Sastanak velikih sila o Iranu

Predstavnici Rusije, SAD, Evropske unije i Kine sastaće se u Londonu iduće nedelje da bi razgovarali o nuklearnom programu Irana.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.01.2006.

14:18

Default images

To je najavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Lavrov je radiju Eho Moskve rekao da će glavna tema razgovora biti odluka Irana da skine pečat UN sa svog postrojenja za bogaćenje uranijuma i dodao da iranske vlasti takvom odlukom nisu prekršile međunarodno pravo.

Rusija se u više navrata protivila nameri SAD da se mogućnost uvođenja međunarodnih sankcija Iranu zbog, kako se tvrdi, namere da gradi nuklearno oružje, razmatra pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija. Moskva se, međutim, posle odluke Teherana da otpečati nuklearno postrojenje, približila stavovima Vašingtona. Lavrov i američki državni sekretar Kondoliza Rajs složili su se u utorak u telefonskom razgovoru da su "duboko razočarani" što je Teheran prekinuo moratorijum na programu bogaćenja uranijuma.

Zvaničnici nisu objavili detalje tog razgovora, ali su "Vašington post" i "Vol strit džernal" danas javili da je Lavrov rekao Rajsovoj da će Rusija biti uzdržana, odnosno da neće glasati protiv predloga SAD da se pitanje Irana sa Međunarodne agencije za atomsku energiju prenese na Savet bezbednosti UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: