Hamas osvojio apsolutnu većinu

Islamski radikalni pokret Hamas imaće apsolutnu većinu u palestinskom parlamentu, pošto je osvojio 76 od ukupno 132 mesta.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 26.01.2006.

09:49

Default images

Dugogodišnja vodeća palestinska stranka Fatah predsednika Mahmuda Abasa, osvojila je 43 mesta u palestinskom parlamentu. Rezultati izbora održanih u sredu pokazuju da najverovatnije u skorije vreme neće biti nastavljeni mirovni pregovori sa Izraelom.

UN i Evropska komisija pozvali su na razoružavanje dok, s druge strane Hamas, ali i njihov rival Mahmud Abas apeluju na SAD da poštuju rezultate izbora.

Rezultati su izazvali žestoke reakcije, pa je i premijer Palestine Ahmed Korei podneo ostavku: "Predsednik treba da zatraži od Hamasa da formira novu Vladu, a što se mene tiče, ja sam svoju ostavku podneo."

Predsednik SAD Džordž Buš izjavio je da neće razgovarati sa Hamasom dok ne odustanu od želje da uništite Izrael. Izraelski ministar odbrane Šaul Mofaz i visoki bezbednosni zvaničnici  sastali su se kako bi razmotrili pobedu ekstremista. Generalni sekretar UN Kofi Anan rekao je da bilo koja grupa koja želi da učestvuje u demokratskom procesu mora da se razoruža. Sličnog mišljenja je i evropski komesar za spoljnu politiku Benita Ferero-Valdner, koja dodaje i da će Hamas uz predaju oružja morati i da prizna Izrael: "Evropska komisija će sarađivati sa svakom palestinskom vladom koja bude odlučna da se zalaže za ostvarenje svojih ciljeva mirnim putem."

Pokret Hamas, pozvao je SAD da poštuju "rezultate izbora i volju palestinskog naroda" a isto je učinio i Mahmud Abas, lider rivalskog Fataha.

Palestinski pregovarač Saeb Erekat je posle sastanka sa predsednikom Mahmudom Abasom čiji je bliski saradnik, objavio da će Abas zatražiti od Hamasa da formira novu Vladu, a da će njegova stranka Fatah od sada biti u opoziciji. Palestinski lider Mahmud Abas rekao je večeras da je odlučan da nastavi pregovore sa Izraelom, kao i da će što pre početi razgovore o novoj vladi. "Istrajaću u primeni programa zbog koga sam izbaran pre godinu dana. To je program koji se zasniva na pregovorima sa Izraelom i pronalaženju mirnog rešenja", rekao je Abas u televizijskom obraćanju.

S druge strane Hamas ne odustaje od svojih ekstremnih stavova, pa je tako njihov političar Mušir Al Masri izjavio da im pregovori sa Izraelom „nisu u planu“ „Već smo probali da pregovaramo s Izraelom, ali nismo uspeli da postignemo ni minimum za Palestince. Uprkos tome što se PLO bavio principima, cionistički neprijatelj je napadao Palestinski narod.“

Izrael neće pregovarati sa vladom u kojoj je Hamas

Vršilac dužnosti premijera Izraela Jehud Olmert saopštio je da jevrejska država neće pregovarati sa palestinskom vladom ako u njoj bude bilo i predstavnika Hamasa. "Država Izrael neće pregovarati sa palestinskom administracijom ako makar i jedan njen deo bude naoružana teroristička organizacija koja poziva na uništenje države Izraela", navodi se u saopštenju kancelarije premijera.

Saopštenje je objavljeno posle tročasovnog hitnog sastanka premijera i nekoliko ministara vlade.

Iran pozdravlja pobedu Hamasa

Iran je čestitao Hamasu na pobedi na palestinskim parlamentarnim izborima i pozdravio izbor Palestinaca da "nastave otpor" izraelskoj okupaciji. "Palestinci su glasanjem izabrali otpor i pokazali da su mu verni", izjavio je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Hamid Reza Asefi.

Prema izjavi koju ministarstvo prenosi u saopštenju, Iran smatra da je "veliki odziv glasača znak volje Palestinaca da nastave borbu protiv okupatora".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: