Jug Srbije dan posle platforme

U usvojenoj platformi Albanci sa juga Srbije preformulisali su političku i kulturnu autonomiju u specijalni status.

Izvor: B92

Nedelja, 15.01.2006.

13:22

Default images

Orhan Redžepi, lider Partije za demokratski progres, kaže da je platforma istorijski dokument za sve Albance, a da jučerašnji dan bio istorijski: "To je najveći mogući akt političke volje izabranih delegata sve tri skupštine, dakle Preševa, Medveđe i Bujanovca. Nikad na ovakvom nivou nije bila u Preševskoj dolini doneta ovako velika odluka."

On objašnjava kako će se to sprovoditi: "Ima puno političkih sredstava, sve do građanske neposlušnosti."

Doskorašnji predsednik opštine Preševo Riza Halimi: "Mislim da sadašnja vlada nema sposobnosti da ovakve probleme rešava. Ja se nadam da će posle novih izbora u Srbiji ipak doći odgovorna vlada, koja će odgovrno da rešava ove važne probleme."

Vršilac dužnosti predsednika opštine Preševo i predsednik Skupštine opštine Ragmi Mustafa rekao je za FoNet da je politička platforma Albanaca sa juga Srbije apsolutno realna i da su zahtevi albanske zajednice kao i svake druge zajednice u regionu.

Mustafa, predsednik Demokratske partije Albanaca, smatra da je na potezu Beograd, koji bi trebalo polako da počne da rešava nagomilane probleme u ovom delu Srbije. Ukoliko vlasti u Beogradu ne prihvate zahteve iz platforme, Mustafa kaže da će opet biti sazvana skupština svih albanskih odbornika da bi se razmotrili dalji potezi.

On je rekao da deklaraciju još nisu videli lideri Albanaca sa Kosova, ali da očekuje njihovu bezrezervnu podršku. Albanci sa juga Srbije će, ako ne direktno, onda indirektno, preko Vetona Suroija biti uključeni u pregovore o konačnom statusu Kosova, ponovio je Mustafa, dodajući da zahtevi u deklaraciji isticani i ranije, ali da nikada nisu ispunjeni.

U platformi se, podsećamo, traži decentralizacija vlasti, specijalni odnosi s Kosovom, povlačenje srpske vojske i policije i osnivanje lokalne pogranične multietničke policije. Albanski odbornici traže i potpunu uklanjanje postojećih vojnih baza, kao i onih u izgradnji.

Prema platformi, Preševska dolina treba da ima ustavno organizovani administrativno-teritorijalni oblik, kao i službenu upotrebu albanskog jezika u lokalnoj vlasti, državnim i javnim institucijama na svim nivoima, i službenu upotrebu nacionalnih simbola Albanaca.

"Albanska platforma taktički potez"

Rasim Ljajić kaže da usvajanje platforme Albanaca sa juga Srbije predstavlja političko-taktički potez. Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije kaže za B92 da je takav potez očekivan: "Osnovni cilj platforme je da ojača pregovaračke pozicije kosovskih Albanaca u pregovorima o Kosovu, a tim potezom Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe žele i da skrenu pažnju javnosti na taj deo Srbije."

"Naravno da u platformi ima i stvari koje država treba najozbiljnije da razmotri, koji su potpuno realni, a tiču se većeg učešća albanske zajednice u određenim oblastima – pravosuđu, policiji, zdravstvu, obrazovanju, i prvi koraci u tom pravcu su započeti. Mi ćemo nastaviti integraciju albanske zajednice jer je to pre svega u interesu države i političke stabilnosti u regionu.  S druge strane, povlačenje vojske i policije ne dolazi u obzir u ovom trenutku jer mi imamo broj pripadnika vojske i policije koji odgovara realnom stanju na terenu i o tim zahtevima ne može biti govora", kaže Ljajić.

"Ali ćemo nastaviti naše mere i odgovor države na ovu platformu neće biti da se prepucavamo šta je prihvatljivo a šta ne. Odgovor države treba da bude dalje ekonomsko osnaživanje ovog regiona, ono što smo se dogovirili pre dva dana u razgovoru sa premijerom Koštunicom, i drugi niz mera odnosi se na integraciju Albanaca i njihovo veće učešće u oblastima koje sam pomenuo", kaže on.

Uprkos isticanju zahteva poput ujedinjenja s Kosovom ako dođe do promene granica u regionu, Ljajić je siguran da će biti očuvana politička stabilnost na jugu Srbije. On ipak ne isključuje mogućnost pojedinačnih incidenata, jer se radi "o trusnom području, posebno kad se uzme u obzir skoro intenziviranje pregovora o statusu Kosova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: