Sastanak velikih sila o Iranu

Moskva -- Predstavnici Rusije, SAD, Evropske unije i Kine sastaće se u Londonu iduće nedelje da bi razgovarali o nuklearnom programu Irana.

Izvor: Beta
Podeli

To je najavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Lavrov je radiju Eho Moskve rekao da će glavna tema razgovora biti odluka Irana da skine pečat UN sa svog postrojenja za bogaćenje uranijuma i dodao da iranske vlasti takvom odlukom nisu prekršile međunarodno pravo.

Rusija se u više navrata protivila nameri SAD da se mogućnost uvođenja međunarodnih sankcija Iranu zbog, kako se tvrdi, namere da gradi nuklearno oružje, razmatra pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija. Moskva se, međutim, posle odluke Teherana da otpečati nuklearno postrojenje, približila stavovima Vašingtona. Lavrov i američki državni sekretar Kondoliza Rajs složili su se u utorak u telefonskom razgovoru da su "duboko razočarani" što je Teheran prekinuo moratorijum na programu bogaćenja uranijuma.

Zvaničnici nisu objavili detalje tog razgovora, ali su "Vašington post" i "Vol strit džernal" danas javili da je Lavrov rekao Rajsovoj da će Rusija biti uzdržana, odnosno da neće glasati protiv predloga SAD da se pitanje Irana sa Međunarodne agencije za atomsku energiju prenese na Savet bezbednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.