Novi protesti zbog karikatura

Jedna osoba je poginula, a dve su povređene u Avganistanu na protestima zbog karikatura proroka Muhameda u evropskoj štampi.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 06.02.2006.

09:27

Default images

Policija je u Laghamu, istočno od Kabula, otvorila vatru na demonstrante, koji su policajce gađali kamenjem. Demonstranti u Kabulu su tražili zatvaranje ambasade Danske, jer su u toj zemlji prvo objavljene sporne karikature. Demonstranti su tražili i odlazak danskih vojnika iz Avganistana. Protesti su održani u još nekoliko gradova u zemlji.

U Iranu je oko 300 demonstranata bacalo kamenje, petarde i jaja na zgradu austrijske ambasade u Teheranu, slomivši stakla na kancelarijama. Učesnici protesta spalili su zastave evropskih zemalja i zatražili zatvaranje diplomatskih predstavništava u zemljama čiji su mediji objavili kontroverzne karikature Muhameda. Austrija trenutno predsedava Evropskom unijom.

Iz Kopenhagena poručuju da danski državljani ne idu u Libiju i Siriju, kao ni ostale zemlje na Bliskom i Srednjem Istoku. Sličnu preporuku svojim državljanima uputila je i Norveška. Sa druge strane Iran, usred prekidanja saradnje sa istražiteljima UN oko kontrole njihovog nuklearnog programa, najavljuje prekidanje trgovinskih i ostalih sporazuma sa zemljama koje su objavile sporne karikature.

Novinar NIN-a Stevan Nikšić kaže da je spor oko stripa čist politički problem. "Ovo je kao neka grudva puštena sa planine koja je otišla predaleko. Sve je ispolitizovano, i mi smo na terenu jednog političkog konflikta i jedne političke krize koja se mora rešavati političkim sredstvima." Po njegovom mišljenju, reč je o slobodi izražavanja i njenim granicama. On navodi primer iz 1994. godine kada je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo presudu o jednom austrijskom filmu u kome je, po mišljenju vernika, Isus Hrist prikazan na uvredljiv način.

Razne reakcije

Albanija je osudila kao nedopustive napade na danske i norveške diplomatske misije za vreme demonstracija zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda, saopštila je vlada u Tirani. "Takvi akti nasilja su nedopustivi, neopravdani i u oštroj suprotnosti s duhom saradnje i tolerancije", piše u saopštenju albanske vlade.

A Makedonska pravoslavna crkva osudila je objavljivanje karikatura Muhameda. Sveštenik Metodij Zlatanov izjavio je da "razume reakciju muslimana" zato što su "Evropljani izgubili verska i duhovna osećanja". "To je opravdana reakcija", kazao je Zlatanov za AFP. Prethodno je i Islamska zajednica u Makedoniji protestovala što su neki makedonski listovi, poput "Vesti" i "Vremena", objavili kontroverzne karikature "ne vodeći računa o osećanjima dela njihovih čitalaca" i "sa ciljem da uvrede muslimane u Makedoniji". Od oko dva miliona stanovnika Makedonije, oko 30 odsto su muslimani.

Savet muftija Rusije osudio je masovne nerede islamista i paljenje zgrada evropskih diplomatskih predstavništava u nizu arapskih država. Prvi zamenik predsednika Saveta muftija Rusije Damir Gizatulin kaže da se te akcije radikalnih islamista ne mogu ničim opravdati. "Masovni neredi i uništavanja prete stvaranjem eksplozivne situacije u celom svetu. Mi smo za miran dijalog i civilizovano rešenje tog problema", rekao je on.

Brisel sazvao sastanak

Poziva na mir: Angela Merkel
Ambasadori 25 zemalja-članica Evropske unije sastaće se popodne u Briselu da bi razmotrili nasilje i proteste muslimana posle objavljivanja spornih karikatura proroka Muhameda u evropskoj štampi.

Evropska komisija je pozvala na povratak smirenoj debati o objavljivanju tih karikatura jer je "to ono što je sada potrebno - staložena rasprava o slobodi izražavanja". Evropska komisija je, prema rečima njenog portparola Johanesa Lajtenbergera, "svesna činjenice da su karikature uvredile brojne muslimane širom sveta", ali i toga da "nikakvo osećanje nepravde, stvarne ili umišljene, ne opravdava nasilje kakvo je počinjeno proteklog vikenda". Predstavnik Danske, zemlje gde su karikature prvo objavljene, detaljno će izvestiti o razvoju situacije, kazao je taj neimenovani diplomata za AFP.

Ministarstvo inostranih poslova Austrije izdalo je upozorenje za putovanja u 19 muslimanskih zemalja. Ministarka inostranih poslova Austrije Ursula Plasnik ponovila je svoj zahtev vlastima zemalja pogođenim protestima zbog karikatura Mohameda, da pruže zaštitu austrijskim građanima i ustanovama. Ministarstvo inostranih poslova Austrije pozvalo je ambasadore Libana i Irana u Beču i zatražilo od njih povećanje mera bezbednosti za austrijske ustanove u tim zemljama. Pri tom je zvaničan Beč ukazao na međunarodno-pravne obaveze koje se tiču zaštite stranih diplomata i diplomatskih predstavništava.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je demonstrante koji u više islamskih zemalja protestvuju da se uzdrže od dalje primene nasilja. "Primena nasilja nije prihvatljiva. Razumem da su povređena verska osećanja i to naravno može da se izrazi. Ali nasilje ne sme da bude sredstvo u sporovima. To važi za čitav svet", rekla je Angela Merkel u Berlinu.

Ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajmajer je takođe danas u Berlinu pozvao na smirivanje situacije naglasivši da se "ne sme dopustiti da se ovaj sukob pretvori u borbu kultura". Šef diplomatije je najavio da će nemačka "iskoristiti svoje veze sa arapskim zemljama i uticati na smirivanje situacije".

Karikature je objavio i nemački dnevnik "Velt". U 82-milionskoj Nemačkoj živi oko oko tri miliona muslimana, pretežno iz Turske.

Rose: Karikature nisu glavni uzrok

Povodom objavljivanja karikatura koje su pokrenule lavinu nasilja, sarajevska televizija Hajat napravila je eksluzivni intervju sa urednikom kulturne rubrike danskih novina Jilden Post, koje su objavile sporne crteže.

Urednik Fleming Rose ocenjuje da dešavanja na Bliskom Istoku imaju više veze sa dešavanjima u tim državama i njihovom unutrašnjom politikom, kao i propagandom muslimanskih vernika, nego sa samom karikaturom: "Mislim da čak ni eksperti o islamu nisu mogli da predvide ovakve reakcije. I to zato što smatram da objavljivanje karikatura nije glavni razlog za ovo što se dešava na Bliskom Istoku, gde se ispoljava bes protiv danskih proizvoda, danskih interesa i Zapada. Znamo da je grupa danskih imama namerno lagala o karikaturama i položaju muslimana. Govorili su da se u Danskoj priprema novi, cenzurisani prevod Kurana, a cenzurisanje božijih reči po islamu je veliki greh. Svake novine imaju odgovornost za ono što objavljuju. Ali, mi imamo zakone i mi živimo u zemlji zasnovanoj na zakonima i u Danskoj postoji zakon protiv rasizma i bogohuljenja, naše sudstvo je zaključilo da ove karikature nisu rasisitičke i bogohuljenje."

Rose podseća da je sud u Danskoj zaključio da karikature proroka Muhameda nisu rasisitičke niti da predstavljaju bogohuljenje. On navodi i da je po sredi borba između slobode štampe i religije, ali i dve kulture koje nemaju isti nivo tolerancije za različita mišljenja: "Ovo je vrsta borbe ideja. Na jednoj strani imate slobodu štampe, ključnu vrednost i temelj našeg društva. Sa druge, imate slobodu religije, koje je takođe temeljno individualno pravo u našem društvu i koje se poštuje. I sad, kako ove dve vrednosti učiniti kompatibilnim, posebno ako imate rastuću muslimansku populaciju, koja očigledno ima drugačiji nivo tolerancije od onog na koji smo mi navikli? Rekao bih da je u celoj ovoj priči problematično biti tolerantan prema onima koji su netolerantni."

Uklonjen Isus sa mobilnim telefonom

Policija je sa izložbe fotografija grafita u mestu Mišlenjice, kod Krakova, uklonila sporne slike Isusa i Bogorodice. Grafiti su u Poljskoj privukli posebnu pažnju zbog afere oko objavljivanja karikatura islamskog proroka Muhameda.

Policija je povela i istragu da li one vređaju verska osećanja Poljaka. Na osnovu krivične prijave troje žitelja Mišlenjica, sa izložbe "Portreti iz grada - fotografije grafita" uklonjena je slika grafita na kome je Isus prikazan sa mobilnim telefonom u jednoj ruci dok u drugoj drži tašnu na kojoj piše "Potrošački mentalitet je opijum za mase".

S obzirom na jačinu kulta Device Marije u duboko religioznoj Poljskoj, za javnost je još uvredljiviji grafit Bogorodice kojoj je nepoznati crtač dodao rogove i oreol od zvezdica Evropske unije. "U svojoj kolekciji imam 900 grafita iz cele Evrope. Za mene je to vrsta komunikacije, sinteza političkih ideja, anonimna umetnost velikih gradova", rekao je dnevniku "Gazeta viborča" autor fotografija Bogni Beker, koji je grafit Isusa snimio u Veneciji, a Bogorodice u Barseloni.

U Poljskoj je dve karikature Mihameda u subotu objavio jedino poljski dnevnik "Žečpospolita", što je odmah u ime vlade osudio premijer Kažimjež Marćinkjevič, dok se šef diplomatije Stefan Meler istog dana izvinio svim muslimanima. Bez obzira na izvinjenje, poljski MIP je pojačao obezbeđenje svojih ambasada u celom svetu, potvrdio je portparol poljske diplomatije Pavel Dobrovolski.

Iste karikature su se, uz samo mlako reagovanje češke katoličke crkve, pojavile par dana ranije u nekoliko čeških listova. U susednoj Slovačkoj, objavljivanje svih danskih karikatura koje su izazvale nasilne demonstracije na Bliskom istoku objavio je samo dnevnik SME, dodajući uz njih i jednu iz pera svog autora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: