Upadi Fataha

Pristalice Fataha i palestinska policija, ljuti zbog pobede Hamasa na izborima, zauzeli su zgrade parlamenta u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Izvor: Beta

Subota, 28.01.2006.

10:26

Default images

Oni su pucali u vazduh, rekli su očevici. Nekoliko pristalica popelo se i na krov zgrade skupštine u Ramali i zahtevalo ostavku visokih zvaničnika Fataha, stranke koja je decenijama dominirala palestinskom političkom scenom. Izveštaja o eventualnim žrtvama za sada nema.

U pojasu Gaze policija je na kratko upala u sedište parlamenta i pucala u vazduh, protestujući zbog bilo kakvog prebacivanja bezbednosnih operacija na Hamas - islamsku militantnu grupu.

Sukobi između pristalica Hamasa i Fataha izbili su ubrzo pošto je Hamas pobedio na palestinskim izborima u sredu i tako okončao decenijsku dominaciju Fataha čiji je lider, palestinski predsednik Mahmud Abas.

Upozorenja Buša

Vašington je zapretio da će razmotriti sve aspekte pomoći koju je pružao Palestincima ukoliko u njihovu vladu uđe Hamas. Američki predsednik Džordž Buš upozorio je da će SAD smanjiti pomoć palestinskoj vladi ako Hamas ne raspusti svoj oružani ogranak i prekine sa pozivima na uništavanje Izraela. "Ako to ne učine, nećemo imati nikakva posla s njima", rekao je Buš u intervjuu televiziji Si-Bi-Es. "Na njima je da donesu odluku, ali mi nećemo pružati pomoć vladi koja želi da uništi našeg saveznika i prijatelja".

Izrael neće dozvoliti poslanicima palestinskog Hamasa, koji je pobedio na parlamentarnim izborima, da se slobodno kreću po pojasu Gaze i Zapadnoj obali, saopštilo je izraelsko Ministarstvo odbrane. "Nema razloga da Izrael izda propusnice važnim palestinskim ličnostima koji pripadaju nekoj organizaciji koja poziva na 'uništenje Izraela'", izjavio je presdstavnik Ministarstva Amos Gilad.

A evropska komesarka za spoljne odnose Benita Ferero-Valdner pozvala je Izrael da sarađuje s Hamasom, ako ta radikalna organizacija odluči da odustane od nasilja. "Nadam se da će Izrael ostati otvoren i pokazati spremnost da sarađuje sa svima koji poštuju sledeće principe - priznavanje izraelske države i odustajanje od nasilja", izjavila je Benita Ferero-Valdner u intervjuu za nemački list "Bild am zontag". "Ne može biti kompromisa oko tih pricipa. Ali, ako se pojave nove prilike za mir, nadam se da će Izrael to prihvatiti", dodala je evropski komesar.

Evropska unija je u četvrtak obećala da će nastaviti finansijsku podršku palestinskoj ekonomiji posle pobede Hamasa, upozorivši, međutim, da od nove palestinske vlade očekuje čvrst angažman u mirovnom procesu sa Izraelom.

Hamas odbija da se razoruža

Visoki zvaničnik Hamasa Ismail Hanijeh odbacio je pozive međunarodne zajednice da se ta islamska grupa razoruža i odustane od nasilja.

"Pomoć ne može biti mač nad glavom palestinskog naroda i neće biti materijal za ucenu našeg naroda, Hamasa i otpora. Mi to odbacujemo", rekao je Hanijeh Rojtersu. On je dodao da se Hamas obavezao da se neće razoružati i da će nastaviti da se opire izraelskoj okupaciji.

Hanijeh je rekao da će se Palestinci razoružati tek na kraju borbe, kada Izrael okonča svoju okupaciju palestinskih zemalja i kada Palestinci dobiju državu. "Oružje i otpor su pitanja koja su povezana sa prisustvom okupatora i sve dok okupacija postoji, palestinski narod ima prava da se brani i opire okupaciji", rekao je on. Hamas želi da zameni Izrael i palestinsku upravu islamističkom državom.

Ni frakcija Fataha neće poštovati primirje

Frakcija Fataha, Mučeničke brigade Al Akse, saopštile su da neće poštovati primirje sa Izraelom, nakon što je Fatah izgubio na palestinskim izborima.

"Primirje nije obavezujuće za nas posle izbora. Meci brigade biće upereni ka Izraelu i korumpiranim ljudima u Fatahu. Ovaj stav je koordinisan sa svim grupama na Zapadnoj obali", rekao je lider brigada u Nablusu Ala Sanakreh.

Još uvek nije jasno koliko krila brigada Al Akde podržava odluku o prekidu primirja. Grupa u Tulkarmu saopštila je da i dalje podržava primirje. Posle pobede Hamasa na palestinskim izborima u sredu i odlaska Fataha sa vlasti posle decenija dominacije, došlo je do nasilnih sukoba izmedu pristalica dve strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: