Del Ponteova u Beogradu

Karla del Ponte još jednom je u Beogradu ponovila da saradnja sa Tribunalom znači pristup potrebnim dokumentima i hapšenje begunaca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.02.2006.

08:07

Default images

U kratkoj izjavi, glavna tužiteljka Haškog tribunala nije pomenula suspenziju pregovora između Srbije i Crne Gore sa Evropskom unijom. O tome je, kako se navodi u saopštenju, razgovarala samo s ministrom za ljudska i manjinska prava Rasimom Ljajićem, dok je sastanak sa premijerom Srbije Vosjilavom Koštunicom bio posvećen prvenstveno značaju saradnje Srbije sa Hagom.

O predlogu da pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa Evropskom Unijom treba suspendovati, glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte razgovarala je samo sa ministrom za ljudska i manjinska prava Rasimom Ljajićem. Kako je saopšteno iz Ljajićevog kabineta, del Ponte je rekla da je u najskorije vreme neophodna puna saradnja, što podrazumeva i hapšenje i izručenje Ratka Mladića, da ne bi predložila suspenziju. Ljajić je informisao Del Ponteovu o odluci Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom da se haškim istražiteljima omogući uvid u arhivu SCG, kao i da će ove nedelje Vlada Srbije, a potom i Savet ministara,  dati pozitivno mišljenje o toj odluci.

Karla del Ponte je, osim toga, zatražila od vlasti u Beogradu "konkretne korake" u saradnji sa tim sudom. Ona je navela da nisu dovoljna obećanja da će saradnja sa Tribunalom biti “implementirana”, već su potrebni konkretni rezultati: "Meni je neophodan pristup dokumentaciji, prvenstveno vojnoj, i svakako prioritet je hapšenje begunaca. Još uvek imamo šest begunaca i od aprila prošle godine niko nije prebačen u Hag".

Ministar odbrane Zoran Stanković je rekao da su glavnom tužiocu Tribunala predočeni rezultati izveštaja Vojno-bezbednosne agencije koji su dobijeni tokom istrage o pomaganju haškim beguncima. Stanković je naveo i da taj izveštaj nije objavljen u javnosti, jer se želi da se istražne radnje obave na pravi način: "Zbog toga sa imenima koja su sadržana u tom dokumentu, a ima ih dosta, mi smo veoma oprezno postupali, jer istragu ipak vode istražni organi, a ne sredstva javnog informisanja".

U razgovoru s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, glavni tužilac Tribunala ponovila je da je prioritet da se reši slučaj Ratka Mladića, dok je premijer Srbije naveo da se započeti posao mora privesti kraju, kao i da je to u državnom interesu Srbije.

Del Ponteova i Vukčević o saradnji

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte je izrazila podršku radu Tužilaštva za ratne zločine Srbije, saopšteno je iz tog tužilaštva. U razgovoru sa tužiocem za ratne zločine Srbije Vladimirom Vukčevićem, ona je izrazila zadovoljstvo zbog dosadašnjeg rada tog tužilaštva, navodi se u saopštenju.

Del Ponteova i Vukčević su se tokom sastanka dogovorili i o daljoj saradnji.

Labus: Još sam optimista

Svoju ocenu o saradnji Srbije sa Hagom danas je dao i potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus, koji je rekao da u toj saradnji postoji veliki problem koji se zove Ante Gotovina. “Posle hapšenja Gotovine, sve manje od toga je nedovoljno za EU. Pošto nas porede sa Hrvatskom, sve manje od onoga što je Hrvatska uradila nije dovoljno, rekao je Labus: "Ja sam još uvek optimista, veoma oprezan optimista, ali gotovo dve nedelje, deset dana nam predstoji da zaista pokažemo da je napravljen napredak u saradnji sa Haškim tribunalom".

Protest ispred Vlade Srbije

Stotinak članova Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova okupilo se ispred Vlade Srbije u Beogradu, protestujući zbog nerazjašnjene sudbine njihovih bližnjih.

Okupljanje ispred Vlade Srbije organizovano je zbog današnje posete glavnog tužioca Haškog tribuala Karle del Ponte, koja je oko 12 i 30 ušla u zgradu vade. Jedan od organizatora protesta, Simo Spasić, izjavio je da od Karle del Ponte traže da im odgovori: "Kada će konačno albanski zločinci biti u Hagu?"

Sa predstavnicima Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih, tom prilikom niko iz vlade nije razgovarao.

"Zameramo građanima, predstavnicima vlade, opozicije i nevladinih organizacija jer nam se nisu pridružili u protestu, iako im je poziv bio upućen", rekao je Spasić. 

Snežana Zdravković kojoj su, kako je rekla, iz kolone pod pratnjom Kfora kidnapovali oca i brata od strica, naglasila je da je na protest došla da traži istinu kako bi se konačno rešile sudbine nestalih. "Želimo da svet vidi našu patnju i muku, jer oni jedini mogu da nam pomognu", naglasila je Zdravkovićeva, koja sada živi u Prokuplju. Mnogi učesnici protesta nisu ništa želeli da kažu, jer kako navode slike sa brojim nestalim članovima njihovih porodica, sve govore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: