Iran preti

Teheran je zapretio međunarodnoj zajednici da će zabraniti predstavnicima Ujedinjenih nacija da kontrolišu nuklearna postrojenja

Izvor: B92

Petak, 13.01.2006.

16:47

Default images

Teheran kaže da će takvu odluku doneti ukoliko Savet bezbednosti uvede sankcije Iranu. Reakcija Teherana došla je nakon zajedničkog saopštenja Britanije, Francuske i Nemačke u kome se navodi da su pregovori sa Iranom propali i da bi tim problemom trebalo da se pozabavi Savet bezbednosti.

Iranski ministar spoljnih poslova Manušer Motaki zapretio je Briselu i Vašingtonu da će biti prekinuta saradnja sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju, ukoliko Iran bude samo pomenut na Savetu bezbednosti. Uprkos takvim stavovima Teherana, Vašington podržava odluku Londona, Pariza i Berlina da Iran treba da bude kažnjen zbog ne saradnje sa predstavnicima Ujedinjenih nacija.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs naglasila je da svet mora da traži od Teherana da zaustavi svoj nuklearni program. Rajsova navodi da nedavno uklanjanje pečata UN-a sa jedne nuklearne centrale predstavlja jasan znak da je iranska vlada odlučila da uđe u otvorenu konfrontaciju sa međunarodnom zajednicom umesto da sarađuje i pregovara: "Veoma je jasno da svi verujemo da je veoma važan prag prekoračen u ovom slučaju. Jednostavno ne postoji nikakva miroljubiva argumentacija Teherana da nastavi obogaćivanje uranijuma. Vrlo smo zabrinuti zbog duge iranske istorije skrivanja osetljivih nuklearnih aktivnosti i odbijanjem saradnje sa međunarodnom agencijom i diplomatama Evropske unije i Rusije, a sada smo zabrinuti i zbog opasnog prkosa čitavoj međunarodnoj zajednici“.

U to da će Evropska unija i Sjedinjene države imati još problema sa Iranom ne sumnja nemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je navela da će pitanje iranskog nulearnog programa sigurno još neko vreme dominirati međunarodnom politikom: "Kada je Iran u pitanju potrebno je napraviti široki konsenzus unutar UN-a i među onim državama koje su pokušavale da nađu rešenje za taj problem prethodnih meseci. Veoma je dobar znak to što Sjedinjene države, Francuska, Britanija i Nemačka zajedno sarađuju na pronalaženju rešenja“.

Uprkos pritisku Vašingtona i svojih saveznika, Iran ne odustaje od namere da nastavi obogaćivanje uranijuma, tvrdeći da ne poseduje atomske bombe niti namerava da ih napravi. Jedan od tamošnjih verski lidera Ahmed Katami, tokom jedne propovedi, optužio je međunarodnu zajednicu da vodi oštar psihološki rat protiv Irana, a Evropljane upozorio da ne prete: "Jasno je da se Amerika ne plaši naše atomske bombe, mada mi nikada nismo imali bombu, ne posedujemo je sad niti ćemo je napraviti u budućnosti. Naši mladi naučnici su atomska bomba za Amerikance. Oni vode psihološki rat protiv nas, jer ne smeju da se sukobe sa jednom velikom nacijom kao što je Iran“

Zvanična Moskva još nije reagovala na pozive za uvođenje sankcija Iranu. Iz Kremlja je saopšteno da još nisu iskorišćena sva diplomatska sredstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: