Šaronovo stanje se popravlja

Zdravlje izraelskog premijera Arijela Šarona lagano se popravlja, a lekari i dalje smanjuju dozu anestezije.

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2006.

17:44

Default images

Lekari bolnice u Jerusalimu, u kojoj se Šaron leči posle izliva krvi u mozak i tri uzastopne teške operacije, izjavili su da premijer više nije u neposrednoj životnoj opasnosti, ali su upozorili da je rano za optimizam. "Zadovoljni smo što postoje male faze napretka u premijerovom stanju", rekao je predstavnik jerusalimske bolnice Hadasa Jair Birnbojm.

Lekari su u ponedeljak počeli polako da smanjuju dozu sedativa koje Šaron prima, kako bi ga postepeno probudili iz veštačke kome i zatim utvrdili kakve su posledice moždanog udara. Birnbojm je, međutim, istakao da je smanjivanje doze anestetika postupak koji, u slučaju pogoršanja zdravstvene slike, u svakom trenutku može da bude prekinut i preokrenut.

Istovremeno sa znacima progresa u Šaronovom stanju, pojedini izraelski mediji i danas su se bavili odlukom lekara da Šaronu nakon blažeg srčanog udara, koji je doživeo 18. decembra, prepišu lekove protiv zgrušavanja krvi.

Dnevnik "Harec" juče je objavio da je premijer imao ozbiljno obolenje krvnih sudova koje lekari nisu dijagnosticirali kada je primljen u bolnicu, i da je reč o bolesti koja povećava rizik od izliva krvi u mozak i kod koje se ne prepisuju antikoagulansi, što su lekari učinili.

Lekari bolnice Hadasa negirali su da je premijer posle srčanog udara podvrgnut pogrešnoj terapiji.

Manje pljački

Broj pljački, krađa automobila i drugih prestupa u Izraelu upola je manji otkako je premijer Arijel Šaron u bolnici.

Od četvrtka, 5. januara, do nedelje 8. januara, policija je istraživala upola manje pljački nego u istom periodu prošle godine, a portparol policije Izraela Miki Rozenfeld potvrdio je da je broj tih prestupa opao više od 50 odsto od prijema Šarona u bolnicu.

List Mariv postavlja pitanje da li su i pljačkaši prikovani za TV ekrane, a policijski zvaničnici su pokušali da objasne taj fenomen navodeći da je teže obiti dom u kom ukućani do kasno u noć sede pred TV ekranom. "Moguće je i da su se neki lopovi odlučili da na televiziji prate Šaronovo stanje", rekao je jedan zvaničnik za Mariv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: