Arbitraža: Država dobila rundu

Željko Ivanji kaže da je međunarodna arbitraža u Cirihu odbacila zahtev BK Trejda i da će nastaviti raspravu po kontratužbi PTT-a.

Izvor: B92

Petak, 13.01.2006.

08:23

Default images

Arbitraža je, prema rečima direktora za strategiju, razvoj i marketinga PTT Srbija Željka Ivanjija, odbila da donese delimičnu presudu o vlasničkim udelima u Mobtelu. Ivanji kaže da će spor biti nastavljen raspravom po kontratužbi PTT Srbije, kojom se traži naknada štete od BK Trejda, jer u Mobtel nije uložio ono što je po osnivačkom ugovoru bio obavezan.

Drugi suvlasnik kompanije, BK Trejd iz Moskve, tražio je delimičnu presudu Arbitraže, pravdajući zahtev oduzimanjem Mobtelu licence za mobilnu telefoniju, ali Arbitraža nije ni raspravljala o oduzimanju licence, pošto za to nije nadležna.

Činjenicom da spor ulazi u fazu rasprave o naknadi štete i da je odbijen zahtev o donešenju delimične presudu, govori u kom smeru se kreće arbitraža, kaže Ivanji.

Mobtel praktično u vlasništvu PTT-a

PTT Srbija postao je većinski poverilac i praktično vlasnik Mobtela, tako što je preuzeo dug te kompanije od 90 miliona evra.

Sa preuzimanjem dugovanja prema dve austrijske banke, Rajfajzen i Hipo alpe adrije, na PTT prelaze i sva sporedna prava, a pre svega prava nad svom opremom kojom raspolaže Mobtel, vrednosti oko 270 miliona evra. Ministri Velimir Ilić i Milan Parivodić navode da time vlada Srbije pomaže Mobtelu da ne bi otišao u stečaj.

"Banke su, kada su čule za oduzimanje licence, želele da naplate svoja sredstva i došlo bi do blokade u ponedeljak ili utorak Mobtela, dok se sredstva ne izmire i on bi otišao u stečaj", kaže ministar za kapitalne investicije, dok njegov kolega iz resora za ekonomske odnose sa inostranstvom kaže za B92 da PTT, kao novi poverilac potraživanja, sada ima založna prava na zalog na opremu Mobtela koja garantuje ta potraživanja od 90 miliona, tako da PTT u stvari kontroliše opremu Mobtela. "To je novonastala situacija", kaže Parivodić.

Beč-Beograd: Traži se "razumno rešenje"

Austrijski vicekancelar i ministar za infrastrukturu Hubert Gorbah sledeće nedelje dolazi u Beograd, na poziv vlade Srbije zbog razgovora o daljem razvoju situacije oko Mobtela. On je posle sednice vlade u Beču rekao da će lično kod srpskog premijera Vojislava Koštunice intervenisati u slučaju Mobtel, čiji je delimični vlasnik grupa austrijskih investitora oko biznismena Martina Šlafa.

Majkl Fink, portparol austrijskog biznismena Martina Šlafa, izjavio je za B92 da se do tada neće obraćati javnosti i da neće komentarisati poslednja dešavanja u vezi sa Mobtelom.

Gorbah je pre desetak dana vladi Srbije uputio protestno pismo u kojem je ocenio da je oduzimanje licence Mobtel ravno oduzimanju imovine. Ministar Parivodić se nada da će tokom tih razgovora biti pronađeno neko razumno rešenje: "Mi smo u kontaktu i obe su strane saglasne da treba spustiti loptu, da treba doći do razumnog rešenja koje je ekonomski celishodno i za državu i da interesi austrijskih investitora ne budu oštećeni."

Novi detalji o poslovanjima Mobtela

Prema saznanjima B92, umesto za isplatu dividendi državi, novac je korišćen za finansiranje firmi i članova porodice Karić. U poslednje četiri godine, Mobtel je rentirao vozila od firme Femili Turist, koja je u vlasništvu  rođene sestre Bogoljuba Karića - Olivere Nedeljković. Za to je platio više od 12 miliona evra, što je više nego dovoljno da se kupi najmanje 500 novih automobila.

Za kupovinu nameštaja porodica Karić dužna je više od 6 miliona evra. Nameštaj je kupljen preko Astra simita, firme kojoj Mobtel godišnje plaća osam miliona evra za prodaju kartica. Vlasnik  te firme je Sreten Karić, a u Upravnom odboru sede njegova braća Dragomir i Zoran, a predsedava njihova sestra Olivera Nedeljković.

Mobtel  je platio više od 750 hiljada evra firmi Postmeks za zakup prostorija u  Prizrenskoj ulici broj 3 za 2003. godinu. Međutim, tokom te godine, prostor nije bio izgrađen, pa tako ni Mobtel nije mogao da ga koristi.

Karić: Neću napustiti politiku

Evo, znaèi: Bogoljub Kariæ
Predsednik Pokreta snaga Srbije Bogoljub Karić sinoć se pojavio na bosanskoj OBN televiziji. On je tom prilikom izjavio da je kompanija BK Trejd iz Moskve podnela tužbu protiv PPT Srbija i Vlade Srbije, kao i odštetni zahtev od milijardu i 200 miliona evra. Karić je ponovio da nije pobegao iz Srbije iako mu je "život ugrožen", ali i da se neće povući iz politike, bez obzira na sve ponude i pretnje koje je dobijao, ali nije precizirao od koga.

"Ne želim da se povučem. Oni bi to i hteli. Oni su meni nudili ponude. Evo, 500 miliona evra imaš u poslu, evo sve dozvole vraćamo oko banke, oko osiguranja. Evo, svu štetu ekstra poreza koji su lažno naplatili, a sud je to poništio. Samo izađi iz politike. Nije to za tebe. A ja kažem za koga je, za vas, je li? Znači, oni su veće patriote nego što sam ja. Znači, za njih jeste politika i briga o građanima i našoj zemlji, a za mene nije. E pa kažem, ljudi moji, ja ću dok god sam živ ostati u svom poslu, a boga mi ostaće i Karići svi. Znači, mi nemamo nameru više da napuštamo politiku", deo je Karićevog intervjua.

Karić je najavio je da će njegova stranka PSS uskoro u Beogradu održati miting, s obzirom da je za danas najavljeno okupljanje otkazano zbog, kako kaže, opstrukcije vlasti Opštine Stari Grad. PSS tvrdi da je skup onemogućen odlukom funkcionera te opštine i DSS-a Nebojše Bakareca, jer zahtev za održavanje skupa nije stavio na dnevni red sednice Opštinskog veća. Međutim, Bakarec kaže da zahtev PSS nije stigao na vreme.

"Nisu dostavili nikakav zahtev za održavanje političkog skupa, nego su tražili Trg republike na pola dana i to za održavanje "Srpske nove godine". Prvo, u Opštini Stari grad niko nema nameru da zabranjuje taj ili neki drugi skup, samo za njih važe isti uslovi, kao i za bilo koga drugog. Da li su to oni regulisali sa policijom, ne znam, ali niko im ništa nije zabranio", rekao je Bakarec za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: