Potraga za Mladićevim kartonom

Rasim Ljajić kaže da Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom nema zdravstveni karton Ratka Mladića.

Izvor: FoNet

Sreda, 11.01.2006.

13:35

Default images

"Tužilaštvo je tražilo da u okviru personalnog dosijea dostavimo i takozvani medicinski deo dosijea Ratka Mladića. Ni u jednom od personalnih dosijea koji smo predali, a odnose se na druge oficire Vojske SCG, medicinski dosije nije sastavni deo tog dosijea", rekao je Ljajić.

On kaže da zdravstveni karton nije deo Mladićevog dosijea koji ima Vojska Srbije i Crne Gore. "Zato smo prinuđeni da taj zdravstveni karton tražimo u medicinskim ustanovama za koje pretpostavljamo da se Mladić lečio. Zato ćemo se obratiti VMA i drugim zdravstvenim ustanovama da tražimo Mladićev zdravstveni karton i on će, bez ikakve sumnje, biti prosleđen Tribunalu", objasnio je.

Karton nije na VMA

Načelnik VMA Miodrag Jeftić rekao je da zdravstveni karton Ratka Mladića nije u toj ustanovi. "Poslednji medicinski nalaz Ratka Mladića VMA je dostavila Nacionalnom savetu za saradnju s Haškim tribunalom 27. decembra 2005. godine. Nalaz je od 14. novembra 1997. godine", objasnio je Jeftić.

On je podsetio da je VMA Nacionalnom savetu do sada dostavila sve što je od te institucije traženo.

Ko ima karton - naći će Mladića

Tribunal u Hagu dobio je kopiju personalnog dosijea Ratka Mladića, ali traži prateću dokumentaciju - naredbe i ukaze, zdravstveni karton, koji prati zdravstveno stanje Mladića od 1995. godine, jer ko ima uvid u zdravstveni karton Mladića znaće gde treba da ga traži, tvrdi portparol tužioca Haškog tribunala Florans Artman.

"Tu se vidi da li njegovo zdravstveno stanje zahteva redovne kontrole", rekla je Artman u razgovoru za Blic i dodala da se Mladić lečio u mnogim mestima, pa i u Beogradu,"u vreme kada smo ga tražili". "To je dokaz da ga je država krila. Zdravstveni karton može vam pomoći da ga locirate."

Artman je ocenila da Ratka Mladića službe SCG nikada nisu ni pokušavale da uhapse. "Kada se u vašoj javnosti govori o njegovom hapšenju, vaše službe ga samo pozovu na čaj. Mladić se može dovesti u Hag za 48 sati. Ali za to ne postoji politička volja i vaši državni organi ne rade ništa po tom pitanju", rekla je Artman i upozorila da "ta igra mora da se završi", da Mladić mora da se nađe u Hagu.

"Mladić je u Srbiji! Sve naše informacije upućuju na to. I on se ne krije u šumi, već u objektima pod zaštitom dela vojne obaveštajne službe", rekla je Artman i precizirala da to znači da nije u jamama, jazbinama i pećinama, i da to što ga čuva deo vojne obaveštajne službe, ne mora to biti vojni objekat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: