Kosovo: Nesumnjivo i nepomirljivo

Predstavnik EU Havijer Solana kaže da nema sumnje da će ishod pregovora o statusu Kosova biti blizu standarda EU.

Izvor: B92

Subota, 14.01.2006.

11:31

Default images

Solana je za TV mrežu Jugoistočne evrope rekao da je svim državama u regionu ponuđena evropska perspektiva, a da će ta primamljiva ponuda biti dodatna pomoć u nalaženju rešenja za Kosovo.

Solana je odbacio mogućnost davanja kompenzacije Srbiji u slučaju da Kosovo postane nezavisno. "Pregovori nemaju nikakve veze s bilo kakvom kompenzacijom, ovde je reč o nalaženju najboljeg rešenja ne samo za jednu državu, već za ceo region. Taj problem moramo gledati iz šireg ugla. Na kraju, ako se svi saglase, svi će završiti u Evropskoj uniji. Tada će granice biti daleko manje bitne no što su danas, pa mislim da će, ako budu razmišljali na taj način, ljudi razumnije moći da odmere stavove za i protiv i nađu rešenje kompatibilno sa željom da se postane članica EU i u saglasnosti sa željama građana država tog regiona", kaže Solana.

Solana je rekao da bez stabilne Srbije i Crna Gore nema stabilnog Balkana i naglasio da je Brisel veoma zainteresovan za to da svi problemi u regionu budu rešeni i da Beograd dobije važnu i konstruktivnu ulogu u Evropi. "Mislim da će na kraju biti postignut dogovor. Neće biti lako, ali imamo iskustva s teškim pregovorima. To je deo Evrope koji je prošao kroz velike patnje tokom istorije i siguran sam da će pregovori biti teški, ali ne i nemogući jer imamo dobre osnove za razgovore, a to su evropska perspektiva i činjenica da živimo u XXI veku, gde su granice skoro nevažne, a sve to može da pomogne da dođemo do konstruktivnog rešenja koje će obezbediti ugodan život. U tim pregovorima obe strane će sigurno morati u jednom trenutku da izmene polazne osnove", kaže Solana.

Dijalog Kesić-Tači

Vašington
U Vašingtonu je održan dijalog o Kosovu na kom su učestvovali i suprotstavili mišljenja Hašim Tači i Obrad Kesić. "Nadam se da je 2006. godina odluke o statusu Kosova", izjavio je lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači, a politički analitičar Obrad Kesić ocenjuje da je rano za rešavanje pitanja statusa dok ne budu rešena osnovna praktična pitanja života srpskog stanovništa na Kosovu i da rešenje ne sme biti nametnuto.

Tači je na panel-raspravi na temu "Status Kosova, šta je moguće a šta ne?", u organizaciji Instituta za mir, izjavio je da je Priština spremna na kompromise tokom pregovora, ali da smatra da je nezavisnost jedini mogući ishod. "Ključno je da odluka o statusu omogući Srbiji i Kosovu da stave prošlost iza sebe i krenu napred. Mi živimo jedni bez drugih već šest godina i moramo da nastavimo da živimo tako. Možemo da budemo i bićemo odlični susedi, ali ne možemo živeti u istoj kući", kaže on. 

On je dodao da je nezavisnost, kojom bi bila zadovoljena volja većinskog stanovništva, rešenje koje bi dovelo do uspostavljanja stabilnosti u regionu i omogućilo da Srbija i Kosovo nastave put ka Evropskoj uniji, što je njihov zajednički cilj. Tači je naglasio da kosovske vlasti nastoje da zaštite srpsko stanovništvo i, umesto teritorijalne podele, kojoj se Priština protivi, integrišu ga u kosovsko društvo. On je dodao da zbog namere da rade na integrisanju stanovništva, kosovske vlasti nisu sklone ideji davanja eksteritorijalnog statusa srpskim crkvama i manastirima, ali da to pitanje treba da se posebno prouči. Tači je istakao da je Kosovo jedinstven slučaj i da njegova nezavisnost neće postaviti presedan u međunarodnim odnosima.

Obrad Kesić, analitičar organizacije TSM Global Consultants, veruje da bi nezavisnost Kosova postavila presedan i uzdrmala stabilnost regiona. "Ako nezavisnost bude nametnuta kao rešenje, bez pristanka Srbije, imaćete dugoročnu nestabilnost, koja bi se odrazila na Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, južnu Srbiju i ostatak regiona. U Srbiji bi došlo do negativnih posledica, radikalne snage bi izvesno došle na vlast, Srbija bi pravno osporila nametanje nezavisnosti, a rodio bi se novi srpski istorijski san, osloboditi Kosovo", kaže Kesić.

"Pitanje statusa za neko vreme treba staviti u stranu i umesto toga fokusirati se na praktična pitanja i kompromise kojima bi bio pobljšan položaj srpske manjine, posebno njena bezbednost i sloboda kretanja, i ponovo izgradilo poverenje", rekao je Kesić. On je ukazao na to da u Srbiji nema lidera spremnog da zbog međunarodnog pritiska pristane na nezavisnost Kosova, ali je nagovestio i da je EU sklona da odloži pitanje statusa i sačeka da vidi kako napreduje razvoj demokratizacije u Srbiji, civilnog društva i zaštite manjina na Kosovu, javlja novinar VOA Helena Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: