Simić i Zagrađanin pred sudijom

Oko 22.30 počelo je saslušanje viceguvernera NBS-a Dejana Simića i visokog funkcionera SPS-a Vladana Zagrađanina.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 13.01.2006.

08:00

Default images

Njih saslušava istražni sudija Okružnog suda u Beogradu Novica Mihajlović. Simić je juče uhapšen u svom stanu, zajedno sa visokim funkcionerom SPS-a Vladnom Zagrađaninom zbog sumnje da je od Zagrađanina primio mito od 100.000 evra.

Centralna banka jedna je od retkih institucija koja je posle 2000. počela da dobija sve veće poverenje građana. Koliko je to poverenje ugroženo hapšenjem Dejana Simića govori i potez guvernera. Naime, Radovan Jelašić je viceguverneru Dejanu Simiću oduzeo sva ovlašćenja i predložio da bude razrešen sa mesta viceguvrenera, kao i dužnosti u svim institucijama u kojima je predstavljao Narodnu banku: "Već sam usmeno konsultovao članove saveta Narodne banke Srbije sa kojima će u ponedeljak na vanerdnoj sednici biti razmotreno pitanje gospodina Simića i siguran sam da se oni neće ustučavati da donesu najstrožu odluku, odnosno ražerešenje".

Jelašić, koji je Dejana Simića predložio za mesto viceguvernera, ne smatra sebe odgovornim, uz objašnjenje da je Savet Narodne banke potvrdio predlog Simića: "Pošto je u javnosti već postavljeno pitanje moje eventualne ostavke želim da vas podsetim da o tome odlučuje Savet Narodne banke Srbije. Ja se lično osećam odgovornim za sve celokupno funkcionisanje narodne banke koje je ostvarila značajne razultate, a ne za lične postupke pojedinca van ove inbstitucije".

Sadašnji ministar finansija i bivši guverener narodne banke Mlađan Dinkić takođe smatra da nema potrebe za traženjem Jelašićeve ogovornosti: "Svako ko predlaže svje saradnike naravno da odgovara za svoje saradnike vi možete profesionalno da odgovarate za ono što potpisuje ali ne možete da odgovarate za moral saradnika".      

Dinkić veruje da će centralna banka brzo povratiti poverenje. On vidi i pozitivne posledice hapšenja viceguvernera. Dinkić je uveren da za Srbiju dolaze bolji dani s obzirom da je policija počela da hapsi sve koji se ogreše o zakon, pa i direktora stranke koja na vlasti održava manjinsku vladu Vojislava Koštunice.

Pripadnici MUP-a su od juče u NBS, koja im je "omogućila uvid i dostavila kompletnu traženu dokumentaciju", a guverner je u policiji govorio o svojim saznanjima.

Simić i Vladan Zagradjanin uhapšeni su u sredu u stanu viceguverenera. Simić je osumnjičen da je primio mito, a Zagrađanin da je dao mito od 100.000 evra. U Simićevom stanu pre hapšenja bio i je i funkcioner SPS-a Ivica Dačić, Zagrađaninov kum. Zbog toga je funkcioner SPS-a Milutin Mrkonjić, najavio da će zatražiti smenu najužeg rukovodstva Glavnog odbora SPS-a ako se pokažu tačnim navodi vezani za posetu Ivice Dačića i Vladana Zagradjanina viceguverneru Narodne banke Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: