti uhapšen. Kao rok se pominje 21. februar, tvrdi list pozivajući se na izvor blizak vlastima.

"Rešenje je vrlo blizu i prvi put je Karla del Ponte poverovala da vlasti u Beogradu znaju da Mladić mora da se nađe u Hagu ako žele da izbegnu sankcije. Svesni su da je 16. februar, kada evropski predstavnik Oli Ren podnosi izveštaj Savetu ministara EU važan datum za njih i više ne gledaju kako da izbegnu taj problem, već kako da ga reše. Moraju da se suoče s njim i to veoma brzo", rekao je izvor lista.

Danas: Smena Borisavljevića

Pozivajući se na izvor iz Vlade Srbije, dnevnik Danas piše da se Karla del Ponte založila za smenu Slobodana Borisavljevića, načelnika Službe MUP-a za otkrivanje ratnih zločina, jer postoje sumnje da bi mogao da ometa nalaženje haških begunaca. Danas piše da je srpska strana pristala na to kao čin dobre volje.

Mond: Kako do Mladića i Karadžića

Pariski Mond piše da su 2004. zvaničnici MUP-a Srbije predložili Francuskoj da izruče Karadžića, a za uzvrat su
tražili da generalu policije Sretenu Lukiću bude suđeno u Srbiji, a ne u Hagu, da šest policajaca koji obave hapšenje dobiju mogućnost da počnu novi život u Francuskoj, a treći da Pariz podrži Srbiju na međunarodnoj sceni.

"Francuska je pristala, ali Karadžić nije uhapšen. Ne zna se da li je to bio blef ili ne, ali je Francuska stvarno dala pristanak. Anglo-saksonci, koji kažu da su dobili isti predlog, odbijaju takvu vrstu pregovora. Krajem 2005. Englezi, za koje Srbi kažu da vole da 'daju lekcije', morali su da opozovu šefa svojih tajnih službi u Beogradu Antonija Monktona zato što je srpska štampa objavila njegovo ime", piše list.

Francuska je, kako piše pariski list, do skoro verovala da je Karadžiću za petama. "Pošto primaju informacije čiji je rok trajanja između dva i tri dana, službe su mogle da dođu do posrednika, jednog lekara i jednog kuvara, koji su ga opsluživali. Agenti su uspeli da iskopaju ambalažu leka, na osnovu koje su zaključili da Karadžić ima bolesnu jetru. Trag lekara je obećavao, ali je potraga za njim obustavljena kada je lekar umro", piše list.

"Zapadne obaveštajne službe se slažu s idejom 'nove šanse' kada su u pitanju ratni zločinci. Desetine uzaludnih potraga za Karadžićem i Mladićem primorale su ih na reviziju jednostranih strategija", komentariše Mond i navodi reči neimenovanog zapadnog izvora, da je neophodno da bezbednosne agencije zemalja regiona otvore staze koje samo one poznaju.

"Postoje utočišta koja su skoro neosvojiva, poput jedne oblasti u Republici Srpskoj, koja se graniči s Crnom Gorom i Srbijom. Pošto je izolovana od ostatka zemlje rekom Drinom, u nju se može ući samo preko dve tačke, jedne kod Goražda i druge u Foči. Čim neki stranac pređe jednu od tih tačaka, o njegovom prisustvu se obaveštava telefonskim signalima, čak i ako Karadžić nije tamo", rekao je Mondu jedan agent. Osobe zadužene za potragu, prema pisanju lista, i dalje nisu upoznate sa načinom funkcionisanja pravoslavnih manastira, koji su brojni u toj oblasti. "To su savršena skloništa", dodaje agent i objašnjava da je manastirima teško prići, da njihovi stanovnici smatraju Karadžića i Mladića za heroje i da su svi povezani radio stanicama.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je, navodi Mond, kao čovek blizak ultranacionalističkim verskim krugovima i rođak radikalnog velikodostojnika SPC Amfilohija Radovića, isključio svaku mogućnost intervencije u verskim objektima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: