Nekadašnji član JUL-a juri Mladića?

Koordinator tima koji treba da traži haške begunce trebalo bi da bude Nebojša Vujović, nekad blizak Miloševiću, piše Blic.

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2006.

09:47

Default images

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte rekla je danas u Sarajevu da pouzdano zna da se Ratko Mladić nalazi u SCG, ali da ne zna gde se nalazi Radovan Karadžić. Ona je u zvaničnoj poseti Sarajevu izjavila da je potreban i aktivniji rad obaveštajnih službi kako bi se locirao Karadžić, za kojeg nije sigurna da li se nalazi u Republici Srpskoj, BiH ili u SCG.

Tužiteljka Haškog tribunala je prilikom jučerašnje posete Beogradu rekla da će od EU zatražiti suspenziju pregovora sa SCG o stabilizaciji i pridruživanju, čiji je nastavak zakazan za 21. februar, ukoliko u najskorije vreme ne bude uhapšen i izručen Ratko Mladić.

Ovaj vid pritiska mogao bi rezultirati primenom hrvatskog modela saradnje sa Hagom i u Srbiji, što bi između ostalog, podrazumevalo formiranje specijalnog tima sastavljenog od haških i domaćih obaveštajaca.

Iako u haškom tužilaštvu negiraju da je prilikom posete Karle del Ponte Beogradu bilo je razgovora o zajedničkom timu, čiji bi zadatak bio traganje za haškim beguncima, B92 saznaje da se o timu razgovaralo ali da on još uvek nije formiran. O zajedničkom timu spekulisalo se i pre poslednje posete Karle del Ponte Beogradu, a kao glavni čovek u potrazi za Mladićem pominjao tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Međutim, kako piše današnji Blic pozivajući se na izvore bliske Haškom tribunalu, koordinator tima će biti Nebojša Vujović nekada blizak Slobodanu Miloševiću a danas poverljiv čovek Vojislava Koštunice.

Inače, Nebojša Vujović od ranije je poznat javnosti. On je početkom 1999. godine bio otpravnik poslova u ambasadi Srbije i Crne Gore u Vašingtonu, a proleća te godine postao je zamenik ministra spoljnih poslova i portparol SMIP-a koji se isticao izjavama o NATO agresiji.

Vujović je svakako najpoznatiji kao potpisnik političkog dela Kumanovkog sporazuma, koji je označio kraj NATO bombardovanja i povlačenje oružanih snaga SRJ sa Kosova. Posle toga Vujović je stavljen na crnu listu Miloševićevih saradnika kojima je bio zabranjen ulazak u Evropsku Uniju, da bi posle oktobra 2000. postao glavni čovek Hemofarma za Ameriku.

Novinar Vremena Dejan Anastasijević kaže da je Vujović od ranije poznat kao istaknuti član JUL-a, a danas je veoma blizak prijatelj sa šefom BIA-e Radetom Bulatovićem: „Po nekim pričama upravo je Nebojša Vujović organizovao onaj čuveni odlazak Radeta Bulatovića u Vašington sa onim godišnjim izveštajem BIA-e koji je izazvao onoliko kontroverzi oko toga da li je to odavanje tajne ili nije odavanje tajne. U svakom slučaju čovek je vezan za američke bezbednosne strukture i za ovdašnju bezbednosnu strukturu, sa velikim „S“. Očigledno je da bi jedan takav tim ptrebalo da se formira, međutim zašto bi ga vodio čovek koji je do sad sedeo u Vašingtonu, to mi je mnogo manje jasno“.

Za sada nema zvaničnih informacija o formiranju zajedničkog tima, međutim kako B92 saznaje Nebojša Vujović bi mogao da bude njegov član ali svakako ne njegov najvažniji čovek.

"Neformalne strukture moći"

Direktor Centra za civilno-vojne odnose Miroslav Hadžić ocenio je da nije moguće da Mladića čuva cela Vojska. On je u Poligrafu na TV B92 rekao da vojska nije monolitni entitet, već organizacija sastavljena od konkretnih ljudi, u kojoj postoje neformalne strukture moći, ratnog porekla. "Vojska ne postoji kao organizacija koja deluje jedinstveno, već u Vojsci postoji neformalna distribucija moći, koja ne kora da se poklapa s formalnom. To se tipično vidi u potrazi za osumnjičenima, gde neformalni centri moći ometaju i sprečavaju", kaže Hadžić.

Upitan da li Vojno-bezbednosna agencija ima moć da organizuje čuvanje Mladića, Hadžić je rekao da je reč o službama koje su učestvovale u proizvodnji ratova i koje su tokom rata stekle dodatnu moć, koja proističe iz tajnih znanja o ljudima, uključujući znanja o političarima.

Polt: Saradnja razočaravajuća

Ambasador SAD u Srbiji i Crnoj Gori Majkl Polt izjavio je danas da su SAD razočarane saradnjom Beograda s Hagom. "Strpljenje je pri kraju i može uslediti realna posledicam koja neće biti pretnja", rekao je Polt novinarima u Baru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: