Promena haške optužnice

Karla del Ponte potpisala izmenjenu optužnicu kojom se Stanišić i Simatović terete za ubistva koja su izvršili "škorpioni".

Izvor: SENSE

Sreda, 11.01.2006.

14:50

Default images

Bivši šef Državne bezbednosti Srbije i nekadašnji zapovednik Jedinice za specijalne operacije terete se za ubistva zarobljenika iz Srebrenice koje su izvršili pripadnici jedinice Škorpioni, koji su u optužnici definisani kao jedna od specijalnih jedinica DB Srbije.

Drugom izmenjenom optužnicom koju je tokom sudske pauze potpisala glavna tužiteljka Haškog tribunala, Jovica Stanišić i Franko Simatović ne terete se za masakr na Ovčari i ubistva u Mrkonjić Gradu, ali su dodate optužbe za zločine koje su nad srebreničkim muslimanima u leto 1995. počinili pripadnici jedinice Škorpioni. "Specijalne jednice službe Državne bezbednosti Srbije pod kontrolom Stanišića i Simatovića, uključujući Crvene beretke i Škorpione, učestvovale su u napadima Vojske Republike Srpske na enklave Srebrenica i Žepa u leto 1995. Nekoliko sedmica pre napada VRS Stanišić i Simatović su naredili Škorpionima da iz baze u Đeletovcima pređu u područje Sarajeva i uspostave bazu u selo Trnovo, u podnožju planine Treskavica. Škorpioni su tu bili pod komandom Simatovića koji je sa komandnog mesta na Jahorini zapovedao združenim snagama srpskog MUP-a i Državne bezbednosti", navodi se u optužnici.

Očekuje se da će Stanišić i Simatović, koji na privremenoj slobodi čekaju početak suđenja, biti uskoro pozvani u Hag kako bi se izjasnili o navodima izmenjene optužnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: