Ptičji grip i Vojvodina

Potencijalno najugroženija tačka u Vojvodini je fazanerija Ristovača u Baču, kaže načelnica Južnobačkog okruga Svetlana Selaković.

Izvor: Beta

Četvrtak, 12.01.2006.

13:31

Default images

"Sve službe koje prate stanje na terenu su umrežene i organizacija je izuzetno dobra, što znači da se u trenutku uočavanja problema na terenu precizno zna šta treba uraditi, pa se ceo sistem zaštite može momentalno pokrenuti", kazala je Svetlana Selaković.

Ona je rekla da je u svih 12 opština organizovana odbrana od ptičjeg gripa, iako okrug nije na migracionom putu ptica, i da veterinarske službe dežuraju tokom svih 24 sata. Prema njenim rečima, pored fazanerije u Baču, među potencijalno najugroženije tačke u okrugu spadaju i Begečka jama i Koviljski rit kraj Bačka Palanke, odnosno svi otvoreni ribnjaci.

U slučajevima uginuća ptica za koje se posumnja da su zaražene virusom ptičjeg gripa, Naučni institut za veterinu u Novom Sadu bi, u roku od šest sati dao dijagnozu da li je uginula ptica bila zaražena, rekla je Svetlana Selaković. 
U Srbiji, prema njegovim rečima, trenutno je u migraciji više od 700.000 divljih pataka, ali su one pod stalnom kontrolom i do sada nije zabeležen niti jedan sumnjiv slučaj.

Ptičiji grip otkiven u 11 turskih provincija

Ptičiji grip pronadjen je kod živine u 11 turskih provincija, a sumnja se da se proširio na još 14, do ukupno 81 provincije, rekao je ministar poljoprivrede Turske Mehdi Eker.

Eker je kazao da je više od 350.000 živine pobijeno u protekle dve nedelje, i da će se sa uništvanjem ptica nastaviti. "Svi veoma ozbiljno rade na tom poslu", rekao je Eker.

Bolesne ptice otkrivene su uglavnom u siromašnim selima i na periferiji velikih gradova, posebno u dvorištima, baštama i kućama, rekao je Eker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: